Ideální je si to odzkoušet v tunelu, ale na to by člověk musel bejt multimilionář
DaveMax - Mazda RX-8
Moderátoři: Amigo, riderhenry
- Deri
- Kontaktovat uživatele:
Re: DaveMax - Mazda RX-8
BMarcellus: Jasný to je předpoklad, že když už se někdo pustí do aerodynamickejch úprav, který jsou myšlený vážně, že se to musí udělat komplet odpředu dozadu.
Ideální je si to odzkoušet v tunelu, ale na to by člověk musel bejt multimilionář
Mazda 6 2,3i 122kW(166HP)+ (racecar)
Mazda 6 MPS 191kW(260HP)+ (daily and fun car)
Mazda 6 MPS 191kW(260HP)+ (daily and fun car)
Vypadá to super, ovšem pokud to chceš i na daily tak bych být tebou udělal 3D model auta a i se splitterem to prohnal virtuálním větrným tunelem ať víš na čem jsi při vyšší světlé výšce - zda to má stále aspoň nějaký efekt. Pokud ne, tak bych se přiklonil k variantě montáži/demontáži přímo na okruhu s tím, že bych ho posadil ještě náž a do budoucna pořešil zakrytování zbytku podvozku a případně nějakou úpravu zadního nárazníku, kde by se namontoval difuzor.
Ovšem vzhledově a konstrukčně to vypadá parádně, moc se mi líbí tvar a navázání na lip. Parádní!
Ovšem vzhledově a konstrukčně to vypadá parádně, moc se mi líbí tvar a navázání na lip. Parádní!
1995 - Honda Civic EG4 M/T - SOLD
1993 - Honda Civic EG4 A/T - SOLD
2005 - Lexus IS200 M/T - DAILY
flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
1993 - Honda Civic EG4 A/T - SOLD
2005 - Lexus IS200 M/T - DAILY
flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
Spis by me zajimala vyska u jinych aut se splitterem pro porovnani
Tech 5-6cm mi totiz prijde dost malo i na okruh, vzhledem k obcasnym vysovykm obrubnikum.
Jestlize s tim nejak pujde jezdit, tak je kapotaz spodku, side skirts a zadni difuzor v planu (viz.7 stranka v topicu).
Nedavno jsem koukal na moznost naskenovani auta pres Kinect od Xboxu, protoze sehnat kvalitni model RX-8 je dost narocny a delat si svuj jeste vic
Takze naskenovat, upravit nedokonalosti a projet v nejakym CFD programu... Ale to uz by se zachazelo dost daleko.
Jestlize s tim nejak pujde jezdit, tak je kapotaz spodku, side skirts a zadni difuzor v planu (viz.7 stranka v topicu).
Nedavno jsem koukal na moznost naskenovani auta pres Kinect od Xboxu, protoze sehnat kvalitni model RX-8 je dost narocny a delat si svuj jeste vic
1999 Nissan Almera GTi Blue BS7 (140hp/181Nm) daily/winter SOLD
2005 Honda Accord CL7 2.0 Eternal Blue Pearl (152hp/192Nm) daily
2007 Mazda RX-8 Stormy Blue Mica (190hp/220Nm) SOLD
1996 Mazda RX-7 FD3S Brilliant Black BW EFR8374 single turbo (XXXhp/XXXNm)
Tak je pomalu po sezone
Po vcerejsim vybornym trackdayi v Moste (best lap bohuzel 2:02:43) v rezii Alfa Romeo klubu uz asi nebude dalsi vyraznejsi duvod osmu vytahovat a pujde zas na zimu do klidu
Sezona jako takova nebyla spatna, srazy super, auto vicemene po celou dobu fungovalo bez problemu, jen tech trackdayu mohlo byt vic.
Puvodne jsem na zimu planoval vetsi zasah do vykonu, resp.swap ze 13B-REW + single turbo, ale vzhledem k financni narocnosti z toho nejspis sejde. V planu je teda dalsi odlehcovani (nepotrebny veci v interieru, lehka baterka, izolace pryc atd.), PUR silace na cely podvozek (lezi doma uz x mesicu) a snad i ta kapotaz spodku, difuzor a dalsi aero serepeticky... mozna i nejaky kridlo. Podle financi mozna zainvestuju do COBB jednotky, se kterou by se dalo priladit dalsich par koni navic, ale pomer cena/vykonovy narust neni kdovijaky.. uvidime.
