jayy - Honda CR-Z Mugen
Moderátoři: Amigo, riderhenry
Re: jayy - Honda CR-Z Mugen
Tak ještě teda jednou napíšu, co vlastně chci, nebo respektive upřesním co se bude dít. Jak už jsem tady zmínil auto je na denní ježdění, proto se nebudu pouštět do větších úprav (i když mile rád bych tam dal ten kompresor). Úpravy typu sání, výfuk, potom zda-li seženu např. odlehčený setrvačník, řemenici, brzdy apod. U toho auto to je složitější, není toho zas tak moc na trhu. Nicméně chci udělat prostě pěknou desingovou a snad i aspoň trošku upravenou CR-Z. Nikdy to nebude trhat rekordy na okruhu (i když na czechringu to jelo pěkně) bohužel. To bych si vážně koupil jiné auto, né toto! Holt kdyby byla MUGEN verze pro Evropu už ji mám doma. Na tomto fórum jsem chtěl jen poukázat, že někdo v ČR vůbec se dal na CR-Z a podělit se se svými úpravami. Ač se to nezdá, není to moc levná záležitost, ale to je věc má. Jsem vážně rád, že se tady rozjela nějaká diskuse, je to jen dobře. Ať už negativními tak pozitivními komentáři. Né každému se to líbí a respektuji to. Pro mne je to osobně radost něco takového dělat a těší mě každá i sebemenší úprava na autě. ale to každý má asi stejné.
Děsit Hondaře?Beaver píše:To samý jsem tu ale už napsalAkorát prostě to tvrzení, že to chce svižnější nejde moc dohromady s tím, co reálně dělá.
No nic, Libas mě upozornil, že tu děsím Hondaře a beru jim iluze, takže bych to tímto ukončilKdo s tím má problém, jsem mu k dispozici denně v Brně mezi devátou a šestou nebo přes soukromé zprávy tady na fóru
Nissan Primera 96 kW - sešrotováno
Suzuki Liana combi 1,6 76 kW
Suzuki Liana combi 1,6 76 kW
-
Beaver
Brzdy - rozhodně nikdy neuškodí posílit, určitě bych se vyvaroval použití děrovaných kotoučů. Řemenice jsou spíš optická věc, zase platí, že tam asi moc nezískáš a v případě nějakých levných bych je nechal pro sichr zkontrolovat, jestli jsou vyvážený, aby to nedělalo neplechu a nevylágrovalo např. ložisko alternátoru apod. Setrvačník... mno... rozhodně kvalitní, když už teda odlehčený, protože zvlášť u motoru napříč je nemilé, když se levnej rozpadne a proletí skrz převodovku, firewall, řidiče a střechu. Kdyby to auto mělo jezdit pilu na okreskách nebo okruhy, tak bych se na odlehčenej vyprdnul úplně, bude se přehřívat se všema negativama z toho plynoucích. Málo platný, ten kompresor by tomu prostě slušel nejvíc 
no uvidíme. Já osobně pro kompresor jsem, ale to je vzdálenější budoucnost. Nicméně chci intake manifold od Spoonu a větší klapku. Rád bych to udělal vše najednou, ale je to spousta peněz. Což ty určitě víš sám nejlépe. A chci tam komponenty, které budou mít nějaký význam ... Jinak ohledně brzd to je jasné.. Něco ve stylu EBC turbo grooved + destičky a je to. Kdybych byl přesvědčený na 100% že do roka tam dám kompresor tak bych dal určitě i větší brzdy. Jak jsme zmínil, uvidíme co čas přinese ...
S odlehčenou řemenicí klikovky bych byl opatrný. Pokud v ní máš tlumič torzních kmitů (bývá to takový ocelový kolo uložený v gumě) tak jí neměň, nebo si sežeň fluidamper, ale ty sou drahý jak pes. Tehle tlumič slouží ke snížení kmitů v klikovce, když ho odstraníš, tak se zvýší zátěž na ložiska ve kterých je klika uložená. Navíc zátěž způsobená řemenicí, působí na kliku po krátkým ramenu, takže jí nijak výrazně nezatěžuje. Efektivnější pro snížení zatížení motoru je změna zpřevodování náhonu alternátoru a ostatních věcí co jsou poháněný od kliky. Tohle se dá ale rozumně používat více méně jen u zavoďáků, protože tam se pohybuješ většinu času v horní části spektra otáček.
Odlehčený setrvačník poznáš víc méně, jen při rozpojený spojce, kdy jde motor rychleji do otáček a taky je rychleji ztrácí. Jakmile spojku sepneš, tak musí motor začít hýbat s váhou celýho auta a tam už se těch pár kilo ušetřených na setrváku ztratí, ikdyž samozřejmně dojde k nějakýmu snížení zátěže na motor. U setrváku taky musíš brát v potaz tepelnou jímavost materiálu. čím bude ten setrvák slabší tím bude docházet k rychlejšímu tepelnýmu nasycení materiálu a pokud budeš držet auto dýl na spojce, tak ho můžeš spálit.
