Funkčnost vs. vzhled

pokec o čemkoliv

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Re: Funkčnost vs. vzhled

Příspěvek od Xcriss » 07 lis 2013, 19:50

Hezky, dik! :smt001
Ja myslel puvodne v cestine, ale ja si to poctu i anglicky, takze parada 8-)

Tak jasny, neda se to uplne bagatelizovat, ale je rozdil, kdyz se ti to stane nekde, kde trefis jeste pri nejhorsim ty svodidla a kdyz se to stane nekde na okruhu pri 150km/h nastrelu... Ale tak hlavne to by musel byt ten podvozek fakt mizerne nastaveny...
'91 Nissan 240SX S13 KA24DE
'96 Nissan 240SX S14a KA24DE
'88 Nissan 200SX S12 Silvia CA18DET

Joseph

Příspěvek od Joseph » 07 lis 2013, 20:48

LANiN: Asi to chápu, takže to, co mám na autě udělaný je vlastně celý špatně. Sice jsem udělal tlumiče stavitelný, ale je to na prd, protože jsou sériový a tudíž nejsou o nic tužší, což by mi dopomohlo oblbnout podvozek. Tužšíma pružinama to asi nezachráním že?

Xcriss: Právě mi přišlo podle tvých komentářů, že se jen vezeš na vlně a mluvíš a mluvíš a skutek utek. Ale to je jen můj subjektivní názor :) V pohodě :)
Měl jsem na mysli právě to ono snížení pomocí upravených sériových tlumičů. Auto je vizuálně níž (vzhledově velké plus), ale jízdní vlastnosti se mi zdají zatím nezměnili (i když se určitě změnit museli) - tudíž jsem se ptal, jak by šlo upravit tohle snížení, aby zároveň bylo srovnatelně stejně dobré jako to, co vymysleli chlapci v Japonsku, když auto navrhovali. Tj. zda se mají pořídit tužší pružiny, popř. stavitelný ramena, odklony apod. Píšu to tak, jak to cítím, jsem v tomhle laik a rád bych se tímto způsobem nějak aspoň trochu vzdělal, abych mohl pokročit kupředu :)
1995 - Honda Civic EG4 M/T - SOLD
1993 - Honda Civic EG4 A/T - SOLD
2005 - Lexus IS200 M/T - DAILY

flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)

Beaver

Příspěvek od Beaver » 07 lis 2013, 20:56

LANiN píše:To že se auto sníží a pak se auto rádoby chová "lépe" je zapříčiněno tím, že podvozek vlastně "oblbnete" tuhším něco (tlumič, pružina, PUR, stabik ...).
Já se obávám, že to oblbne pouze řidiče, který právě díky zvýšené tuhosti získá dojem, že bylo vše úspěšně vyřešeno - ale furt je posunutý roll centre.

Když to vezmeme kolem a kolem, tak fakt, že se auto naklání, ještě neznamená, že je něco hrozně špatně. Ten náklon furt berete jako nějaké zlo, ale on sám o sobě zas tak škodlivý není. Když bych uvedl příklad značně přitažený za vlasy - mrkněte na Četníka ze Saint Tropez, tam dělají hrozné psí kusy s Kachnou (Citroen 2CV), která se při manévrech naklání jako prase a přitom je stále ovladatelná a kaskadéři s ní myšky i zatáčky zvládají bravurně. To naklánění je reálně problém spíš u vyššího auta s ohledem na možnost případného převrácení, kdyby to bylo fakt už setsakramentsky moc (vzpomeňme Mercedes třídy A v losím testu).

MeTaN

Příspěvek od MeTaN » 07 lis 2013, 21:20

supr cteni na tom motoiq.... je tam prakticky vsechno
93´Rx-7 FD

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 07 lis 2013, 21:28

Joseph: Rozhodne nemam najeto tolik, kolik bych si pral :smt001 To nehodlam popirat. Jinak chapu to dobre tak, ze mas vsechno seriove, jen domky tlumicu prevarene vice nahoru..?

