LJay: Honda CRX 2G ED9 - R.I.P.
Moderátoři: Amigo, riderhenry
Re: LJay: Honda CRX 2G ED9 Turbo - 245hp / 279Nm
Tady sem natočil krátký video s ukázkou pružný akcelerace na 4. rychlostní stupeň. Za kvalitu se omlouvám je to točený telefonem drženým v ruce. Když tak na to video koukám, tak takhle z monitoru to vypadá o dost pomalejší než ve skutečnosti 
www.jfperformance.cz
Aby bylo vidět, že auto není jen taková hračka, kterou vytáhnu jednou za měsíc o víkendu, ujedu pár desítek km a pak jde zpátky do garáže. Tak teď o dovolený sem v něm za 14 dní najezdil 1900km.
Co se týká spotřeby, tak tu sice moc neřeším, ale při posledním tankování mně docela překvapila, protože sem na 20litrů ujel něco lehce přes 300km. To je ale více méně daný tím, že sem celou tu dobu jezdil s přítelkyní a ta mně do boostu moc nepustí
Když jezdím sám, tak na 20litrů kolikrát neujedu ani 200km 
Tady je ještě ukázka toho, kolik toho nový OCT zachytil po 150km svižný jízdy a asi 10km (7x přes celý Hoškovický letiště) v maximální zátěži.
Co se týká spotřeby, tak tu sice moc neřeším, ale při posledním tankování mně docela překvapila, protože sem na 20litrů ujel něco lehce přes 300km. To je ale více méně daný tím, že sem celou tu dobu jezdil s přítelkyní a ta mně do boostu moc nepustí
Tady je ještě ukázka toho, kolik toho nový OCT zachytil po 150km svižný jízdy a asi 10km (7x přes celý Hoškovický letiště) v maximální zátěži.
www.jfperformance.cz
- Xcriss
- Kontaktovat uživatele:
Kolik ma ta petka objem?
Ale stejne mi to prijde docela dost 
'91 Nissan 240SX S13 KA24DE
'96 Nissan 240SX S14a KA24DE
'88 Nissan 200SX S12 Silvia CA18DET
'96 Nissan 240SX S14a KA24DE
'88 Nissan 200SX S12 Silvia CA18DET
Je to 1,5litrovka. U těhle motorů je to normální. Já tam nemám sériový OCT, takže to co by normálně zahycoval on mi jde až do toho mýho OCT, proto je tam toho taky tolik.
Většina podobných setupů jako mám já má vratku z OCT do vany právě kvůli tomu, že motor vytlačuje ranec oleje.
Většina podobných setupů jako mám já má vratku z OCT do vany právě kvůli tomu, že motor vytlačuje ranec oleje.
www.jfperformance.cz
Zapojení OCT přes zátku přímo na výstup z kliky se moc neosvědčilo, protože z kliky vychází poměrně velký množství oleje a OCT se tak dost rychle zaplňovalo. Takže sem tam o víkendu vrátil původní olejový separátor a OCT zapojil až z něj. Byla to sice pěkná piplačka, protože v tom míště mám přidanou rozbočku pro mazaní turba a čidla, takže tam je dost špatný přístup ale nakonec se podařilo.
Až příjde manometr, tak změřím jaký je tlak v prostoru kliky a podle toho ještě doupravím odvětrání. Ve finále asi zapojím odvětrání OCT přes slash cut před sání turba, abych získal v prostoru kliky lehčí podtlak. Původně sem myslel, že bych odsávání udělal pomocí kompresoru z klimy, abych nepřiváděl do sání výpary z kliky a nesnižoval tak kvalitu nasávahýho vzduchu, ale nechce se mi to zbytečně komplikovat, takže to budu odsávat podtlakem ze sání turba a jen pořádně pořeším filtraci vzduchu.
Až příjde manometr, tak změřím jaký je tlak v prostoru kliky a podle toho ještě doupravím odvětrání. Ve finále asi zapojím odvětrání OCT přes slash cut před sání turba, abych získal v prostoru kliky lehčí podtlak. Původně sem myslel, že bych odsávání udělal pomocí kompresoru z klimy, abych nepřiváděl do sání výpary z kliky a nesnižoval tak kvalitu nasávahýho vzduchu, ale nechce se mi to zbytečně komplikovat, takže to budu odsávat podtlakem ze sání turba a jen pořádně pořeším filtraci vzduchu.
www.jfperformance.cz
Hodím sem fotku, aby bylo vidět o kolik kleslo vytlačování oleje, potom co sem vrátil zpátky sériový olejový separátor a OCT napojil až z něj. Tolik se toho zachytilo v OCT během nějakých 250km. S autem sem sice nebyl na letišti, ale těch 250km sem ho zrovna nešetřil, takže by to mohlo mít nějakou vypovídací hodnotu. Ještě uvedu, že předtím byl zachycený olej focený v 1,5l petce a teď je v 0,5l.