A par fotek ze sezony

Sezona jako takova nebyla spatna, srazy super, auto vicemene po celou dobu fungovalo bez problemu, jen tech trackdayu mohlo byt vic.
Puvodne jsem na zimu planoval vetsi zasah do vykonu, resp.swap ze 13B-REW + single turbo, ale vzhledem k financni narocnosti z toho nejspis sejde. V planu je teda dalsi odlehcovani (nepotrebny veci v interieru, lehka baterka, izolace pryc atd.), PUR silace na cely podvozek (lezi doma uz x mesicu) a snad i ta kapotaz spodku, difuzor a dalsi aero serepeticky... mozna i nejaky kridlo. Podle financi mozna zainvestuju do COBB jednotky, se kterou by se dalo priladit dalsich par koni navic, ale pomer cena/vykonovy narust neni kdovijaky.. uvidime.
A par fotek ze sezony

Jeste pridam nejrychlejsi kolo ze vcerejska. DURAZNE zadam o radu, kde tech 2,5s sundat
Krasne se na to kouka
Posli log, treba to pujde srovnat s tim tvym zatim nejrychlejsim kolem (resp. treba se ti v kazdem povedlo neco jinak).
Ted uz nemuzes cekat, ze nekde odhodis kus sadla, ted uz zbyva jen chirurgicka presnost (nahnat 2 desetinky) v kazde zatacce.
Asi by taky pomohly lepivejsi gumy a mozna bys jeste neco vyzdimal z geometrie -- nebo uz jsi s ni neco delal (krome snizeni dane coilovery)?
Libilo se mi jak projizdis vracak, ale na plyn jdes jeste pred apexem -- mozna muzes pribrzdit jeste o zdibec min?
Dolik jezdis rychle, ale na plyn jdes zase pred apexem, coz by mohlo znamenat, pribrzdis moc.
Kdyz se podivas na to srovnani s Maxxim a Svobym, tak je videt, ze dolik by mohl jit jeste o neco rychleji.
Pri vsi ucte ke Svobyho autu si nemyslim, ze bys mel Mazdu podvozkove pozadu.
V leve a prave za matadorem parkrat odlehcis plynu, to muzou byt hnedle desetinky kvuli nizsi vyjezdovce do tahle leve pseudorovinky.
Ted uz nemuzes cekat, ze nekde odhodis kus sadla, ted uz zbyva jen chirurgicka presnost (nahnat 2 desetinky) v kazde zatacce.
Asi by taky pomohly lepivejsi gumy a mozna bys jeste neco vyzdimal z geometrie -- nebo uz jsi s ni neco delal (krome snizeni dane coilovery)?
Libilo se mi jak projizdis vracak, ale na plyn jdes jeste pred apexem -- mozna muzes pribrzdit jeste o zdibec min?
Dolik jezdis rychle, ale na plyn jdes zase pred apexem, coz by mohlo znamenat, pribrzdis moc.
Kdyz se podivas na to srovnani s Maxxim a Svobym, tak je videt, ze dolik by mohl jit jeste o neco rychleji.
Pri vsi ucte ke Svobyho autu si nemyslim, ze bys mel Mazdu podvozkove pozadu.
V leve a prave za matadorem parkrat odlehcis plynu, to muzou byt hnedle desetinky kvuli nizsi vyjezdovce do tahle leve pseudorovinky.
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE
-
zitnyp
- Kontaktovat uživatele:
A co takhle pokratit prevodovku?
Stejne na cilovce nejedes vic jak rekneme 190, nebo jo? 
Mazda RX8 170kW MY2004 6MT Lightning Yellow (trackday tool)
Honda Civic 8G 1.8iVTEC 103kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Honda Civic 8G 2.0TypeR 147kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Nissan Pathfinder R51 4.0V6 201kW MY2005 5AT Storm Grey (daily)
Ford Galaxy 1.5G 2.8VR6 150kW MY2001 6MT State Blue (daily) - SOLD
Nissan Micra K11 SR20DE 110kW MY199X 5MT Montana White (cheap trackday tool) - CRASHED
Nissan Micra K11 SR20DE 110kW MY199X 5MT Montana White (cheap trackday tool) - CRASHED
Tak ja osobne to mam v planu, ale je to na delsi lokte, protoze mam doma nachystany i jiny diff, takze si chci postavit druhy -- zkraceny lamelak a nechat puvodni torsen jako rezervu.