Beaver: Ad kachna - to jo, ale kdyz se auto nakloni, zase to neco dela s tim tezistem a kdyz pak jedes do opacne zatacky a tezistem mrsknes z jedne strany na druhou, muze to mit dost nehezke nasledky, pokud nevis, co ocekavat... Jako jezdit se da se vsim :D ale nemyslim si, ze by naklaneni auta bylo jakkoli zadouci... Ale to je zase jen muj dojem

petan_250

Příspěvek od petan_250 » 07 lis 2013, 21:47

Co se zmenilo na podvozku / chysta u FDcka

-vymeneny nektere silace (polyurethan PowerFlex) podvozku zejmena na zadni naprave, toe link a trailing arm (RR sus obr c 2,3,4) zlepseni vedeni zadniho kola pri akceleraci. Pocitove se mazdice tolik nevrti pri prudke akcleraci a pri pridani plynu v zatacce mi pripada ze nema tolik tendence predbihat zadek (jen subjektivini pocit po projeti zname vlasenky).
- na preni naprave vymeneny silace (polyurethan PowerFlex) u prevodky rizeni, zmenu jsem nepocitil
- vymeneny stabilizatory (Tanabe+kosti za OEM + silace polyurethan PowerFlex) za tuzsi o cca 30% predek i zadek, velky skok v ochote zatacet, FD reaguje velmi pekne na i na male korekce volantem. Zlepsila se citlivost volantu u stredove polohy ale na rozbite silnici je trosku nervozni

S jakou myslenkou si hraji:
- vyztuzit karoserii, i kdyz se to nezda FD se krouti napr v porovnani s RX8 jak svina
- vymenit pruziny za mekci (9/7 -> 8/6) jen si nejsem jisty zda se tak mala zmena se projevi. Ted D2 a zkusmo bych bral BC ev HSD.
- pohrat si s geometrii ale tady zaim jen procitam zkusenosti na US foru

RR sus
Obrázek

FR sus
Obrázek

Co na to mistni odbornici? ;)
Kdo je za nami? Kdo je pred nami? Tyto otazky blednou ve srovnani, kdo je v nas .... ?
Obrázek

MeTaN

Příspěvek od MeTaN » 07 lis 2013, 22:02

petane v sobotu muzes vyzkouset tu moji geo a ochotu fd zatacet ;) ja si tedka chrochtam blahem i kdyz jsem na seriovych tlumicich. Nejaky bodyroll neresim v tom aute se citim jiste.
jinak ta zmena spring rate... chtel bych verit tomu, ze to poznas ale rikam si, ze vetsi rozdil udela asi samotny fakt ze ty nove budou nove a treba i od jine firmy.
93´Rx-7 FD

Joseph

Příspěvek od Joseph » 08 lis 2013, 11:33

Xcriss: Nene, spodní uložení pružin - ty hrničky jsem udělal štelovací. Tj. Mám na tlumiči navařenou šroubovici a ten spodní hrníček tvoří matici (kontra ze spod další matice). Takže ten spodní hrníček je vlastně níž, tj. auto více sedí na pružinách a celkově se snížilo. Zajímalo by mě zda tohle snížení nějak silně ovlivnilo chování automobily. Osobně jsem zatím nic moc nepocítil, alej fakt, že auto jsem nezkoušel až k jeho limitům.
1995 - Honda Civic EG4 M/T - SOLD
1993 - Honda Civic EG4 A/T - SOLD
2005 - Lexus IS200 M/T - DAILY

flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)

petan_250

Příspěvek od petan_250 » 08 lis 2013, 12:06

MeTaN píše:petane v sobotu muzes vyzkouset tu moji geo a ochotu fd zatacet ;) ja si tedka chrochtam blahem i kdyz jsem na seriovych tlumicich. Nejaky bodyroll neresim v tom aute se citim jiste.
jinak ta zmena spring rate... chtel bych verit tomu, ze to poznas ale rikam si, ze vetsi rozdil udela asi samotny fakt ze ty nove budou nove a treba i od jine firmy.
Pocitam ze behem slalomu si auta vymenime. Bude fajne porovnani.
Kdo je za nami? Kdo je pred nami? Tyto otazky blednou ve srovnani, kdo je v nas .... ?
Obrázek

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 10 lis 2013, 17:24

Pročítal jsem si teď technickou dokumentaci k mýmu autu a tam jsem našel tabulky (grafy) odklon.

