famy o Mazde RX-8

pokec o čemkoliv

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
riderhenry
Kontaktovat uživatele:

famy o Mazde RX-8

Příspěvek od riderhenry » 07 čer 2008, 22:52

Vzhledem k tomu, ze mam tohleto auticko hodne rad, rad bych vyvratil nektere nesmyslne famy. Tak nejak me k tomu rozhoupalo rozhodnuti severoamericke Mazdy k prodlouzeni zaruky o 100 000 mil (161 000km) pro i jiz prodane vozy od r. v. 2004 u Mazdy RX-8, coz je vec nevidana (je mozne ze se tato akce rozsiri i do Evropy). Je tedy dobre uvedomit si, ze Mazda nyni poskytuje zaruku kolem 250 000 km na nove auto (mozna i vic...), ale pritom se povida, ze ten motor vydrzi jen 200 000... Dalsi vec jsou vlozky do motoru - nekteri neveri, ze vubec nejake existuji... Rotor se samozrejme o steny komory otira hodne, proto jsou tyto steny konstruovany tak, aby se postupne "obrusovaly" a daly se menit. Nevim presne na kolik to vyjde ani jak casto se toto provadi, ale lze to(jde to krasne videt i na prurezech rotacnich motoru). Kdyz se tohle podceni, auto samozrejme vydrzi malo! :D Dalsi veci jsou kousky, ktere se opravdu sesypou par dnu po porizeni - to je veci samotneho majitele. Takovemu jedinci pak pravem ani nemuze byt uznana zaruka a fama je na svete - asi malokdo se zmini, ze motor pred kockou v minisukni vytocil uprostred ledna vterinu po nastartovani do omezovace nebo ze zapomnel vymenit/dolit olej atd. Na optani znameho v mazde jsem takovych "story" slysel hodne. Ale daji se najit ojete kousky s nalitanejma 200 000 km, mozna i vic. Abych to tak nejak uzavrel, tak nevyhodou tohoto auta je vysoka spotreba jak oleje, tak benzinu, nizky kroutak (ikdyz ma vyssi hodnotu nez u vykonejsi S2K, ale nevim kdy ma S2K vrchol a jaky ma prubeh...), pro nekoho mekci podvozek (nemuzu posoudit...) a udajne krouteni karoserie. Doporucuju zamerist se na faceliftovany model 2009 (v USA jiz na oficialnich strankach Mazdy...), ktery ma vystuzenou karoserii apod., specialne pak na model R3, ktery je mirne odlehceny, ma sedadla Recaro, bodykit a tuzsi podvozek Bilstein (zacina na 32 800 USD). Tohle uz jsou sice horis argumenty, ale napr. v TopGearu z RX-8 byly vyslovene nadseni... :lol:

PS: RX-8 ma hodne podobne casi na okruzich jako S2K, akorat je temer o 200 000 levnejsi a je pro 4 osoby! :P - nic proti S2K, beru tyhle dve auta jako "stejne dobra", jen aby se te Mazde uz konecne prestalo krivdit!

PS2: Doufam ze jsem nikoho nepohorsil... Neopisoval jsem z reklamnich materialu! :wink:

http://www.mazdausa.com/
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.

Zdenda

Příspěvek od Zdenda » 08 zář 2008, 21:27

Jak uz jsem psal i jinde, sam jsem RX-8 zvazoval, ale ikdyz ma 4 mista k sezeni, coz povazuju za obrovske plus, tak mi stejne prijde, ze to neprevazi obrovske minus a to jsou zminene spotreby a "narocnost pece" - tim mam na mysli jak se k autu chovat. Preci jenom mit auto, ktere kdyz mu trochu nandam a prijedu domu nemuzu prilis brzo vypnout, jinak druhy den nenastartuju a musim ho nechat odtahnout do servisu, kde kvuli uliti musi napr. i vymenit svicky (tzn. jen tato sranda stoji cca 4tis Kc a to nepocitam odtah..).
Proste takove auto nepovazuju za "dobreho spolecnika" a me osobne by nedelalo radost, ale spis by se mi porad hlavou honili otazky, jestli je vsechno ok :(
Ale jinak souhlas, ze motor jako takovy u RX-8 uz udajne vydrzi dost.
Vse pisu jen co jsem slysel, takze nechci vyvolavat zadny flame..
(to bych sem rovnou napsal: "Z je lepsi") :D
Nissan 350Z

infinity
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od infinity » 09 zář 2008, 22:01

Co jsem slysel od sefa dealer mazdy v jedne nejmenovane pobocce tak to auto uplne bezproblemovy neni...ale nijak jsem se o to moc nezajimal. 8)
rychlejsi nez s2k neni...rx8ku pojede i itr.
Street K20 Integra DC2_R / 1060kg - 200ps

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 09 zář 2008, 22:37

Vsak nikdo netvrdi, ze je rychlejsi nez S2K, ale ze zajizdi srovnatelny casy (je to ctyrmistne kupe, spis GT nez cistokrevnej sportak).