Na okruhu jsem v podstate nepouzil petku (ani v Brne ani v Moste), max GPS na cilovce jsem mel 185
a kdyz dobre vyjedu na cilovku, tak bych daval petku chvilicku predtim, nez bych mel brzdit (a to nemluvim
o tom, ze bych mel na cilovku vyjet s rychlosti tak o 10 km/h vyssi, ale na tu chvilku bych to jeste ustal,
Mazda mi pipa kolem 8500 a omezovac mam tusim 9300). DaveMaxovi to muze vychazet trosku jinak.
Jenze staly prevod 5.125 od Mazdy stoji v USA kolem $1900 bez postovneho z USA, DPH a cla.
Financne rozumnejsi alternativa je 4.777, ktery se pohybuje kolem $750. V blizke budoucnosti ho
planuju objednat, tak pokud by se nekdo pridal, mozna bychom se mohli podelit o postovne.
Alternativa je zkusit to poresit ve zdejsich luzich a hajich. Koukal jsem, ze treba Jarka s Hondou mel
staly prevod > 5 od Dannyho z Type-R -- mozna by to umel spachat i na RX-8, ale nemam predstavu
o cenach. Doufal bych, ze by to mohlo jit levneji nez z USA. Pokud bysme byli 2 nebo 3 (a mozna by se
nas tu naslo vic), tak by se treba nechal presvedcit.
Na okruhu jsem v podstate nepouzil petku (ani v Brne ani v Moste), max GPS na cilovce jsem mel 185
a kdyz dobre vyjedu na cilovku, tak bych daval petku chvilicku predtim, nez bych mel brzdit (a to nemluvim
o tom, ze bych mel na cilovku vyjet s rychlosti tak o 10 km/h vyssi, ale na tu chvilku bych to jeste ustal,
Mazda mi pipa kolem 8500 a omezovac mam tusim 9300). DaveMaxovi to muze vychazet trosku jinak.
Jenze staly prevod 5.125 od Mazdy stoji v USA kolem $1900 bez postovneho z USA, DPH a cla.
Financne rozumnejsi alternativa je 4.777, ktery se pohybuje kolem $750. V blizke budoucnosti ho
planuju objednat, tak pokud by se nekdo pridal, mozna bychom se mohli podelit o postovne.
Alternativa je zkusit to poresit ve zdejsich luzich a hajich. Koukal jsem, ze treba Jarka s Hondou mel
staly prevod > 5 od Dannyho z Type-R -- mozna by to umel spachat i na RX-8, ale nemam predstavu
o cenach. Doufal bych, ze by to mohlo jit levneji nez z USA. Pokud bysme byli 2 nebo 3 (a mozna by se
nas tu naslo vic), tak by se treba nechal presvedcit.
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE
Staly prevod 4.77 jde sehnat za min, nez pulku co pises. 
Dave: podle mýho je stopa super a pěkně se na to dívá. Co bych upravil: nájezd na cílovku (déle se držet u levého kraje) - pak se dá jít dřív na plný plyn a budeš mít na výjezdu vyšší rychlost, což se na rovince nasčítá a může tě to stát nějakou desetinku. Obecně uplatňuju na okruhu Danyho přístup jít co nejdřív na plyn a radši víc brzdit v nájezdu (aspoň já to tak dělám) - prostě maximalizovat rychlost na výjezdu. Pasáž vzadu před vracákem (ty dvě navazující pravý) jet pořád na plný plyn a neubírat - z videa je vidět, že gripu je tam dost. A pak ještě ta kombinovná pasáž za matadorem - podle mýho super stopa, jen z videa je vidět, že v té zatáčce na výjezdu (od zeleného žlábku) jdeš na chvíli z plynu - furt plnej
. Na to si pamatuju radu Jackieho Stewarta, když učil Jamese Maye na okruhu (video tu: https://www.youtube.com/watch?v=n5rpFXdWtK4)- když už jdeš na plyn tak neubírat (podélně si tak neustále rozahazuješ auto). Pak už jedině víc využívat přetáčivost rwd a být rychlejší v zatáčkách
.
