Funkčnost vs. vzhled

pokec o čemkoliv

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
Bohuš

Re: Funkčnost vs. vzhled

Příspěvek od Bohuš » 06 lis 2013, 17:07

anonym píše:pokud vim, tak snizenim podovzku se zlepsuje tezisce, teoreticky i aerodinamicky odpor.. nebo se mylim?
taboo píše: Nemylis, ale domnivam se, ze se na to divas trochu spatne.. To teziste se pri prujezdu zatacek naklani okolo bodu (tvoreneho uhly ramen, stredy kontaktnich ploch pneumatik a svislou osou vozu), kteremu se rika "roll center". Vzdalenost teziste od toho "roll center" je vpodstate paka (ktere se rika "roll couple"), na kterou pri prujezdu zatackama pusobi odstredive sily, diky cemuz se ten vuz pote naklani. Problemem je, ze pri snizovani podvozku ten otocny bod teziste (roll center) diky zmene uhlu ramen klesa rychleji, nez to teziste samotne, cimz se ta paka, na kterou pusobi ty odstredive sily zvetsuje a (ac to je mistnim snizovacum jakkoliv k nevire) ten snizeny vuz se s nezmenenou tvrdosti pruzin v realite naklani vice - a to i presto, ze jeho teziste je nize. Tento fakt se pote maskuje zvysenou tvrdosti pruzin - a proto by se mohlo zdat, ze je pote vse uspesne vyreseno, ale neni. Protoze se po snizeni podvozku zmeni uhly ramen vzhledem k vodorovne rovine, jejich cepy tehlic se pote pohybuji ve vyssich usecich pomyslnych polokruznic, cimz dochazi k radikalnejsim zmenam odklonu kol pri jejich pohybu nahoru a dolu. A ani to neni vsechno. Protoze pri snizovani podvozku dochazi ke zmenam uhlu i tahel rizeni, ktere nejsou stejne dlouhe jako ramena a ulozene ve stejne vysce (a proto se jejich cepy tehlic pohybuji po jinych polokruznicich, nez cepy ramen), tak pri prejezdu nerovnosti soucasne dochazi i ke zmenam sbihavosti kol. V realite to vypada tak, ze pri prejezdu napriklad prohlubne jednim kolem a hrbolu tim druhym (anebo jejich zatizeni a odlehceni pri prujezdu zatacek) se jak sbihavost, tak i odklony kol meni ve stejnych smerech jak od svislych, tak i podelnych os a ten vuz pote svevolne zataci a uskakuje, cemuz se rika "bump steer". A pokracuje to jeste lepe. Ten otocny bod ("roll center"), okolo ktereho se ten vuz naklani, se nenachazi pouze vpredu, ale take i vzadu. Pomyslna primka mezi temito dvema body pote ve spojeni s vodorovnou podelnou osou vozy urcuje podelnou stabilitu vozu vzhledem k odstredivym silam pri prujezdu zatacek. Jak pote takove "odborne" snizovani podvozku casto konci muzete videt tady:

http://www.youtube.com/watch?v=9k1a4yj8VjA
http://www.youtube.com/watch?v=5cIjUr7fWwk

Jednoduse, radikalnim snizenim podvozku dochazi ke zmenam DYNAMICKE geometrie s negativnim (a mnohdy i velice nebezpecnym) dopadem na jizdni vlastnosti, ktere pouha naprava staticke geometrie neodstrani.
Miluji svou vlast ,ale nenávidím tenhle stát.

Beaver

Příspěvek od Beaver » 06 lis 2013, 17:19

A proto (byť se tomu xxx směje) jsem psal, že bumpsteer zákeřně číhá na svou příležitost a potom udělá BAF ! :smt003

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 06 lis 2013, 18:47

Když se tady rozvinula taková debata ohledně snižování a efektu na jízdní vlastnosti, nedá mi to nezeptat se, jestli při snížení, jaké jsem aplikoval na mou Mazdu 6 tj pružinami H&R o -35mm v kombinaci s tlumiči Bilstein B8 hrozí také nějaké výrazné neduhy?

Zatím za půl roku co na tom jezdím mi přišlo, že se vlastnosti při všech jízdních situacích (okruh, horské serpentiny, běžná jízda, dálnice...) zlepšily (lépe to sedí drží stopu lepší zpětná vazba atd.)

