Motor Swap a DEKRA

pokec o čemkoliv

Moderátoři: Amigo, riderhenry

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Motor Swap a DEKRA

Příspěvek od miroshi » 20 bře 2013, 14:57

Caute pani,
par dni sa zaoberam otazkou ako zlegalizovat swap motora. Na Slovensku nemozne. Zakon si pyta suhlas vyrobcu alebo zastupcu vyrobcu k prestavbe. Tadialto cesta nevedie.
Cesky zakon je podobny az na ten jeden podstatny rozdiel, ze nevyzaduje suhlas vyrobcu! Takze ako uz tusite cesta musi viest cez skusobnu DEKRA Automobil, a.s.
Ak sa na aute robi iba Swap motora je to zo zakona definovane ako prestavba. Neriesme teraz otazku toho ze auto musi byt zaregistrovane v CR.
Takze ak na aute urobim iba prestavbu motora a vsetko ostatne zostane v seriovom stave, ake homologizacne skusky budem musiet vykonat aby auto dostalo potrebne papiere na schvalenie?

Detaily Swapu:
K20A motor (1998cm3 160kW) JDM z DC5 Integry Type R 2002-2006 namiesto motora B18C6 (1797cm3 140kW) do EDM Integry Type R DC2 1998 chassis.
Emisná norma: Euro2 -> cca Euro3 /novsi motor - lepsie emisie/
Vykon: 140kW -> 160kW /+ 14,3%/
hmotnost: -10kg /novsi motor s prevodovkou je lahsi/
Vyfuk: zostava seriovy az na katalyzator a zvody, cize od KATu seriovka, KAT a zvody Aftermarket.
Sanie: OEM K20A seriove
Polosi: OEM K20A seriove
ECU: OEM K20A seriova
Brzdy: Seriove DC2 Integra Type R /mali by stacit/

Swap si nevyzaduje ziadne rezanie, zvaranie nosnych casti karoserie. Je to iba "sroubovaci" swap pomocou dielov a swap-kitov z USA.
Prosim nepiste mi vseobecne ze homologizacne skusky budu stat niekolko desat tisic korun, ja viem ze to bude drahe, no ako drahe? Chcem si spravit predstavu o co najpresnejsom odhade rozsahu a ceny skusok ked sa budem snazit cely swap co najviac minimalizovat a obmedzit na OEM diely.

Vdaka :smt024

Trautenberg
Takumi Fujiwara

Re: Motor Swap a DEKRA

Příspěvek od Trautenberg » 20 bře 2013, 15:20

Moc ti neporadím , spíš ať se obrátíš na http://www.swap-racing.com/
Ti dělali Civic coupé 7.g s K20A a hodně dalších ...
Toyota Celica AT200 1.8 16v '95
Toyota Celica ST182 2.0 GT '92 - SOLD
Toyota Celica ST202 2.0 GT '95 - Future racecar
BMW E36 318ti 1.9 16v '97 - Low power Stuka-fighter
Škoda Octavia 1.9 TDi '03 - Best car ever
Obrázek

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 20 bře 2013, 15:31

uz som sa s nimi skontaktoval a tiez aj s www.k20r.sk, ani jeden swap ktory urobili nie je legalny a ani sa necudujem pri takej legislative, citujem: "Pravda je taka, ze do zmeny papierov som sa ani nepustal. zdalo sa mi to komplikovanejsie ako swap:)"

Takze asi tak :)

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 20 bře 2013, 17:27

1) brzdy nestačí

2) neni pravda, že se nic neřeže, protože držák na straně spolujezdce ( původní hlavní držák převodovky ) musí pryč a místo něj se našroubuje ( což se mi vůbec nelíbí ) nebo navaří držák ´´swapový´´ on by se tam ten motor jinak nevešel

3) legalizovat to samozřejmě lze, ale když opominu kolik stojí K20 swap ( 4000 ojro + ) tak cena za schválení bude podobná... a to moc rentabilní neni
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 20 bře 2013, 17:41