Taky sem měřil úroveň přetlaku v klikový skříni během jízdy a v nejhorším případě sem naměřil 2-3kPa. Přesnější hodnotu uvést nemůžu, protože sem to měřil 100kPa (1bar) manometrem a ten je cejchovaný po 2kPa. Každopádně to vypadá, že odvětrání klikovky je dostatečný, takže s ním už dál nic dělat nebudu.
Taky sem měřil úroveň přetlaku v klikový skříni během jízdy a v nejhorším případě sem naměřil 2-3kPa. Přesnější hodnotu uvést nemůžu, protože sem to měřil 100kPa (1bar) manometrem a ten je cejchovaný po 2kPa. Každopádně to vypadá, že odvětrání klikovky je dostatečný, takže s ním už dál nic dělat nebudu.
www.jfperformance.cz
Před nějakou dobou přišly výdechy na kapotu ve stylu Fordu Focus RS, tak až budu mít doma laminátovou kapotu, kterou mám objednanou u R4ZoRCiviCa, tak tam jeden z těch výdechů zaimplementuju zhruba v tomhle místě, aby z něj vycházel vzduch který projde chladičem.
Taky se teď poohlížím po tepelný izolaci na turbo (turbo blanket), abych trochu srazil dolů teplotu pod kapotou. Zatím se mi nejvíc líbí turbo blanket od PTP, protože je tvarovaný, tak aby se dal použít i na turbu s interním WG. Jen ta cena je opravdu vysoká (160 USD + shipping), tak se musím poohlídnout jestli bych ho nesehnal někde tady v evropě, abych ušetřil alespoň za dopravu a clo.
Taky se teď poohlížím po tepelný izolaci na turbo (turbo blanket), abych trochu srazil dolů teplotu pod kapotou. Zatím se mi nejvíc líbí turbo blanket od PTP, protože je tvarovaný, tak aby se dal použít i na turbu s interním WG. Jen ta cena je opravdu vysoká (160 USD + shipping), tak se musím poohlídnout jestli bych ho nesehnal někde tady v evropě, abych ušetřil alespoň za dopravu a clo.
www.jfperformance.cz
Jako omotávku na turbo?Jednu doma mám.
pokud mas na mysli takovy ten spacak tak ten se do provozu udajne moc nehodi, turbo samo o sobe pak vice hajcuje, nehlede na delsi chladnuti.
uz nevim kde sem to cetl ale lip poslouzi kus plechu jako tepelny stit pokud se bavime o nejakem street setupu.
ty spacaky jsou spis racing zalezitost.
ad ten vydech na kapote, prilep si tam paskou par nitek a uvidis kam ti jde vzduch, ja bych tipoval ze ven to nebude, nekde tady je odkaz na cteni o tom proudeni vzduchu
uz nevim kde sem to cetl ale lip poslouzi kus plechu jako tepelny stit pokud se bavime o nejakem street setupu.
ty spacaky jsou spis racing zalezitost.
ad ten vydech na kapote, prilep si tam paskou par nitek a uvidis kam ti jde vzduch, ja bych tipoval ze ven to nebude, nekde tady je odkaz na cteni o tom proudeni vzduchu
93´Rx-7 FD
- speedy_s
- Kontaktovat uživatele:
tohle bylo zrovna na motoiq.com , pochopitelnější než v tamtom odkazu
http://www.motoiq.com/MagazineArticles/ ... -Hood.aspx
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S
MeTaN: plechovej tepelnej štít, tam právě nemám jak rozumně uchytit. Jediná možnost by byla navařit úchyty na downpipe, ale tam se bojím, že by časem v místě těch úchytů praskla vlivem tepla a namáhání od vibrací.
Nakonec sem vzal tenhle turbo blanket: http://www.ebay.com/itm/T25-T28-T3-Turb ... 5718803%26
Dost sem si o nich četl na různých forech a tak z 90% jsou na ně hodně pozitivní ohlasy a ty negativní ohlasy jsou spíš od lidí co je nikdy nepoužily. Přehřívání housingů a delší chladnutí by měl být spíš problém u kluzných turb chlazených jen olejem. Já mám kuličkový chlazený vodou a olejem a tam by to nemělo mít prakticky žádný vliv na životnost. Navíc ten obal není klasický "spacák" ale spíš jen takový tubus, takže turbo nebude úplně izolovaný a nějaký teplo bude moz normálně vyzařovat mimo turbo.