Je teda fakt, že šestka má poměrně sofistikovaný podvozek, který je dobrý sám o sobě, ale i tak jsem po změně pocítil opravdový skok kupředu.

Do budoucna ještě uvažuji, že bych vyměnil stabilizátory za silnější. Jak přesně vlastně tato další změna ovlivní chování auta? (Vliv na náklony, trakci v zatáčkách, komfort při cestování, atd.?)
Mazda 6 2,3i 122kW(166HP)+ (racecar)
Mazda 6 MPS 191kW(260HP)+ (daily and fun car)

Woyta

Příspěvek od Woyta » 06 lis 2013, 19:24

Stabik omezi naklony v zatackach ale zhorsi chovani na rozbytych cestach.

HR pruziny s progresivni charakteristikou jsou zajimava vec. Na normalni silnici pohodli zachovvaji ale na horsi ceste vyrazne pritvrdi a je po pohodli.
Ale zase to muze byt vyhoda pri brzdeni kdy nepropruzi tolik a vicemene udrzi okola v podobne pozici jako se seriovymi pruzinami.

Celkem pouzitelnej kompromis.

Puvodni majitel na me S13 urezal seriove pruziny. Pohodli zustalo zachovano ale casto jsem sel na doraz. Tak se tam hodilo prvni co zrovna bylo po ruce a to HR-40mm. Bump steeer se obcas troku projevil ale neni ho moc. Chtel jsem to resit nastavenim odklonu kol a jinymi tyckami rizeni.

Nakonec ale jdu do viceprvkove napravy ktera nahradi mcpersona. Jak bylo receno budu zkouset a hledat optimalni stav, ktery by posunul jizdni vlastnosti o kus dale. A asi dobrovolne auto trochu prizvednu.Ted sice neskrtam tolik co s urezanejma ale porad to je celkem casto.

Co se tyce snizovani tak mam rad upravene tehlice pri jejichz pouziti dojde ke snizeni vozu ale nedojde k ovlivneni geometrie odpruzeni. Jenze tady narazime zase na dalsi problem a to dynamicka obalka kola, ktera se nam posune o kus vyse a musime delat prostor.
V pripade snizeni a puvodnich tehlic se nam obalka nemeni (pokud nekdo nerusil dorazy).

At clovek udela co udela, vzdy zasahne do vyvazeneho stavu a neco zkurvi. :)

Tvrdej snizenej podvozek muze pocitove dodat rychlost a hbitost reakci ale mekky podvozek lepe zvlada nerovnosti, jeho charakteristika chyby ridice vice promiji a byt pocitove o neco vic klouze tak muze zajizdet lepsi casy.

Jak bylo receno. Pokus omyl, merit a zkouset.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)

Mickael

Příspěvek od Mickael » 06 lis 2013, 19:36

Woyta me trochu predbehl.
Musim souhlasit samozrejme s Beaverem a Jagym,ikdyz nektera tvrzeni jsou trochu prehnana. Svoje dvoukilo podvozkove upravuju postupne,tzn. podle penez,takze tyhle jevy krasne postupne pozoruju. Zacalo to vetsima kolama,coiloverema,PURy,jeste vetsi kola,unibal tension rods,atp. Je treba si uvedomit,ze jakmile to jednou rozm..das,ceka te neverending story. No a nekde v prubehu ty cesty za idealem si reknes,takhle to je dobry,mozna chvalitebny,ale vyborny to nebude nikdy.

k***t je ten,kdo to hodi na zem,a staci mu to.
Ale ten kdo se v tom bude rejpat,zjistovat co a jak funguje,a co ne,NECHÁ SI PORADIT,se jednou hezky sveze. Proste snizenim to nekonci,ale teprve zacina.