1) mozes mi blizsie definovat preco brzdy nestacia? Uznavam ze DC5 ma vpedu 300mm disky ale tiez je o 60+kg tazsia, DC2 ma vpredu 282mm disky. Popripade by som mohol umelo obmedzit vykon motora na 190koni (posunutim limitera otacok) a v tom pripade brzdy musia stacit aspon na dobu skusok.
2) ano ten drziak sa musi dat prec, ale nereze sa nic z nosnej konstrukcie karoserie, iba sa odvrtaju bodove zvary a drziak odpadne
3) na zaklade coho odhadujes cenu schvalenia na 4000 eur? Inak cenu samotneho swapu odhadujem na minimalne 7000 Eur.

Zmyslom legalizacie mojho swapu je aby v TP namiesto B18c6 figuroval K20a, alebo v poznamkach alebo hocikde inde cierne na bielom, aby som s tym mohol aj vycestovat mimo Slovenska s kludnym svedomim.

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 20 bře 2013, 17:48

miroshi píše:1) mozes mi blizsie definovat preco brzdy nestacia? Uznavam ze DC5 ma vpedu 300mm disky ale tiez je o 60+kg tazsia, DC2 ma vpredu 282mm disky. Popripade by som mohol umelo obmedzit vykon motora na 190koni (posunutim limitera otacok) a v tom pripade brzdy musia stacit aspon na dobu skusok.
2) ano ten drziak sa musi dat prec, ale nereze sa nic z nosnej konstrukcie karoserie, iba sa odvrtaju bodove zvary a drziak odpadne
3) na zaklade coho odhadujes cenu schvalenia na 4000 eur? Inak cenu samotneho swapu odhadujem na minimalne 7000 Eur.

Zmyslom legalizacie mojho swapu je aby v TP namiesto B18c6 figuroval K20a, alebo v poznamkach alebo hocikde inde cierne na bielom, aby som s tym mohol aj vycestovat mimo Slovenska s kludnym svedomim.

protože už ani se seriovou B18 nejsou žádná výhra a pokud to myslíš s ježděnim vážně, tak dřív nebo později musejí jít větší. samozřejmě, že na zajetí to stačí a pokud se chceš jen o volných chvílích povozit tak taky

DC5 má stejně jako EP3 a FN2 300mm a je to málo :)

ano jen se odvrtává, ale už měníš uložení motoru... třeba v UK je možno vyměnit motor, pokud zůstane oem uložení a to neni případ K20 swapu

někde jsem měl tabulku, kde byli vypsány zkoušky kvůli homologaci... a ceny opravdu lidový nejsou... kdyby lo nějak rozumně šlo, tak by jezdilo víc homologovaných aut
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 20 bře 2013, 18:00

Samozrejme ze po zlegalizovani swapu by som riesil brzdovy system s vacsimi diskami. Mne ide iba o to aby som robil co najmenej uprav, resp. aby uprava bola ohranicena iba na motor. Pokial by som robil v jednom case swap motora aj brzd, uz by to zakon definoval ako stavbu vozu a to by zrejme vyzadovalo vacsiu byrokraciu o ktoru nestojim :).
Ta tabulka je pristupna tu: http://www.dekra-automobil.cz/doc/tunin ... -cenik.pdf
Ceny su ake su, no nie vsetky skusky su mozno vyzadovane ak len urobim swap motora, no rad by som vedel ake skusky z vymenovanych musim absolvovat.
Minimalne to bude: Vykon, Emise, hluk, EMC, Brzdy, ... a dalej netusim

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 20 bře 2013, 18:11

jojo, to je ono... nevim co vše by bylo potřeba, ale tak co jsem odhadoval, tak je to pomalu na 2000ojro ...

nicméně to nejmenší je tam napsat nebo zavolat
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 20 bře 2013, 19:05

napisal som im email

Kousmen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kousmen » 21 bře 2013, 09:35

No když už bys kvůli tomu musel přehlašovat do čr, nebylo by snazší najít německýho kumpána a udělat to tam? Pokud vím, tak to u němčourů není žádnej velkej problém. Viz stará šmoulova fabie s 1.8T atd. Snad každej němec má swap zapsanej, protože u nich je to jednak možný a taky daleko víc trestaný pokud se přijde na jakejkoliv nesoulad s TP... Někteří zapisují snad každou úpravu.