Zvětšování klapky má efektivní význam, až ve chvíli kdy začne stávající průměr klapky omezovat průtok vzduchu do motoru a to se většinou stane až když nějakým výraznějším způsobem změníš schopnost motoru nasát větší množství vzduchu. Pokud zvětšuješ klapku na sériovým motoru a klapka není už z výroby restriktivní, tak dojde jen ke zvýšení citlivosti plynovýho pedálu, protože nová klapka bude mít díky většímu průměru při polovičním pootevření světlost jakou měla původní menší klapka na 2/3 pootevření. Maximální výkon motoru to ale ovlivní jen minimálně.
Odlehčený setrvačník poznáš víc méně, jen při rozpojený spojce, kdy jde motor rychleji do otáček a taky je rychleji ztrácí. Jakmile spojku sepneš, tak musí motor začít hýbat s váhou celýho auta a tam už se těch pár kilo ušetřených na setrváku ztratí, ikdyž samozřejmně dojde k nějakýmu snížení zátěže na motor. U setrváku taky musíš brát v potaz tepelnou jímavost materiálu. čím bude ten setrvák slabší tím bude docházet k rychlejšímu tepelnýmu nasycení materiálu a pokud budeš držet auto dýl na spojce, tak ho můžeš spálit.
Zvětšování klapky má efektivní význam, až ve chvíli kdy začne stávající průměr klapky omezovat průtok vzduchu do motoru a to se většinou stane až když nějakým výraznějším způsobem změníš schopnost motoru nasát větší množství vzduchu. Pokud zvětšuješ klapku na sériovým motoru a klapka není už z výroby restriktivní, tak dojde jen ke zvýšení citlivosti plynovýho pedálu, protože nová klapka bude mít díky většímu průměru při polovičním pootevření světlost jakou měla původní menší klapka na 2/3 pootevření. Maximální výkon motoru to ale ovlivní jen minimálně.
www.jfperformance.cz
to je aspoň přínos informací! Díky Ljayi za objasnění 
-
Beaver
Ale to už tady přece nějakou dobu řešíme, Mlho !
Na tu klapku jsem zapomněl. Dobře, že to LJay zmiňuje. Reálně NEJSPÍŠ nebude moc velká restrikce ta sériová klapka ani v případě, že bys namontoval ten zmiňovaný kompresor. On stejně asi nebude plnit nějakým enormním tlakem nebo tlačit neskutečný kvanta vzduchu jako v případě turbomotorů, kde lidi dávají opravdu velký turba a naráží na limity vedení vzduchu a musí zvětšovat průměr potrubí, přičemž klapka je pak menší než to potrubí a stává se překážkou po cestě do sání. Zpravidla platí, že pokud je klapka (průměr, plocha) stejně velká nebo větší, než je nejužší místo v celém vedení vzduchu, potom ji měnit nemusíš.
Nemáš za co. Bohužel o tomhle motoru nevím nic bližšího, tak můžu nabídnout jen všeobecný rady.
www.jfperformance.cz
Beaver a Ljay ono každá rada dobrá rada a těch není nikdy dost... (palec hore) 
Co se týká úprav, tak bych se možná v první fázi zaměřil na redukci váhy, i když zrovna na tomhle autě to nebude úplně jednoduchý. Každý kilo navíc zhoršuje poměr váha výkon a u motorů s nízkým krouticím momentem je to pak dost znát.
To byl jeden z důvodů, proč sem taky psal ze začátku o tom křídle. Jeho přínos v rychlostech do 150km/h bude totiž mizivý a bude to vlastně jen mrtvá váha, kterou sebou budeš vozit. Chápu ale že to patří k Mugen paketu a proto ho tam chceš.
Zkus si zvážit kolik mají kola a kouknout se jestli se nedají sehnat někde lehčí disky. Snížení neodpružených vah je totiž přínosný po všech stránkách, jak pro ovládání, tak pro snížení zátěže motoru. Když to hodně zjednodušim, tak 4kg ušetřený na kolech se dají přirovnat k navýšení výkonu motoru o 1hp.
Pokud má motor Knock senzor, tak by nemuselo být od věci, zkusit jednou nabrat 100oktan, jestli bude znát malý nárůst výkonu. Při zaznamenání vzniku klepání totiž jednotka snižuje předstih a tím i výkon. Pokud použiješ kvalitnější palivo, tak se oddálí moment kdy začíná vznikat klepání a jednotka může přidat na předstihu a tím pádem i na výkonu.