Myslim ze tohle je konstruktivni tema,ktere nas odlisuje od vwclubu apod. Jen je skoda,ze narozdil od zahranicnich for,se o tom u nas nedovis z netu prakticky vubec nic.
97' R33 GTST Mspec2
Obrázek

LANiN

Příspěvek od LANiN » 06 lis 2013, 19:57

AD Beaver .. takže jsme vlastně došli k tomu, že pokud chceme "zlepšit" jízdní vlastnosti z houpavé seriové nakoplé "tramvaje" a chceme si jízdu na okruhu užít, musíme si pořídit už od výroby nastavené auto alá DTM, jinak jakýmkoliv zásahem do tohoto nastavení bude auto zákonitě neovladatelné, super závěr :smt023 :lol:
Ne-e, dělám si srandu, samozřejmě chápu o co Ti stále jde ale já se tady nebavím o razantním snížení "břichoplazů" a nesmyslném (ne)nastavení podvozku ale v rámci mezí, aby bylo auto ještě funkční a dobře čitelné, takže jak jsem už napsal "Studovat, testovat, zkoušet a furt dokola" :smt006

AD Mickael super! :smt023

Beaver

Příspěvek od Beaver » 06 lis 2013, 20:43

OK (a potěší to i Deriho) snížení o cca 30mm většinou nepřinese nějaké enormní zhoršení, tj. není to tak moc, aby to výrazně pokurvilo tu geometrii :smt003 Jinak osobně bych tipnul že i při zachování sériové výšky a použití tužších tlumičů a progresivních pružin se chování auta zlepší (a komfort zhorší) a zároveň se člověk právě vyhne tomu, aby musel řešit narušenou geometrii - to jen tak k zamyšlení. Chápu, že některým lidem může vadit, že to pak "nevypadá krutě" :D

MeTaN

Příspěvek od MeTaN » 06 lis 2013, 21:26

Mozna se nekomu bude hodit tahle tabulka od Pettit Racing na nastaveni hodnot geometrie.
Vsimnete si jaky tam je rozdil mezi 16" 17" a 18" pri stejnem vyuziti.

Obrázek

a jeste otazka k tomu bumpsteeru, kdyz jsem menil tlumice natocil sem si takove "hovnovidim video" nicmene je tam videt poloha toho spodniho ramena a taky je poznat, ze jak to zvednu nahoru tak v momente kdy je rameno v rovine tak se tomu vyse uz nechtelo... takze pres tenhle bod tomu pomuze uz jen sila auta v zatacce? ze to tam rucne takhle neposunu? do te hranice bumpsteeru. Snad jsem se do toho nezamotal.

93´Rx-7 FD

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 06 lis 2013, 21:36

Tak ono ty H&Rka na šestku nemaj progresivní vinutí ty se dělaj až na MPS.
Na klasickou šestku jsou normálně lineární pouze asi o 30% tužší než serie, ale i tak to dost jízdní vlastnosti zlepšilo (to potvrdí každej koho jsem před a potom vezl)
přičemž komfort se opravdu nijak nezhoršil.
(Fakt jsem s tim jel full loaded dovču CZ/SK/HR/CZ a nikdo ze spolucestujících nic nepoznal naopak si libovali jak krásně mi to jede)
a i na hodně hrbolatý silnici (kdo zná například silnici číslo 7 Chomutov - Praha ví co to je za tankodrom) to jde pořád řídit pomalu jednim prstem aniž by to nějak plavalo nebo uskakovalo.

Ale možná tomu všemu taky napomáhá konstrukce zavěšení u šestky s multilinkem vzadu a lichoběžníkem s dvojitejma spodníma ramenama vepředu.
P5130712.jpg
H&R pružiny -35mm pro Mazda 6
03.jpg
full loaded na dovolenou myslim opravdu full :D
napravy.jpg
konstrukce zavěšení Mazda 6
Mazda 6 2,3i 122kW(166HP)+ (racecar)
Mazda 6 MPS 191kW(260HP)+ (daily and fun car)

Vavris

Příspěvek od Vavris » 06 lis 2013, 21:57

MeTaN píše: fd ma taky dvojity lichobeznik ale nikdy jsem v debatach o podvozcich necetl zadne takove spojeni jako "tohle je na citlivy podvozek fd moc" ... mas konkretne na mysli nejaky pripad? nebo to je ciste tvuj pocit.
Nedokážu říct, jestli to je jen pocit, nebo to má nějaký technický předpoklad, ale na miatím podvozku je enormně cítit hmotnost kol. Mimojiné se to projevuje přecitlivělostí mnoha majitelů všude, kde se řeší neodpružené hmotnosti :smt003 Třeba u Civicu EK, který má taky dvojité lichoběžníky, mi ten rozdíl těžká vs. lehká kola přišel znatelný mnohem míň. A pokud je ET 0 = o 5 cm větší páka = stejný negativní efekt...
IF everything seems Under Ccontrol, you should Know, you're just not going fast EnoUgh.

