Dnes se mi poprve naskytla prilezitost ridit Mazdu MX-5 NC (2007), a nasledne ji srovnat s verzi NB (1999), kterou vlastnim... Treba to muze byt pro nektere vlastniky MX-5 zajimave, protoze mam docela jiny nazor nez vetsina komunity MX-5. NC byla v nejvyssi vybave (nemyslim ted radio a klimu...), takze mela samosvor, sestikvalt, motor 2.0 a sportovnejsi podvozek Bilstein. Moje NBcko ma taktez sestikvalt, motor jen 1.8, samosvor a podvozek Bilstein. Zda se mi to jako optimalni mezigeneracni srovnani.

O NC jsem slysel prevazne spatne veci - mekka, s mensi zpetnou vazbou... Osobne ale musim rict, ze jsem byl a i stale jem spis nadseny, nez zklamany. Uz jen ten fakt, ze clovek nastoupi do auta, ktere je na chlup stejne jako to, na ktere je zvykly, akorat je po vsech strankach hezci a lepsi (interier), cloveka neznechuti. Velkou neznamou pro me byl motor, protoze ten je pro me docela slabinou, co se tyce verze NB, nicmene (bohuzel) ani 2.0 verze NC uplne nenadchne. Nesrovnavam samozrejme ani jeden motor s motory VTEC, ale chybi jim klasicky atmosfericky vrchol vykonu, ktery osobne zboznuju. U NC se k tomu jeste pridava dost silne odhlucneni, ktere mne vadi, a horsi odezva na plny. V primce neni NC subjektivne o moc rychlejsi, ale do kopce je rozdil uz znatelny hodne. Takze jsem si ujasnil, ze MX-5 jeste stale neni auto, ktere by nadchlo motorem. Ale to je taky temer konec veskere kritiky verze NC. Po zkusenostech s NBckem muzu rict, ze opravdu casto na nerovnosti v zatacce odskoci - ikdyz se vrati do stopy, tak to neni nic prijemneho, nebo ze se pri prejezdu nerovnosti dost krouti... NC je na tom ale mnohem lepe - v podvozku jsem ocekaval nejvetsi slabinu NC, ale opak byl pravdou - tuhy podvozek, ktery ale dokaze odfiltrovat snad kazdou nerovnost, aniz by se jakkoliv rozhodil, nebo aniz bych zaznamenal nejak vyrazne vyssi naklony nez u NB. Nejvetsim dukazem bylo to, ze jsem v prvni zatacce jel stejne rychle jako s NB (mozna i rychleji, protoze v NC se rychlost zda pochopitelne nizsi), kterou nejakou dobu uz ridim... Nejvetsi prednosti NC je rozhodne prevodovka - tak dobry manual jsem jeste nezazil. Ma kratsi drahy nez NB a netrpi stejnou slabinou, kterou je u sestikvaltu NB horsi razeni ze 3. na 4. stupen a i podrazovani ze 4. na 3., kdyz tomu ridic "dava". Celkove se mi NC zdala mene nedotaciva, coz je hodne divne (v pozitivnim slova smyslu - osobne si myslim, ze to je nejaka "haluz"). Jednou z nejdulezitejsich veci pro me byla, je a snad i bude zpetna vazba. To je druhy kamen urazu NC. Ne ze by ji chybela, ale NB s ridicem komunikuje proste znatelne lepe. Ale i tak bych NC v tomto smeru nezavrhoval. Nevim, jak se NC chova na limitu (i s vypnutou veskerou elektronikou se mi ji na limit dostat nepodarilo, coz je u me normalni i s NB

), takze zpetnou vazbu uplne posoudit nemuzu, ale nezdala se mi o tolik horsi, aby mohla sama o sobe urcit, ktere auto je pro ridice tim lepsim.
Osobne jsem musel zase trochu prehodnotit svuj "zebricek hodnot", protoze jsem od NC ocekaval o hodne horsi zazitky. S jitotou muzu rict, ze NC bude na okraskach rychlejsi, a to jak diky motoru, tak i podvozku. A nemylsim si, ze by se jeji ridic mene bavil. S jitotou vsak vim, ze mu auto nebude vrzat (jako asi kazde nove auto) a nebude po silnici poskakovat na kazde nerovnosti, ale ani se naklanet vic nez by bylo zdravo. Obrovskou vyhodou NC je i to, ze je to zkratka novejsi, bezpecnejsi a lepe vybavene auto, ktere poskytne mozna i stejnou zabavu, jako pomerne spartanska NB. Ale to pro naprostou vetsinu znas nebude zadnym argumentem. Musim rict, ze po NC jsem nikdy nijak neprahnul a ani ted neni autem, ktere bych opravdu chtel, ale to jen protoze se na rok 2009 chysta faceliftovany model, ktery bude orientovany spis pro nadsene ridice, nez vyherkyne soutezi krasy. Obavam se, ze zacnu setrit a za par let "budu muset" koupit MX-5 NC-fl, jestli bude alespon o polovinu lepsi, nez o kolik slibuji tiskove zpravy... Rozhodne doporucuju svezeni s NC, pro me je to porad cistokrevna MX-5 jak ji znam (zname).
Na zaver musim rict, ze auto jsem ridil na okresckach a po jizde s NC jsem stejny usek zajel i s NB, abych si mohl udelat lepsi obrazek. Srovnavam jen subjektivni pocit z jizdy, o rozdilech v technice toho az tak moc nevim. Na okruh a vikendove jezdeni bych bez vahani volil NB (nebo spis NA, podle toho, co se povida - neridil jsem ji), na denni jezdeni (muj pripad) NB-fl, kdyby nestala 700 000 po sleve...
Takze tak!

Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.