Ten výdech na kapotě by bylo lepší posunout blíž k čelu kapoty, ale pak to vypadá jak pěst na oko kvůli tomu, že je to excentrický vůči tomu vyboulení na kapotě. Nejideálnější by byl úzký výdech kterej by byl přes celou šířku kapoty hned za chladičem, ale nic takovýho sem bobužel nikde nenašel. Odkaz na proudění vzduchu sem tady postoval asi já
speedy_s: Díky za odkaz, zatím sem neměl čas to celý přelouskat, ale co sem to tak rychle prolít tak to vypadá zajímavě.
Nakonec sem vzal tenhle turbo blanket: http://www.ebay.com/itm/T25-T28-T3-Turb ... 5718803%26
Dost sem si o nich četl na různých forech a tak z 90% jsou na ně hodně pozitivní ohlasy a ty negativní ohlasy jsou spíš od lidí co je nikdy nepoužily. Přehřívání housingů a delší chladnutí by měl být spíš problém u kluzných turb chlazených jen olejem. Já mám kuličkový chlazený vodou a olejem a tam by to nemělo mít prakticky žádný vliv na životnost. Navíc ten obal není klasický "spacák" ale spíš jen takový tubus, takže turbo nebude úplně izolovaný a nějaký teplo bude moz normálně vyzařovat mimo turbo.
Ten výdech na kapotě by bylo lepší posunout blíž k čelu kapoty, ale pak to vypadá jak pěst na oko kvůli tomu, že je to excentrický vůči tomu vyboulení na kapotě. Nejideálnější by byl úzký výdech kterej by byl přes celou šířku kapoty hned za chladičem, ale nic takovýho sem bobužel nikde nenašel. Odkaz na proudění vzduchu sem tady postoval asi já
speedy_s: Díky za odkaz, zatím sem neměl čas to celý přelouskat, ale co sem to tak rychle prolít tak to vypadá zajímavě.
www.jfperformance.cz
Na zadním bočním okně přistála taková malá reklama 
Taky sem začal programovat LapTimer s OLED řádkovým displejem, možností ukládání časů na SDéčko a špouštěním tlačítkem, externí infra závorou, nebo jiným spouštěcím signálem. Celý to je postavený na platformě Arduina a je to takový moje seznámení s ním. Až tohle dodělám, tak chci na stejný platformě postavit i EBC, který mám už dlouho v plánu.
Taky sem začal programovat LapTimer s OLED řádkovým displejem, možností ukládání časů na SDéčko a špouštěním tlačítkem, externí infra závorou, nebo jiným spouštěcím signálem. Celý to je postavený na platformě Arduina a je to takový moje seznámení s ním. Až tohle dodělám, tak chci na stejný platformě postavit i EBC, který mám už dlouho v plánu.
www.jfperformance.cz
-
Beaver
Pokud budeš páchat custom kapotu, tak není problém si tam ten výdech zakomponovat, podle mě mají největší význam právě ty horní žebra, co odtahují horký vzduch z chladičů.LJay píše:Ten výdech na kapotě by bylo lepší posunout blíž k čelu kapoty, ale pak to vypadá jak pěst na oko kvůli tomu, že je to excentrický vůči tomu vyboulení na kapotě. Nejideálnější by byl úzký výdech kterej by byl přes celou šířku kapoty hned za chladičem, ale nic takovýho sem bobužel nikde nenašel. Odkaz na proudění vzduchu sem tady postoval asi já
Buď zapuštěný:

Nebo vystouplý (jak moc se to liší z hlediska aerodynamiky ovšem nevím):
hmm to znie zaujimavo. cim sa bude spustat cas startu a ukoncenia kola (teda co moze byt ten iny spustaci/ukoncovaci signal? Planujes do toho implantovat aj nejaky G-meter pre data logging? (mam teraz stary GTech RR Pro)LJay píše:Na zadním bočním okně přistála taková malá reklama
-
Beaver
Však už psal čím by se to spouštělo - manuálně čudlem nebo externí infrazávorou, alternativně jiný vstup (což může být cokoliv, třeba příjmač signálu z tlakového čidla, které by auto přejelo, apod.).