Zatím jsem s geometrií po snížení nehejbal, takže jestli to tedy dobře chápu, podle těchto grafů se mi změnil odklon vepředu z -0,5 na přibližně -1,0 a vzadu z -0,5 na asi -0,9.
Co z toho pro mě vyplývá? Mám si úhly nechat na geošce seřídit zpět na původní hodnoty (tím posunout křivku grafu výše), nebo je nechat tak jak jsou?
Obrázek
Obrázek

Dále jsem pak našel zajímavý obrázek přímo toho mojeho zavěšení (a porovnání s MacPhersonem, který je na starší 626tce), ale úplně přesně nevím, co který údaj znamená nebo jaké určuje chování auta.
Obrázek
Mazda 6 2,3i 122kW(166HP)+ (racecar)
Mazda 6 MPS 191kW(260HP)+ (daily and fun car)

jagy

Příspěvek od jagy » 11 lis 2013, 00:04

Seriove auta maji maly odklon kvuli vydrzi pneu pri bezne jizde. To, co tam mas (teoreticky) ted je v lepsi.
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

Miata

Příspěvek od Miata » 11 lis 2013, 15:04

Ad. Kubova mx-5
Kuba ví že jsem měl na mx-5 vzadu o 5cm na každou stranu víc a dle mě to bylo na hovno. Jo jelo to jako po kolejích ale to bylo vše. Vytratila se hravost a řiditelnost v zatáčkách pomocí ubrání/přidání plynu. Vypadá to moc fajn, ale funkčnost jde dle mých vlastních zkušeností do hajzlu. Jak psal Vavris, na mx-5
jde hodně poznat každé 1kg neodpružené hmoty fakt hodně + větší páka= umrtvení

MeTaN

Příspěvek od MeTaN » 12 lis 2013, 09:02

xxx píše: ale, něco co má aspoň trochu smysl..je jasné, že každý rozměr kola má jiný odklon = jiný profil pneu = jinak se vohejbá :wink: jinak ty uvedené hodnoty camberu jsou na daily car, na okruh nepoužitelné.. na videu fakt není nic vidět ale nejspíš se ti kříží sférické pohyby kloubů některých ramen (unibaly, uretan?), což je z výroby normální (záleží na uchycení)
cau, jeste bych se vratil k te tabulce s hodnotama geometrie, pises ze ty hodnoty tam jsou spise na daily. ja jsem si ve finale nechal nastavit odklon 0,9 a zadek 1,3. Tohle jsem si nekde nasel jako fajn setup a je fakt, ze jsem se zbavil te nedotacivosti ktera se semnou dost dlouho vezla. tedka je to hezky vyvazene a ten predek drzi

nicmene mam otazku k tomu nastavovani, na geometrii mi auto zvedli aby to postavili na ty vahy ale z vlastni zkusenosti vim, ze kdyz si auto zvednu a polozim tak to nikdy nesedi tak jako kdyz si to pak chvilku projedu, ty tlumice si jakoby jeste kousek sednou. cili tem odklonum se asi neco malo pridalo pokud se nepletu :?: nebo je to zanedbatelny rozdil?
no a pak teda k tvemu 350Z, co tam mas nastaveno za hodnoty?
93´Rx-7 FD

Peca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peca » 12 lis 2013, 12:14

MeTaN píše: no a pak teda k tvemu 350Z, co tam mas nastaveno za hodnoty?
Závodnické know-how, to Ti neřekne :D

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 12 lis 2013, 12:26

neni to úplně do problému co se tady řeší, ale odpovídá to nadpisu :smt003 takže úplný ot to neni
Obrázek
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 14 lis 2013, 02:58

Miata píše:Jo jelo to jako po kolejích
Jen se ptam - co je na tom spatne? Kdyz auto drzi a bere zatacky "jako po kolejich", bral bych to jako pozitivni vec :D Pokud si chces jit hrat, hodis tam nejake galusky a muzes to posilat jak je libo...