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 21 bře 2013, 10:03

No rozmyslal som aj nad nemeckom a TUV, cital som o tom na nemeckych forach, no neviem ci by to tam bolo lahsie alebo lacnejsie. Je pravda ze netreba tam ziadne povolenia od uradu na prestavbu. Kazdy swap sa hodnoti inzinierom TUV skusobne podla urcitych kriterii a po ich splneni sa to zapise do TP.
Ale auto by som zrejme musel odhlasit do Nemecka, kde by sa muselo prihlasit na Nemecke znacky? Neviem teraz ako to funguje, ci by som najskor musel mat nemecke znacky az potom robit swap alebo kludne urobit swap a az potom ist do Nemecka?
Dalsi problem je ze neviem ci vobec mozem zaregistrovat auto na seba v nemecku, skor asi nie a bude treba zmenit majitela, co nie je az taky problem. Ale akonahle spravim zmenu majitela auto musim odhlasit do cudziny na druheho majitela, co podla jebnutej novej legislative o dovoze aut znamena, ze po opatovnom prihlaseni na slovensku budem muset zaplatit okrem beznych poplatkov aj registracny od vykonu auta a v mojom pripade +1200 Eur. Takze vyjde ma to lacnejsie cez Nemecko? Je tam skratka vela otazok. Nakoniec to bude asi lacnejsie urobit cez DEKRU. Auto v CR mozem na seba zaregistrovat pokial si vybavim prechodny pobyt co nie je problem, tym padom ziadna zmena majitela, ziadny stupidny registracny poplatok za dovoz auta.
Ak ma niekto realne skusenosti so swapom z CR cez TUV, rad sa dozviem viac.

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 21 bře 2013, 10:08

Je niekde na tomto fore tema smoulova fabie 1.8T? Nedari sa mi to najst

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 21 bře 2013, 10:44

tohle je JDM forum, tak že fabia těžko ;-)
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 21 bře 2013, 11:15

no jo, pravdu mas :)

Kousmen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kousmen » 21 bře 2013, 11:16

To téma tady vážně není. Byl to jenom příklad. Vlastník pracoval v německu a tam provedl přestavbu na 1.8T a další, kdy následně všechno zapsal do TP a auto dovezl do čr. ale byly by i lepší příklady. Jak celá ta byrokracie funguje nemám nejmenší tušení, spíš jsem se pokusil nastínit další možnost, protože v souvislosti se zápisem změn do TP se o německu diskutuje jako o nejreálnější cestě. Předpokládám ale, že majitel se měnit nemusí. Pár lidí má registraci z různých důvodů v jiných státech. Třeba v anglii kvůli RHD...

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 21 bře 2013, 11:18

No pokusim sa zistit o tom viac

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 21 bře 2013, 17:23

Asi sa na to z vysky vy***. Vyzera to tak, ze ak by som to dal na CZ znacky a potom to daval opat na SK znacky, bez vynimky budem muset zaplatit 1200Eur registracnu prirazku za 160kw vykon, auta do 80kw platia 33Eur. V tomto uzasnom state, ak clovek nie je milionar, legalny tuning takehoto rozsahu asi nespravi. Homologizacne skusky v DEKRE cca 2000 Eur + uradne poplatky, opatovna registracia na slovensku 1200Eur + uradne poplatky, tato byrokraticka sranda by ma stala do 4000 Eur. Chore, chore. A to si este nemcouri na forach stazuju ake to maju prisne na TUV s ich tuningom!!!
Vie mi niekto poradit ako prepisem kod motora bez vymontovania bloku a pouzitia CNC frezky? Nejaka sablonka a rucna gravirka?? Ti pajkovia na STK nebudu vediet ze je tam iny motor, ved take auto tam vidia raz za 2 roky, a to len ked tam idem ja na prehliadku. Co sa moze stat ak vycestujem do Nemecka na Nordschleife a zastavi ma cestna kontrola, budu ma nemecki policajti kontrolovat ci mi sedia cisla na motore?