Beaver: právě ještě přemýšlím, že bych si nějaký žebrování vyrobil. Rámeček bych nechal vysoustružit z ALU a do něj pak vložil žebra. Napadla mně už i možnost udělat to žaluziový, aby se to dalo v případě potřeby zavřít. Ještě uvidím jak to vyřeším. Tam kde by to odvětrání bylo nejlepší (za chladičem) je zrovna rozdělovač, takže to musím vymyslet aby mi na něj nepršelo. To řešení z druhý fotky mi nepříjde úplně šťastný, protože za deště to bude fungovat jako docela solidní okap většina vody mu půjde do motoru.
blesk666: spouštění/stopování je řešený tak jak psal Beaver. Teď je to udělaný tak, že první impulz po zapnutí zařízení spustí stopky a každý další uloží předešlý naměřený čas znovu spustí stopky od nuly. O Gmetru sem přemýšlel, ale v první fázi ho tam implementovat nebudu, možná na něj spíš jen udělám přípravu, ale to uvidím podle toho jak moc by to bylo náročný.
blesk666: spouštění/stopování je řešený tak jak psal Beaver. Teď je to udělaný tak, že první impulz po zapnutí zařízení spustí stopky a každý další uloží předešlý naměřený čas znovu spustí stopky od nuly. O Gmetru sem přemýšlel, ale v první fázi ho tam implementovat nebudu, možná na něj spíš jen udělám přípravu, ale to uvidím podle toho jak moc by to bylo náročný.
www.jfperformance.cz
R4ZoRCiviC je rychlý a kapota už je hotová
Teď jí jen od něj musím nějak dostat domů a může se odlehčovat 
www.jfperformance.cz
-
Beaver
To je ale problém všech větraných kapot a za tímto účelem se tam taky montují rainguards (ve výbavě bys je měl dostat například i k Mitsu EVO). Ty jednodušší varianty jsou obyčenej dekl, co se namontuje šroubkem do zapuštěné matice (nebo naopak je v kapotě zabudovanej šroub), ideálně na nějaký gumový těsnění. Do výdechu sice naprší, ale zůstane to tam stát a případně to pak hadrem vysaješ nebo to vyschne samo, nebo se to vyleje při otevření kapoty (většinou do mřížky násosu topení, která má mít dole odtok). Lepší varianta rainguards je rozměrnej dekl a lá vanička, co tu vodu svádí někam do místa, kde může už beztrestně vytékat dolů, tj. se jedná o takovej obrovskej trychtýřLJay píše:...za deště to bude fungovat jako docela solidní okap...
Beaver: vidíš to sem ani nevěděl, že se nějaký rain guards vyrábí
Nad tím prvním řešením sem ale už dřiv přemýšlel a nejspíš to tak i provedu. Možná bych tam narval i krytku s nějakou mělkčí vaničkou, ale to bude dost záležet na tom kam to odvětrání nakonec příjde.
www.jfperformance.cz
-
Beaver
Pro inspiraci a představu, jak ty rainguards můžou vypadat:
Kapota shora:

Kapota zespoda s namontovanými rainguards:

Kapota shora:

Kapota zespoda s namontovanými rainguards:

Včera dorazil Turbo blanket od Thermal Zero, tak ho dneska namontuju a uvidim co to provede 
www.jfperformance.cz
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
no ja tiez rozmyslam o tom, ze spravim nejaku tu diru do kapoty... 
JRD McLAREN: čaues, koukám, že si z TF zavítal i sem
Ono se tomu odvětrání kapoty člověk asi moc nevyhne pokud nějak výrazněj navýší výkon motoru. Teď jen musím vymyslet, jak to udělat co možná nejfunkčnější a zároveň i esteticky přijatelný. U crx kapoty je pitomý, že má ten výstupek pro kryt rozvoďáku, takže ty výdech nemůžou bejt umístěný symetricky po obou stranách.
www.jfperformance.cz
-
Beaver
Já bych dal dvě žebra do toho prolisu ještě před výstupkem. To už je za chladičema, ale ještě před motorem, ne ? Tím pádem by to mělo odvádět horkej vzduch plus mínus optimálně. Případně ještě doplnit o block-off plate nad chladičema pro lepší směrování vzduchu, pokud to u CRX lze a má to tam význam.
Beaver: to sem myslel původně, ale nevím jestli by bylo nejlepší kdyby mi za deště tekla voda přímo na rozpálený svody a turbo, aby to pak náhodou nemělo tendenci praskat kvůli nerovnoměrnýmu rozložení tepla. Nějaký části by totiž byly chladnější od toho jak by na ně tekla voda.
www.jfperformance.cz