Vavris

Příspěvek od Vavris » 06 lis 2013, 22:02

ještě k té tabulce - s těma tlakama gum mám teda přesně opačnou zkušenost - kde chcu mít míň gripu, přifouknu - pokud ufouknu, je dost možné, že se mi zahřátím tlak dostane na původní hodnotu a bude to mít gripu víc, než chcu...
IF everything seems Under Ccontrol, you should Know, you're just not going fast EnoUgh.

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 06 lis 2013, 22:17

Vavris píše:ještě k té tabulce - s těma tlakama gum mám teda přesně opačnou zkušenost - kde chcu mít míň gripu, přifouknu - pokud ufouknu, je dost možné, že se mi zahřátím tlak dostane na původní hodnotu a bude to mít gripu víc, než chcu...
No jo, to je pravda, taky bych to cekal naopak :shock: Respektive skoro bych rek, ze to mam i overeno na trati! :D
'91 Nissan 240SX S13 KA24DE
'96 Nissan 240SX S14a KA24DE
'88 Nissan 200SX S12 Silvia CA18DET

xxx

Příspěvek od xxx » 06 lis 2013, 22:27

MeTaN píše:Mozna se nekomu bude hodit tahle tabulka od Pettit Racing na nastaveni hodnot geometrie.
Vsimnete si jaky tam je rozdil mezi 16" 17" a 18" pri stejnem vyuziti.

Obrázek

a jeste otazka k tomu bumpsteeru, kdyz jsem menil tlumice natocil sem si takove "hovnovidim video" nicmene je tam videt poloha toho spodniho ramena a taky je poznat, ze jak to zvednu nahoru tak v momente kdy je rameno v rovine tak se tomu vyse uz nechtelo... takze pres tenhle bod tomu pomuze uz jen sila auta v zatacce? ze to tam rucne takhle neposunu? do te hranice bumpsteeru. Snad jsem se do toho nezamotal.

ale, něco co má aspoň trochu smysl..je jasné, že každý rozměr kola má jiný odklon = jiný profil pneu = jinak se vohejbá :wink: jinak ty uvedené hodnoty camberu jsou na daily car, na okruh nepoužitelné.. na videu fakt není nic vidět ale nejspíš se ti kříží sférické pohyby kloubů některých ramen (unibaly, uretan?), což je z výroby normální (záleží na uchycení)
Vavris píše:ještě k té tabulce - s těma tlakama gum mám teda přesně opačnou zkušenost - kde chcu mít míň gripu, přifouknu - pokud ufouknu, je dost možné, že se mi zahřátím tlak dostane na původní hodnotu a bude to mít gripu víc, než chcu...
tím je myšlen tlak v rozmezí racing použití pneu - např 1,4 - 1,8 b

Woyta

Příspěvek od Woyta » 06 lis 2013, 23:04

JJ Souhlas. S13 ma 2,3 vpredu a 2,1 vzadu. Peca mi poradil 1,8 predek a 1,9 zadek. 2-3 kola v Hk to plavalo ale pak se to prilepilo a luxus.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

awaj12

Příspěvek od awaj12 » 07 lis 2013, 02:43

Beaver píše: Jinak osobně bych tipnul že i při zachování sériové výšky a použití tužších tlumičů a progresivních pružin se chování auta zlepší (a komfort zhorší) a zároveň se člověk právě vyhne tomu, aby musel řešit narušenou geometrii - to jen tak k zamyšlení. Chápu, že některým lidem může vadit, že to pak "nevypadá krutě" :D
Přesně to mě napadlo po přečtení Taboovi citace :D. Je to teoreticky oravda? Že bych si to na poslední driftovačku ještě zvedl úplně co to de :lol:

A taky mám jedno pěkný v archívu :)
http://www.youtube.com/watch?v=Zb6sl4fwdGY

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 07 lis 2013, 02:52

Ja myslim, ze u driftu je vsechno tak trochu jinak... Tam potrebujes predevsim nizke teziste, abys auto snadno rozhodil a naopak tu stopu nedrzelo tak dobre. Takze si troufam tvrdil, ze na nejake zacatecnicke klouzani je naopak ten tvrdsi a nizky podvozek (funkcni) lepsi. Nevim, jake mas zkusenosti ty, ale kdyz byla S13 v serii, tak se to vzdycky naklonilo jak parnik a fuck you, no slides today... S podvozkem to clovek rozhodi snaz, rizeni je presnejsi a auto se lip drzi (rozumej udrzuje dotek, ne "lepi" ) vozovky :smt001 Muj nazor...