To byl jeden z důvodů, proč sem taky psal ze začátku o tom křídle. Jeho přínos v rychlostech do 150km/h bude totiž mizivý a bude to vlastně jen mrtvá váha, kterou sebou budeš vozit. Chápu ale že to patří k Mugen paketu a proto ho tam chceš.
Zkus si zvážit kolik mají kola a kouknout se jestli se nedají sehnat někde lehčí disky. Snížení neodpružených vah je totiž přínosný po všech stránkách, jak pro ovládání, tak pro snížení zátěže motoru. Když to hodně zjednodušim, tak 4kg ušetřený na kolech se dají přirovnat k navýšení výkonu motoru o 1hp.
Pokud má motor Knock senzor, tak by nemuselo být od věci, zkusit jednou nabrat 100oktan, jestli bude znát malý nárůst výkonu. Při zaznamenání vzniku klepání totiž jednotka snižuje předstih a tím i výkon. Pokud použiješ kvalitnější palivo, tak se oddálí moment kdy začíná vznikat klepání a jednotka může přidat na předstihu a tím pádem i na výkonu.
www.jfperformance.cz
popravdě jsem ještě 100oktan nezkoušel, aspoň né na tomhle. To vyzkouším a uvidíme jestli to půjde alespoň trochu poznat. Jinak co se týče kol to budu řešit na jaře. Chci nějaké lehké 17 tak snad se něco najde..
Tady je odkaz na web, kde je seznam kol a jejich vah. Nevím jak je aktuální, ale třeba ti trochu pomůže při rozhodování.
http://www.wheelweights.net/
http://www.wheelweights.net/
www.jfperformance.cz
Díky, třeba se taky někdy odhodlám a pošlu ho k zemi.jayy píše:Miha: chování auta se změnilo tak, že se to méně houpe a není taková mezera mezi blatníkem a kolem samozřejmě. Je to nejlepší volba co se týče sportovních pružin. O vše co kupuje se nejprve informuji a posléze nakoupím. Čerpám z crzforum.com. Jinak jsem rád, že to nezměnilo komfort auta. Je to téměř totožné, ba-li dokonce i stejné.
Jinak místo manifoldu od Spoonu bych dal originál z Jazee GE8 (číslo dílu 17110-RB1-000) Vyjde levněji a výsledek je úplně stejný (ale to určitě z crzfora víš). Navíc ho můžeš nastříkat do bílé barvy aby ladil se zbytkem auta.
A co se týká celkového ladění motoru, tak je IMHO nejschůdnější cesta kompresor. Pokud bys chtěl nějaký znatelnější nárůst výkonu, tak zaplatíš minimálně stejné peníze a ještě s nejistým výsledkem. Ale nevím, kam až s výkonem chceš jít, takže to je na tobě.
A ještě ke kolům: originál 16" mají 7,3 kg. Když se dívám na tirerack.com (Je tam i konfigurátor na auto, takže zjistíš, která kola k tomu sednou)
, tak moc lehčích běžně sehnatelných sedmnáctek není.
2x Kosei, OZ Alleggerita a Enkei RPF1 (Ty už na jednom CR-Z v Čechách jsou)
Miha: snad se něco najde no, uvidíme do jara času dost. Jinak do sz mi pošli tvé CR-Z, rád se podívám..
Miha píše:A ještě ke kolům: originál 16" mají 7,3 kg. Když se dívám na tirerack.com (Je tam i konfigurátor na auto, takže zjistíš, která kola k tomu sednou), tak moc lehčích běžně sehnatelných sedmnáctek není.
Měl bych volné Volk TE37
jeden takový dotaz. Co říkáte na tyto kola? Značka 4Wheel Amando 7x17 5x114,3 ET45. Váha: 6,9 KG Mě osobně se líbí fakt tak hodně, že uvažuji o koupi.

ja jsem asi moc konzerva ale kdyz se ptas na nazor, za mne ne a kdyz uz nove tak aspon 8" 
93´Rx-7 FD
- WotanMitUns
- Kontaktovat uživatele:
Mas nejaky problem s lidma, ktery maji Hondy?!onsad píše:Děsit Hondaře?Já myslel, že to jsou tvrďáci. Minimálně jako borci s BMW.
jayy: Nějaký fotky sem dával Trinom po Autíčkář Trackdayi. A kromě kol a možná jiného podvozku zůstane v sérii.