edit: u toho Topgear videa jsem ještě narazil na tohle video s Jackiem - užasný jak o tom řízení vypráví - prostě umělec. https://www.youtube.com/watch?v=l-jAk-i5A_s
edit: u toho Topgear videa jsem ještě narazil na tohle video s Jackiem - užasný jak o tom řízení vypráví - prostě umělec. https://www.youtube.com/watch?v=l-jAk-i5A_s
Hairdresser car
Vyrobce? Vydrz, zkusenosti? Vim, ze se resilo, ze Kia ma 4.77 od Mazdy, ale nekdo na rx8club.com to nakonec zkusiljagy píše:Staly prevod 4.77 jde sehnat za min, nez pulku co pises.
a zjistil, ze do RX-8 diffu nepasuje. Takze konsenzus zatim byl, ze bud Mazda nebo custom. Jestli se da 4.77 poridit
za polovinu $750, tak je to nejlepsi performance uprava za ty penize
Pro S1 prevodovku je 4.77 rozumny upgrade, idealni by bylo sehnat diff z S2, kterej tenhle prevod ma. Ale tuhle jsem
ho videl v UK a manik za nej chtel GBP 750, jenze nebylo jasne, kolik je na nem najeto a kolik by stala doprava do
CR. A vzhledem k tomu, ze jeho anglictina (na to ze byl z UK) byla velmi subpar, tak jsem to pustil z hlavy.
Pro S2 prevodovku, pokud si chce clovek pomoct, je lepsi 5.125, ale to se tady tyka tak maximalne Machbustera.
Ale samozrejme 5.125 v S1 prevodovce si trackheads naramne pochvaluji.
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE
Ano, je to puvodne Mazdacky prevod, takze OEM. A pasuje i do MX5 a do tech zase pasuje prevod z RX8, takze to musi sednout podle me. A ten 5.1 jsem taky videl, ze jde koupit z Kie Sportage predni prevod.
Takhle to nekteri "upravci" delali, ze prodavali jakoze svoje prevody, ale byly to jen prebalene OEM...
Takhle to nekteri "upravci" delali, ze prodavali jakoze svoje prevody, ale byly to jen prebalene OEM...
No o te Kie se vi, ze mela prevody od Mazdy a ze pasovaly do nekterych Mazdich diffu (v Miatach), ale bohuzel ne do RX-8.jagy píše:Ano, je to puvodne Mazdacky prevod, takze OEM. A pasuje i do MX5 a do tech zase pasuje prevod z RX8, takze to musi sednout podle me. A ten 5.1 jsem taky videl, ze jde koupit z Kie Sportage predni prevod.
Abych citoval, co napsal ten manik co to zkusil:
Resilo se to v tomhle vlakne: http://www.rx8club.com/series-i-afterma ... 54/page12/!!! The ring gear on the KIA is 0.5" smaller than the RX-8 ring. !!!
Pinion height is the same but the diameter at the rear bearing is larger.
The actual gear part of the pinion is 2.5X larger on the RX-8.
The RX-8 has a different r/p gearset than the 1st gen and previous miatas.
A pak jeste relevantni tohle:
z tohodle vlakna: http://www.rx8club.com/series-i-tech-ga ... rs-241370/Mazda has more than one style of differential, the Rx8 uses the 8" ring gear (P type), which is common to the Rx8, FD and FC turbo cars (except the FC uses a weird long pinion), and maybe the 90's MPV/929 as well.
the Na cars from 1970-1992 use a 7" diff (M type), the Rx2/3/4/5/7, 1990-2005 Miata, etc.
the 90's Kia Sportage uses a 7" diff that is a copy of the Mazda M type, so you can use the Kia's 4.77 in an NA Rx7. Kia licensed the Mazda design, and made it themselves.
the S2000 uses a Mazda diff too, some googling reveals that its also the M type/7" design, which is why its fragile @250hp...