Mimochodem od velmi, velmi zkuseneho cloveka mi bylo potvrzeno to, co jsem tady tvrdil (nerikam, ze to plati vzdy a vsude): Sirsi rozchod a nejake rozumne snizeni+pritvrzeni se muze chovat mnohem lepe, nez serie, tecka... Nerikam, ze je to dogma, jen rikam, ze to tvrdi clovek, ktery ma najeto a hlavne nalazeno myslim vic, nez kdokoli tady... :smt001

MeTaN

Příspěvek od MeTaN » 07 lis 2013, 07:51

JJ Souhlas. S13 ma 2,3 vpredu a 2,1 vzadu. Peca mi poradil 1,8 predek a 1,9 zadek. 2-3 kola v Hk to plavalo ale pak se to prilepilo a luxus.
zkus si to priste prehodit, dej si 1,9 dopredu a 1,8 dozadu... jinak co se samotnych hodnot tyce tak souhlasim. V moste sem tedka jezdil prave tech 2,0 a 1,9. Po zahrati jsem jeste neco malo ufoukl kazdopadne rizeni proste nadhera.
procital jsem si jedno dlouhe tema na rx klubu kde jeden uz postarsi pan co zavodil s rexikama rozvadel diskuzi a teorie na tema, ze prave zadni nahon by mel mit vzdycky o neco mekci zadek vcetne samotneho tlaku v pneumatikach, diky gripu a moznosti co nejrychlejsiho plneho plynu na vyjezdech ze zatacek.
93´Rx-7 FD

Woyta

Příspěvek od Woyta » 07 lis 2013, 08:00

Hradec je malej. Tam jses furt na brzdach a zahrivas predni kola.
Priste zmerim po jizde kolik bude na kolech.

awaj12

Příspěvek od awaj12 » 07 lis 2013, 12:23

Xcriss píše:Ja myslim, ze u driftu je vsechno tak trochu jinak... Tam potrebujes predevsim nizke teziste, abys auto snadno rozhodil a naopak tu stopu nedrzelo tak dobre. Takze si troufam tvrdil, ze na nejake zacatecnicke klouzani je naopak ten tvrdsi a nizky podvozek (funkcni) lepsi. Nevim, jake mas zkusenosti ty, ale kdyz byla S13 v serii, tak se to vzdycky naklonilo jak parnik a fuck you, no slides today... S podvozkem to clovek rozhodi snaz, rizeni je presnejsi a auto se lip drzi (rozumej udrzuje dotek, ne "lepi" ) vozovky :smt001 Muj nazor...
Četl si ten Tabooův příspěvěk? Podle něho tak trochu vyplívá, přesně to co psal Beaver, mimochodem stopu držet samozřejmě potřebuješ, to že ti nebude držet ani předek ničemu neprospěje, že...

Samozřejmě se nabavím o sériovém měkkém podozku taky jsem to měl na ISku a i když to šlo taky, co do čitelnosti to nebylo dobré, mám na mysli prostě tvrdý podozek vyštelovaný co nejvýše k originálním hodnotám. Tuším Chris Frosberg o tom měl i video ale moc jsem to nepřekládal o nastavení jeho Ztka, kde právě něco v tom smyslu zaznělo, že je tak nějak zažitá chyba auto položit a dát natvrdo...