A tyhle kola se mi moc nelíbí. Navíc na fotce vidím spíš nosnost 690 kg než kolik disk váží. Pokud ti Maxxi udělá dobrou cenu na ty Volky, tak neváhej a jdi do nich. Na nich to bude pecka
EDIT: Tak jsem fotky našel zde a ještě pár z výletu do Rumunska. Lepší nemám. Aktuální stav je akorát bez předních pokliček na kolech. Bylo jim teplo na okruhu v Písku
A tyhle kola se mi moc nelíbí. Navíc na fotce vidím spíš nosnost 690 kg než kolik disk váží. Pokud ti Maxxi udělá dobrou cenu na ty Volky, tak neváhej a jdi do nich. Na nich to bude pecka
EDIT: Tak jsem fotky našel zde a ještě pár z výletu do Rumunska. Lepší nemám. Aktuální stav je akorát bez předních pokliček na kolech. Bylo jim teplo na okruhu v Písku
Miha: a jak jsi s autem spokojeny? Ja jsem jezdil na czechringu a spokojeny.. Horší ten výši profil ale jinak pecka. Ted z eibachem by to bylo urcite lepší a s novými koly to jen pomůže. Jinak mas pravdu napsal jsem to špatně, uz me upozornili na hondaclubu je to nosnost. Zavolám tam kolik váží a uvidíme.. Jinak se podívám jinde, ale do jara času dost...
Jako daily car jsem zatím nenašel jiné auto, které by mi vyhovovalo víc. V první řadě je hezké a jezdí za 5 na sto 
Dobrá tak teď trochu vážně: Považuju to za ideální auto na naučení se sportovnější jízdě. Přesné a strmé řízení, ideálně rozmístěné pedály na řazení s meziplynem a skvělé řazení. Podvozek je tak akorát tuhý, čitelný a na origo 16 jde rychlým ubráním plynu vykouzlit lehká přetáčivost
Ten vyšší profil, ja kjsi zmínil, bych neviděl jako takový problém, ale spíš šířku disku 6 palců. Na origo kolech jsem měl pocit, že při rychleji projeté zatáčce se žvejká bočnice. Teď mám nasazené 16" široké 7 palců a tenhle pocit se významně omezil. Při rychlejší jízdě je klidnější a neutrálnější.
Na okruhu, nebudem si nalhávat, tomu výkon chybí a nikdy nebudeš tak rychlý jako kdybys koupil CTR. Osobně jsem ale zjistil, že mě víc baví dostat ze slabého auta maximum, než si koupit něco silného a nevyužít plný potenciál.
NA závěr bych řekl, že pro mě má dva zásadní nedostatky. Je poháněná špatná náprava a přebývá mu kus plechu nad hlavou. Tyhle vlastnosti ale vylučují každodenní použití (dost často jezdím se sklopenými zadními "sedačkami" a plným kufrem). A tak místo vrážení peněz do úprav je teď šetřím... na další
Dobrá tak teď trochu vážně: Považuju to za ideální auto na naučení se sportovnější jízdě. Přesné a strmé řízení, ideálně rozmístěné pedály na řazení s meziplynem a skvělé řazení. Podvozek je tak akorát tuhý, čitelný a na origo 16 jde rychlým ubráním plynu vykouzlit lehká přetáčivost
Na okruhu, nebudem si nalhávat, tomu výkon chybí a nikdy nebudeš tak rychlý jako kdybys koupil CTR. Osobně jsem ale zjistil, že mě víc baví dostat ze slabého auta maximum, než si koupit něco silného a nevyužít plný potenciál.
NA závěr bych řekl, že pro mě má dva zásadní nedostatky. Je poháněná špatná náprava a přebývá mu kus plechu nad hlavou. Tyhle vlastnosti ale vylučují každodenní použití (dost často jezdím se sklopenými zadními "sedačkami" a plným kufrem). A tak místo vrážení peněz do úprav je teď šetřím... na další
tak nakonec jsem stejně neodolal a koupil je. Za tu cenu je to fakt paráda. Jinak jsem hned kolo vážil a váží 6,85 KG Tak uvidíme no. Samozřejmě né každému se budou líbit..

- Libas
- Big chief
- Kontaktovat uživatele:
Nééé, sakra, já doufal, že je nevezmeš. Za mě bohužel palec dolů, vypadají tunersky, k tomu Mugen kitu se to absolutně nehodí.
- Trautenberg
- Takumi Fujiwara
Když je nalakuješ černě , aby nebyly vidět , tak tam až tolik vadit nebudou. 
Toyota Celica AT200 1.8 16v '95
Toyota Celica ST182 2.0 GT '92 - SOLD
Toyota Celica ST202 2.0 GT '95 - Future racecar
BMW E36 318ti 1.9 16v '97 - Low power Stuka-fighter
Škoda Octavia 1.9 TDi '03 - Best car ever

Toyota Celica ST182 2.0 GT '92 - SOLD
Toyota Celica ST202 2.0 GT '95 - Future racecar
BMW E36 318ti 1.9 16v '97 - Low power Stuka-fighter
Škoda Octavia 1.9 TDi '03 - Best car ever