Takze tudy cesta nejspis nevede
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE
- speedy_s
- Kontaktovat uživatele:
pro rx8 je 8" diff a pasuje max FD který je zbytečně delší..
jinak pozor ne všechny S2 mají 4.77 převod mají ho pouze R3..
o používání z kie jsem slyšel ale nikdy nenašel v praxi, kromě výše zmíněného problému, kdy prostě nepasoval
jedině NC má stejný průměr ale má zase kratší "pinnion"
jinak pozor ne všechny S2 mají 4.77 převod mají ho pouze R3..
o používání z kie jsem slyšel ale nikdy nenašel v praxi, kromě výše zmíněného problému, kdy prostě nepasoval
jedině NC má stejný průměr ale má zase kratší "pinnion"
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S
Diky za rozbor jizdyjarka píše:Dave: podle mýho je stopa super a pěkně se na to dívá. Co bych upravil: nájezd na cílovku (déle se držet u levého kraje) - pak se dá jít dřív na plný plyn a budeš mít na výjezdu vyšší rychlost, což se na rovince nasčítá a může tě to stát nějakou desetinku. Obecně uplatňuju na okruhu Danyho přístup jít co nejdřív na plyn a radši víc brzdit v nájezdu (aspoň já to tak dělám) - prostě maximalizovat rychlost na výjezdu. Pasáž vzadu před vracákem (ty dvě navazující pravý) jet pořád na plný plyn a neubírat - z videa je vidět, že gripu je tam dost. A pak ještě ta kombinovná pasáž za matadorem - podle mýho super stopa, jen z videa je vidět, že v té zatáčce na výjezdu (od zeleného žlábku) jdeš na chvíli z plynu - furt plnej. Na to si pamatuju radu Jackieho Stewarta, když učil Jamese Maye na okruhu (video tu: https://www.youtube.com/watch?v=n5rpFXdWtK4)- když už jdeš na plyn tak neubírat (podélně si tak neustále rozahazuješ auto). Pak už jedině víc využívat přetáčivost rwd a být rychlejší v zatáčkách
.
Co se tyce tech prevodu, asi by to byl solidni upgrade, ale zas podle financi...
Jinak vcera jsem byl u Higgiho na mereni kompresi, tak mam srovnani oproti lonsku (posledni mereni za stejnych podminek skoro presne pred rokem):
Hodnoty 2014:
Predni Rotor
First Chamber [98.6,120] : 113.41
Second Chamber [98.6,120] : 112.41
Third Chamber [98.6,120] : 108.41
Chambers Difference [<21.8] : 5
Zadni Rotor
First Chamber [98.6,120] : 112.99
Second Chamber [98.6,120] : 111.99
Third Chamber [98.6,120] : 112.99
Chambers Difference [<21.8] : 1
Hodnoty 2015:
Predni Rotor
First Chamber [98.6,120] : 113.77
Second Chamber [98.6,120] : 109.77
Third Chamber [98.6,120] : 108.77
Chambers Difference [<21.8] : 5
Zadni Rotor
First Chamber [98.6,120] : 114.77
Second Chamber [98.6,120] : 114.77
Third Chamber [98.6,120] : 110.77
Chambers Difference [<21.8] : 4
Vypada to, ze motor ma pred sebou jeste peknou radku sezon
Koukal jsem na videa mě přijde problém hlavně v převodovce . Jak dáš 4 tak to padne a než se sebere mi příjde že to na ní už moc nejede.
Jinak za cilovkou v rychlych esickach to das bez ubirani a ten nájezd na cílovku mi příjde že by se dal lépe víc tam vletět opřít se o první obrubník a brát pozdní apex mi příjde lepší na výjezdu na ní.
Jinak moc pěkná jízda to auto funguje
Jinak za cilovkou v rychlych esickach to das bez ubirani a ten nájezd na cílovku mi příjde že by se dal lépe víc tam vletět opřít se o první obrubník a brát pozdní apex mi příjde lepší na výjezdu na ní.
Jinak moc pěkná jízda to auto funguje
Mensi update v podobe vyndany izolace pomoci suchyho ledu, uspora vahy 8,1kg za 700,- a 4 hodky casu. Cekal jsem trochu vic kilo, ale aspon neco.