Zkusím to dohledat :wink:

xxx

Příspěvek od xxx » 07 lis 2013, 12:36

Pánové, jste jak zaseknutá deska...tady snad nikdo nemyslí hlavou, o vlastních poznatcích nemluvě..doporučuji zakoupit minimálně toto
674.jpg
a také bumpsteer gauge, poté začít měřit, co vlastně co a o kolik dělá, načež zjistíte, že po montáži coiloverů s tvrdšími pružinami (také stabilizátory) je nutno cíleně snížit světlou výšku vozu aby vůbec byl využit jejich potenciál k rychlejšímu průjezdu zatáčkou a aniž by bylo potřeba nějak výrazně upravovat základní geometrii uchycení ramen atd (gain camber/dynamic camber/deformace pneu), jinak to celé ztrácí smysl. Hledání a následná úprava roll centru je sice zajímavá zábava ale vcelku nelehce proveditelná a ve finále má na jízdní vlastnosti jen minimální vliv...co se týče bump steeru, jednu dobu jsem provozoval vozidlo se změnou sbíhavosti na řízené nápravě při propružení +- 4° na nízkoprofilových pneu a to především v jeho pozitivní části průběhu (to je ta horší varianta), kdežto ideál je do +- 0,5°(kolik máte vy?), bylo to nepříjemné ale že by se s tím nedalo jezdit, to opravdu říci nemohu. (Je však pravdou, že řidič s mizernými schopnostmi na volantu s tím může mít zásadní problém.) A když už nevlastníte telemetrii (ani simulační software) k regulérnímu nastavení podvozku jako celku, tak si aspoň pořiďte infra teploměr, vydedukujete tím mnohé ze základních parametrů, jelikož na gumě se vždy podepíše výsledný efekt, že ano. Pak můžete začít spekulovat o smyslu toho, či onoho. Je výhodné nazývat věci pravými jmény, jen tak je možné se někam "posunout" (zde oblíbený termín :lol: )
awaj12 píše:
A taky mám jedno pěkný v archívu :)
http://www.youtube.com/watch?v=Zb6sl4fwdGY
příteli, můžeš mi prosím objasnit, čeho se to video v kontextu tohoto threadu týká? Protože mě to nějak uniká.

Joseph

Příspěvek od Joseph » 07 lis 2013, 13:55

Popravdě jsem tu na fóru krátkou dobu, prvně jsem chtěl tenhle topic jen v rychlosti projet, ale pročetl jsem si to vše do podrobna. S tím, jak tu někteří argumentují mi přijde, že ví o nastavení velký kulový a ohání se jen něčím, co rychle najdou na netu viz. Xcriss. Zato Beaver, xxx, Woyta, LANiN, Kousmen a další podle jejich slov/vyjádření danému problému rozumí a hlavně navrhují reálné řešení. Ale nebudu tady dělat psychologický rozbory a přejdu k věci. Osobně s nastavením podvozku zkušenosti nemám, je fakt, že mám svoje první auto (který stejně bude co nevidět bratra, jelikož budu mít nový C5G) a rád bych ho upravil nejen vizuálně, ale i funkčně. Jelikož jsem se z výše uvedených několika desítek vět dostal názoru, že pouze snížením se nic nevyřeší spíše naopak vyvstanou další problémy, které je potřeba vyřešit - rád bych se zdejších členů zeptal a poprosil je o radu - jak snížením Civica 5g upravit jízdní vlastnosti do stavu sériového podvozku. A zároveň bych rád věděl, jak moc je nebezpečné snížení na sériových tlumičích se sériovými pružinami (převaření spodního hrnku uložení pružiny). Projeví se to na jízdních vlastnostech a již několikrát zmiňovaného bumpsteeru? Zatím jsem nepocítil žádnou změnu. U nového Civica (co budu mít, pokud vše klapne) bych šel právě zcela odlišnou cestou a začal aftermarket coilovery a poté případnými stavitelnými rameny apod.

Jinak si myslím, že by nebylo vůbec na škodu na tomhle fóru udělat nějakou osvětovou poradnu ohledně způsobů nastavování podvozků atd. Jak již poznamenal Mickael - u nás se o tomhle "problému" člověk nic nedozví a myslím, že by to pomohlo každému (kdo dokáže uznat chybu).
1995 - Honda Civic EG4 M/T - SOLD
1993 - Honda Civic EG4 A/T - SOLD
2005 - Lexus IS200 M/T - DAILY

flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)

jagy

Příspěvek od jagy » 07 lis 2013, 14:12

xxx píše: načež zjistíte, že po montáži coiloverů s tvrdšími pružinami (také stabilizátory) je nutno cíleně snížit světlou výšku vozu aby vůbec byl využit jejich potenciál k rychlejšímu průjezdu zatáčkou a aniž by bylo potřeba nějak výrazně upravovat základní geometrii uchycení ramen atd (gain camber/dynamic camber/deformace pneu), jinak to celé ztrácí smysl.
Proc je nutne podvozek snizit aby "fungoval"?
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

