Rád bych tu představil moje „dvě“ Mazdicky MX-3…
Jsem z Plzně říkají mi Rimmsi a je mi 24let .. míry asi jen na požádání
Nevím ještě jak moc se tu vlastně rozepíšu a jestli to někoho bude zajímat, ale asi bych začal tou první zmíněnou MX-3 a sice modrozelenou šestnáctkou kterou mám už skoro pět let.
Ještě než mě někdo začne kamenovat ohledně výkonu auta... četl jsem že by tu měli být seriovky od 90kW to sice splnuje až ta druhá ale na uvod aby nedošlo k nedorozumění bych měl uvést že původní plán byl do šestnáctkové kastle napáchat motor KL-DE 2.5L 125kW tahle myšlenka mě láká už nějaký ten pátek ale asi napřed budu experiementovat na druhé mazdě a snad se to pak někam hne
Na začátek asi nějaký ten technický popis a aktualní foto:
Mazda MX-3 RS, 1.6 16V DOHC 79kW (106HP) (B6D)
Obsah 1597cc, komprese 7.8:1, krouťák 145Nm
Rok výroby je 1996 a provoz od 1997, kupoval jsem jí v roce 2008 za necelých 80k CZK při 82tis. Km najeto, kdy jsem byl třetím majitelem. Země původu je Francie, od roku 2003 byla v CZ.
V současnosti mám s autem najeto něco přes 130 tisíc. Už v době kdy jsem si dělal papíry jsem chtěl tohle auto, ač jsem ho naprosto neznal a byl naprostý zelenáč za volantem přišlo to jako blesk z čistého nebe a mazdička byla doma

Auto jsem koupil ve slušném zachovalém seriovém stavu v kterém se už moc nevidí, sice za větší cenu ale radost z něj byla veliká
Věci jako nové pneu a tak dále asi zminovat nebudu. Jak to tak bývá každé starší auto má za ty léta svě neduhy a tak jsem průběžně pořád něco měnil aby byla v co nejlepší kondici
Určitě jsem toho na autě dělal po technické stránce víc ale tohle je asi to co si nejvíc pamatuju takže mě nekamenujte že jsem něco odflák
Co se týče nějakých ůprav jsem zastánce maximálně decentního stylingu co se zevnějšku týče ale technickým funkčním upravam se nebranim.. každopádně u nás něco sehnat děs běs :/
Nicméně na autě jsou následujcí mimoseriove upravy:
Motor / technika:
Zakázkové svody z černé ocely, oddech víká ventilů a sport. Filtr na sání asi moc rozvádět nebudu, -40mm pružiny MAXXINOX
Exterier:
Čiré postraní blinkry (oranžové jsou prostě hnusné
Zadní čiré lampy v černé barvě
Křidélko, lízátko a zástěrky z V6
Interier:
Radicka VICTOR (měl jsem tam nějakou noname polorozpadlou po koupi)
Sedačky – kombince původních polohovatelných sedaček s anatomickými opěradly z předface verze MX-3 -94
Snad to nebude v rozporu s pravidly topicu když se o dojmech z auta a jízdních vlastnostech rozepisu třeba pozdeji, každopádně kdo slyšel o dobrém chování podvozku u MX-3 slyšel špatně.. je to totiž vynikajcí
No a něco k tomu memu druhemu zázraku a sice Mazda MX-3 GS 1.8 V6
Mazda MX-3 GS, 1.8 24V V6 DOHC, 98kW (K8-DE)
Obsah 1845cc, komprese 9.2:1, krouťák 148Nm
Je to rok 93 historii auta moc neznám a radej znát nechci
Protože V6 je V6 rozhodl jsem se ji vzít… auto jsem kupoval jako nepojízdné s tím že si vemu motor do své šestnáctky ale nakonec jsem se dal do zprovoznování a opravování celého auta…
Auto je momentálně pojízdné ale mám ho plorozebrané na dílně a snažím se ho vyvařit do nějakého stavu vzdáleného orezlé popelnici
V rychlosti co se na autě dělalo… Jak jsem psal byla nepojízná důvod byla odpálená ECU (usmažené ochrané diody) a zbastlená elektroinstalace (vyhořelý centrál s imobilizérem) Takže co mě čekalo a neminulo byla rozborka proč to nestartuje a kde je problém, napřed bylo třeba vyštípat doprasenou elektriku a předelat do origo stavu… další problem byla jednotka… zkusil jsem ji opravit vymenou diod ale pro zmenu po zapojeni diody vydrzeli ale shorel cely spoj za nima takže nezbývalo nic než sehnat jinou ecu která vše vyřešila… to že jsem ještě musel měnit rozdělovač a pár kravin u motoru nemá asi cenu psát

Foto z oprav mám kdyžtak na Fejssbůku kdyby v tom chtěl někdo štourat
Plány jsou asi následujcí dovařit kastli dodelat technickou stránku a začít experimentovat s motorem... když se mi povede sehnat KL-DE 2.5L není co řešit ale turbo je taky lákavé .. to všechno snad ukáže čas
Ve finále na ní budu dělat ještě celolak a sice červená a černou střechou kapotou a zadníma vratama ale to je všechno ještě tak měsíc dva daleko
Snad se ty moje žáby budou někomu líbit a kdo to moje blábolení dočetl až sem tomu převelice děkuji za trpělivost