Mam trochu dilema, jestli to jeste vzit barvou nebo je to zbytecny. Puvodni nastrik neni nikde poskozen az na par ryh od sroubovaku.

Mam trochu dilema, jestli to jeste vzit barvou nebo je to zbytecny. Puvodni nastrik neni nikde poskozen az na par ryh od sroubovaku.

Vzal bych to bezbarvim lakem . Koberec na tom bude ne ? A jezdis jen v létě asi tak by to bylo celkem fuk
Presne tak, auto jezdi jen v lete a koberce pujdou zpet. Asi to vemu jednou az dvema vrstvama nejaky barvy nebo laku a bude to stacit.
-
zitnyp
- Kontaktovat uživatele:
Hukot!
Ja furt nevim jak moc radikalni chci bejt 
Mazda RX8 170kW MY2004 6MT Lightning Yellow (trackday tool)
Tak ted bych to uz videl ze az pojedes se spolujezdcem, tak by jsi mel poridit Intercom 
Steering Media

Nissan/Datsun 280ZX Turbo - projekt, který snad jednou dokončím
Nissan Primera GT P10 - daily car se špetkou zabavnosti

Nissan/Datsun 280ZX Turbo - projekt, který snad jednou dokončím
Nissan Primera GT P10 - daily car se špetkou zabavnosti
zajimal by mne poznatek o jak moc se zvysi hluk v kabine pri vyndani izolace a ponechani kobercu. Poreferuj
pridavam se k zadosti, chtel bych ted slyset reference nebo video z kabinyJanec píše:zajimal by mne poznatek o jak moc se zvysi hluk v kabine pri vyndani izolace a ponechani kobercu. Poreferuj
2003 Mazda RX-8 Velocity Red Mica (170kW / 232HP -> 6-port MT)
YouTube kanál https://www.youtube.com/user/halovaja
YouTube kanál https://www.youtube.com/user/halovaja
Dalsi update k autu.
Posledni par tydnu jsem po vecerech delal na vymene vsech silentbloku na podvozku za Energy Suspension/Whiteline. Zadek je kompletne vymenen vcetne silacu na drzaku pro diff. Vepredu jsou hotovy pouze horni ramena, jelikoz u spodnich zarezly excentry na odklon k pouzdru silace a po celodennim neuspesnym dolovani (WD40, antirez, obr kladivo, plamen...) se to bude muset nejspis vyrezat flexou, pripadne nahradit cely rameno. Koukal jsem na zahranicni fora a bohuzel je to celkem bezny pripad, doporucuju zkontrolovat...
Neco malo fotek s instalace, kompletni galerka tady: http://postimg.org/gallery/1uvyekulq/
Co se tyce ty izolace, tak ramus samozrejme pribyl
semtam rezonuje dno kufru, jde slyset kazdej kaminek od zadnich kol, na mokru ani nemluvim, to je jak ve sprse... Ale dost to bude umocnovat absence zadnich sedacek a tech plastu za nimi...

Posledni par tydnu jsem po vecerech delal na vymene vsech silentbloku na podvozku za Energy Suspension/Whiteline. Zadek je kompletne vymenen vcetne silacu na drzaku pro diff. Vepredu jsou hotovy pouze horni ramena, jelikoz u spodnich zarezly excentry na odklon k pouzdru silace a po celodennim neuspesnym dolovani (WD40, antirez, obr kladivo, plamen...) se to bude muset nejspis vyrezat flexou, pripadne nahradit cely rameno. Koukal jsem na zahranicni fora a bohuzel je to celkem bezny pripad, doporucuju zkontrolovat...
Neco malo fotek s instalace, kompletni galerka tady: http://postimg.org/gallery/1uvyekulq/
Co se tyce ty izolace, tak ramus samozrejme pribyl

- dreamtalks
- Kontaktovat uživatele:
Dolni predni ramena mi delali v AutoBeky nedavno. Pry uz nikdy vic to nechtej videt. Rezali pilkou, protoze flexou se tam nedostali ( jak excentry tak silentbloky byli zarostli ). Jinak az zjistis kolik stoji cele rameno tak te ta piplacka s odrezanim nemine.
Mazda RX8 170kW BrilliantBlack