SilverFox

Příspěvek od SilverFox » 14 lis 2013, 10:16

Musíš číst celý věty. :wink:
Miata píše:Jo jelo to jako po kolejích ale to bylo vše. Vytratila se hravost a řiditelnost v zatáčkách pomocí ubrání/přidání plynu.
Proto si myslím miata vznikla a je taky tak jako celek naladěná. Pro některý lidi je tohle to správný a ať prosím nikdo netvrdí že jinak je to lepší. :D

Georgee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgee » 14 lis 2013, 12:09

kucí, koupil jsem si 25mm podložky, abych se dostal na to zázračný ET 0, sešroubuju podvozek na zem a příští rok vyhraju všechny závody!
Proud to be a "hater" that defends Authenticity

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 14 lis 2013, 16:54

Hmm... Mi S13 taky ted docela drzi ("jako na kolejich") a nic proti tomu nemam... Da se tak docela citelne zajet pekna stopa a naopak pracovat s brzdama a plynem az na limity (kdy brzdit, kdy seslanout na vyjezdu). Jak pisu - kdyz chci zablbnout, prehodim kola na blbnuti a frci se :smt001 Asi to kazdemu vyhovuje jinak, ale to se tady asi nesmi... :roll:

Trinom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom » 14 lis 2013, 17:03

Jestli ono nebude nastavení podvozku pro čistou stopu jiný, než pro drifty, nebo třeba pro rallye :D
ObrázekObrázekObrázek
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax. Člověka žene vpřed kritika, ne pochlebování.
Woyta: "Kvalita zatáček se dá hodnotit počtem hrobečků. Čím víc hrobečků, tím větší zábava."

Pavel260
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel260 » 14 lis 2013, 18:16

krisi, vzpamatuj se, nikdo tu nerika co se smi a co ne... nebud tak vztahovacnej :roll:
Mazda Mx-5
Mini Cooper 1.0
[img]http://img121.imageshack.us/img121/482/roadstert.gif[/img]

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 15 lis 2013, 11:28

Pro některý lidi je tohle to správný a ať prosím nikdo netvrdí že jinak je to lepší. :D
Tak ja nevim, mozna si neco spatne vykladam... Ale je mi to uz fakt jedno, kazdy si bude stejne ve finale jezdit dle sveho, at uz bez reci nebo s nima :mrgreen:

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 15 lis 2013, 23:16

Dotaz:
Miata na 14" bude asi trochu vic "tramvajovita" nez Miata s 16" (rekneme pri stejnem obuti), ne?

Trinom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom » 15 lis 2013, 23:42

Netuším, co myslíš tou "tramvajovitostí", ale když zachováš obvod kola, tak na 14" discích bude jízda pohodlnější a bude se přenášet míň rázů z cesty.
ObrázekObrázekObrázek
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax. Člověka žene vpřed kritika, ne pochlebování.
Woyta: "Kvalita zatáček se dá hodnotit počtem hrobečků. Čím víc hrobečků, tím větší zábava."

Winie

Příspěvek od Winie » 15 lis 2013, 23:54

crissi nemuzu se ubranit predstave ze ses totalne mimo misu... nevim jak u vas v ty ostrave, ale u nas se jako tramvaj oznacuje auto ktery ma zalezly kola. coz je uplne egal jeslti ma 14, 16, nebo 80.
Obrázek

Odpovědět