LANiN

Příspěvek od LANiN » 07 lis 2013, 15:26

Podvozek funguje furt, tím že ho snížíš, zkrátíš dráhu na tlumiči tím i celkový náklon, za předpokladu tuhšího setupu tlumič/pružina (a),
v opačném případě se seriovým setupem (b) se bude naklánět stejně tj ve finále více protože pak platí viz citace taaba :D

Napíšu to laicky protože jsme se do toho krapet zamotali.
(a) To že se auto sníží a pak se auto rádoby chová "lépe" je zapříčiněno tím, že podvozek vlastně "oblbnete" tuhším něco (tlumič, pružina, PUR, stabik ...).
(b) Pokud auto snížíš alá "řezání" seriových pružin, auto se do jisté míry chová zdánlivě lépe ale jeho limity jsou nižší protože jsi snížil těžiště a neoblb "celek" aby se neprojevilo to viz citace taabo tj auto začne být neovladatelné spíše pozvolna, u (a) ti prostě "ustřelí" viz videa co tady proběhly ale aby se to stalo v takovém formátu, muselo by se snižovat opravdu extrémně a mít nedořešnou geo neposílené ostatní prvky + nesmyslné kola atd atd

Doufám že to píšu zprávně, už se na mne podepisuje 8h za pc s blbouny v kanclu... :roll:

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 07 lis 2013, 17:17

Joseph: Kdyz neco tvrdim, zakladam to na zkusenostech svych, pokud je nemam, rikam, ze si to MYSLIM, ja toho vim o podvozcsich mnohem mene, nez bych chtel, ale taky mam nejaky setup, tak pisu sve poznatky :wink:

A nevim, jak jsi myslel "jak snížením Civica 5g upravit jízdní vlastnosti do stavu sériového podvozku." - myslis ty uhly ramen?

Awaj: Jasne, kdyz to polozis jak mental a jeste to das moc tvrde s kratkym chodem tlumice, tak bude auto prakticky neovladatelne vcetne prednich kol... Kdyz bys dal tuzsi stelovak a vysrouboval ho nahoru, bude to asi rozhodne lepsi nez serie a nebude to fungovat vubec zle (minimalne na grip), ale jak uz bylo receno (ale asi ne kazdy to uznava) - ty zmeny nejsou pri zachovani rozumnych mezi snizeni az TAK drasticke a pri driftu podle meho hraje i to teziste samotne velkou roli - protoze s nim prave pracujes, prenasis ho a i tim auto posilas do boku. Proto si myslim, ze to, ze je teziste niz je podstatnejsi, nez ty drobne (opakuju pri rozumnem snizeni) neduhy v podobe sklonu ramen atd. To myslim dava smysl, ne... 8) Ale chtelo by to tyhle veci probadat, nastaveni podvozku na grip je vec docela "jasna", na drifty se trochu kasle, protoze poslat se to da takrka vzdycky, ale kdyz uz by to clovek chtel hrotit, tak myslim, ze info o tom neni :smt001 Ale myslim, ze na to nase klouzani to stejne nema smysl resit :smt006

Spitfire

Příspěvek od Spitfire » 07 lis 2013, 17:57

Xcriss píše:Na drifty se trochu kasle, protoze poslat se to da takrka vzdycky, ale kdyz uz by to clovek chtel hrotit, tak myslim, ze info o tom neni :smt001
Tady máš návod od člověka co dělal podvozek na autě loňskýho mistra Formula D.

http://www.motoiq.com/MagazineArticles/ ... art-1.aspx
http://www.motoiq.com/MagazineArticles/ ... art-2.aspx
http://www.motoiq.com/MagazineArticles/ ... art-3.aspx

http://www.motoiq.com/Tech/TheUltimateG ... eling.aspx
Xcriss píše:Ale myslim, ze na to nase klouzani to stejne nema smysl resit :smt006
Až se jednou dokloužeš do svodidel nebo na obrubník kvůli nefungujícímu podvozku, tak to řešit začneš. :)
- Ty Worky sou pecka. Skoda jen ze si tady kazdej bude myslet ze to sou XXR.
- na to co si mysli cesi seru tak moc ze se to neda slovy popsat

Odpovědět