Zdarec, uplynula nějaká doba ode dne, kdy jsem kvalitně rozvěsil svoji silniční motorku a protože mi bylo řečeno, že už bych na ni nikdy neměl sednout, začal jsem se poohlížet po něčem adekvátním na čtyřech kolech. Postupem času přibývaly prostředky na bankovním účtu, ale pořád jsem neměl jasno v tom, co pořídit. Variant bylo mnoho - od 350Z, RX7, S2000, Z3M, M3, S3 apod. až po WRX nebo STI. Vždycky mě bavily spíš zadohraby a čtyřkolky, takže zájem o Hondí TypeR opadal, ikdyž bych se za něj rozhodně nezlobil. Svezl jsem se v nafouklé 350Z a zjistil jsem, že něco podobného by asi stačilo

každopádně mě to čím dál tím víc táhlo k Subaru a časem bylo jasné, že sáhnu po Impreze. Teď už jen vybrat jestli WRX (169kw) nebo STI (195 - 205kw). Šel jsem na zkušební jízdu do místního autobazaru, kde měli WRX a ačkoliv jsme v něm jeli jen kousek a nebylo ani možné auto pořádně odzkoušet apod. tak mě celkem zklamalo. Jelo pěkně, ale nebylo to něco, z čeho by si člověk (zvyklý z motorky) sedl na zadek s otevřenou pusou. Tak už byla jen jediná možnost - domluvit si svezení v STI, jestli bude aspoň o chlup lepší a bude stát za to. Naštěstí kamarádův - dnes i můj - kamarád má STI, takže bylo vše domluveno a nachystáno na krátkou projížďku. Jakmile bylo auto zahřáté a on za cedulí obce sešlápnul plný, roztočilo se turbo a já ponořený do skvělých sedáků a přikurtovaný čtyřbodovým pásem poznal, co je turboefekt a nevzmohl jsem se na nic jiného než na blažený úsměv a spokojenost. Přesně takhle jsem si to představoval! Rovinka už rychle končila a blížila se poměrně ostrá zatáčka - říkal jsem si, že už by mohl brzdit ale on jel dál. V hlavě jsem si opakoval pravidla první pomoci pro případ, že se budeme v poli na střeše soukat z hořícího auta

STI naštěstí neumí jezdit jen rovně, ale umí taky brzdit a zatáčet. Naráz začaly čtyřboďáky dávat smysl, když se mi auto snažilo v zatáčce rvát skrz ucho mozek ven z lebky

Bylo rozhodnuto. Pořídím STI.
Nabídka v bazarech a inzerátech na netu byla celkem solidní a volba nakonec padla na poměrně zachovalé STI kupované v ČR a dokonce i s poctivou serviskou. Nalétaných 115.000km zánovní gumy, kotouče a desky, celkově udržované. Dneska už je to rok a půl a auto má najeto 129.000km a co můžu za tu dobu strávenou za volantem říct je to, že každý kilometr v tomto autě stojí za to a STI bych neměnil. Auto jsem kupoval v podstatě v sérii, pouze s Prodrive ECU a výfukem od Supersprintu. Tento Prodrive paket autu dává pár koníků navíc a bylo možné jej dokoupit k nové Impreze. Od té doby na autě proběhly nějaké úpravy, opravy v podstatě žádné. Jen údržba. Zatím maximální spokojenost.
Subaru Impreza WRX STI (2002)
PPP - Prodrive Performace Pack - 225kw(305k)/6000ot a 405Nm/4000ot (ECU + exhaust)
podvozek Tein Flex (-20mm)
silentbloky Strongflex polyurethan
přední a zadní kosti stabilizátoru PMP
odlehčená řemenice PMP
drážkované Brembo kotouče + Ferodo DS2500 desky
HKS blowoff ventil
volant + tříboďáky OMP
titanová rozpěra předních tlumičů STI JDM
K&N vzduchový filtr
karbonová kapota (na prodej)
letní Bridgestone Potenza RE070 225/45 R17
zimní Nokian WR D3 225/45 R17
kola origo STI (Momo?) - dnes výměna za Speedline
Advan Racing RG2 - replika, ale lehké a pevné
MAK Veleno + Toyo T1R 235/40 R18 (časem asi Federal RSR)
Do budoucna ještě úpravy plánuju, ale uvidíme kolik bude financí a času. Impreza funguje dokonale i v sérii, ale člověk si občas musí udělat radost
Na kanálu
http://www.youtube.com/mcbpmcbp mám i pár videí.
Z letošní zimy asi nejpovedenější
http://www.youtube.com/watch?v=8rqaMJH2 ... o6Il4d5AFw