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 21 bře 2013, 19:35

dovolil bych si připomenout, že jsem to řikal :-)

pokud tě jen zastaví s přeraženym motorem, tak to projde, páč ví kulový... problém může nastat v případě nehody a následných soudních znalců...
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 21 bře 2013, 19:47

ale ak motor nebude mat nijaku suvislost s nehodou, nemozu z toho vyvodit velke sankcie? Co napriklad sa stane ak vedome deklarujem poistovni ze mam 2 liter a 160kW? Nikde som nenasiel polozku na vyplnenie cisla motora, vsade sa pytaju iba na objem motora a vykon, v tomto pripade vlastne by som ani poistovnu neklamal.

pexo

Příspěvek od pexo » 22 bře 2013, 00:50

poistovnu by si neklamal ale auto nesposobile pre cestnu premavku by si mal kedze mas v aute iny motor ako v TP.. tzn ze ti povedia ze si na ceste nemal co robit.. cize hociaka nehoda ale na vine si ty..
'99 Evo VI
'98 Primera GT P11 SR20VE
'90 300ZX TT Z32 - ex

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 22 bře 2013, 09:44

ako mozem byt vinnikom nehody ak napr. okolnosti nehody alebo aj svedkovia jednoznacne budu ukazovat na druheho ucastnika? Mat auto nesposobile pre cestnu premavku je jedna vec druha vec je kto je skutocny vinnik nehody, logika nepusti. Samozrejme ze ked nie je auto sposobile na cestnu premavku nejaka sankcia za to musi byt udelena ak sa na to pride ale automaticky davat na mna vinu nehody to uz je trosku silna kava.

jagy

Příspěvek od jagy » 22 bře 2013, 09:46

Je to to same, jako kdybys nemel STK... nebo kdybys mel kola nezapsane v TP. Pojistovna od toho muze dat ruce pryc... dalsi vec je, kdo to pozna, ze to neni puvodni motor?
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

pexo

Příspěvek od pexo » 22 bře 2013, 10:24

to je tak ako s alkoholom za volantom.. aj ked do teba niekto nabura a sposobil nehodu on ale ty nafukas, tak to hned daju na teba pretoze si na ceste nemal co robit. tak isto ti to povedia na auto ze proste na ceste nemalo co robit (samozrejme ak pridu na to ze je tam iny motor). viem to podla toho ze kedysi som jazdil s crossou (cross nema znacky ani papiere) jeden usek po ceste a zastavili ma policajti tak som sa ich na to pytal a ked sa hocico stane tak som na vine ja lebo proste ta motorka nieje sposobila pre cestnu premavku a jednoducho na ceste byt nemoze.. a keby tam nieje tak sa nic nestane. takto sa to bohuzial riesi.
'99 Evo VI
'98 Primera GT P11 SR20VE
'90 300ZX TT Z32 - ex

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 22 bře 2013, 10:39

Druhy motor zisti iba znalecky posudok, ak sa bude vyslovene pri nehode skumat kazdy "srob" na aute.
Ide mi vsak o to, pri nehode, pri ktorej je 100% vinnikom aj s dokazmi druhy ucastnik a pride sa na to, ze ja mam nesposobile auto na premavku, nemozu ma predsa automaticky dat za vinnika? Jeho poistovna je stale povinna ma odskodnit...? Je to niekde napisane cierne na bielom?
Tak namiesto toho aby som riesil technicku stranku swapu, riesim tu vinnikov nehody. Na dalsom fore sa zasa nevieme zhodnut ci budem pri opatovnom registrovani auta platit 1200 eur alebo nie. Je to ako nekonecny cyklus problemov, kde jeden problem vedie k dalsiemu a nie je jednoznacna odpoved.

miroshi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miroshi » 22 bře 2013, 10:41

cely system je chory, usvedcovat vinnika na zaklade niecoho co s pricinou nehody nesuvisi. Uz to neriesme.
Ma niekto realne skusenosti s TUV v nemecku?

Odpovědět