Co se tyce svicek, tak to se opravdu stava, ale ja jsem zase slysel, ze se to stane jen kdyz nekdo vytaci nezahraty motor. Nejcasteji v pripade, kdy nekdo nastartuje, vidi kocku v sukni, chce to vytocit nejlepe do omezovace a "oooops", svicky musi ven... Nevim, opravdu jsem neslysel o zadne jine vade, ktera by potkavala RX-8. Ale je pravda, ze s tim motorem musi clovek trochu pocitat - jenze to i s Turbem. Je to podobny. Delalo by mi to spis radost, nez starosti. Pred vypnutim motoru se ma auto dle vyrobce naopak vytocit na par vterin do vyssich otacek (mysleno 4500 a vic) bez zateze a potom vypnout - toto je idealni stav pro nasledujici start auta, protoze je zajistene lepsi promazavani pri pristim startu...

Zdenda

Příspěvek od Zdenda » 11 zář 2008, 18:40

Máš pravdu, prve jsem to napsal blbì - jde jen o ty starty. Zajímal jsem se o to chvíli z kraje roku, ale pak už jsem byl pevnì rozhodnutý pro Z a to pøehlušilo všechny ostatní informace 8)
Nissan 350Z

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 11 zář 2008, 19:49

no Ztko je urcite jistejsi volba, ale pro me je proste Wankel uzasnym motorem, ale stejne bych do RX-8 nesel. Ty jsi zvolil Ztko, ja bych sel do S2000... 8)

Ale stejne si myslim, ze to proste nebude s tou Mazdou tak horky, to se mi nezda... :wink: Bavil jsem se s majitelem a ten mi potvrdil jen spotrebu, jinak zadny problem. A najezdeno mel docela dost.

Mikk

Příspěvek od Mikk » 13 lis 2008, 21:43

RX-8 je super a az tak spatne jak se o ni mluvi na tom neni. myslim ze je to otazkou casu, nez wankel dovedou k dokonalosti. kazdopadne na 'jednatrojku' jede pekne :lol:
MX6 2,5 V6

mekitch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mekitch » 13 lis 2008, 21:53

on je dost rozdil jestli to je ta 5 nebo 6kvalt. Rozdil je skoro 40koni a je to dost znat. btw pochybuju ze ITR je rychlejsi nez ta 6kvaltova

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 13 lis 2008, 22:46

Ono nejde o typ prevodovky, pokud vim, ale a absolutne rozdilne motory. Ale mozna kazdy mluvime o necem uplne jinem... Nicmene unas se prodava verze, ktera toci cca 7500 otacek a ta ma asi 200kobyl, potom druha, ktera toci 9000 a ma 240 kobyl... :wink:

mekitch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mekitch » 13 lis 2008, 23:05

riderhenry píše:Ono nejde o typ prevodovky, pokud vim, ale a absolutne rozdilne motory. Ale mozna kazdy mluvime o necem uplne jinem... Nicmene unas se prodava verze, ktera toci cca 7500 otacek a ta ma asi 200kobyl, potom druha, ktera toci 9000 a ma 240 kobyl... :wink:
vsak o tom mluvim.. ten Dan ma totiz obe verze

Elviiis

Příspěvek od Elviiis » 14 lis 2008, 06:19

mno já osobnì bych šel spíše dp rx7... mazda rx8 mi pøijde jako takové polovièaté øešení... wankel bez poøádného pøeplòovaní není ono koneckoncù žádný nízkoobjemový motor i když wankel simuluje vìtší objem stále to není ono...

osobnì bych si ze zmiòovaných aut vybral S2K a boostnul to... U Zka je nejvìtší prùser že za ty peníze a na ten objem prostì nejede S2K na atmo dvoulitra opravdu maso a Rx8 nemùžu soudit nikdy jsem v ní nejel ale když mne skoušel jednou majitel Rx8 pøedjet staèilo jen trochu zesvižnit a tjadá 8) nepovažuji nutnost vìnovat autu zvýšenou péèe za zápor ba naopak pokud mi to vrátí pocitem z jízdy o RX8 bych si tím ale neby jistý ale neøídil jsem...
TOYOTA CELICA 4wd TURBO CARLOS SAINZ 1992 153KW = FUNNY
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a f TDIcku i kliiimu to ma 81KW = DAILY

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 14 lis 2008, 10:16

Myslim ze porovnavas dost jina auta. Sice jsem uvazoval mezi S2K a RX-8 jednu dobu, ale stejne jsou dost odlisna. RX-8 je uzasne auto (viz. TopGear) a S2K urcite taky, kazde ma svoje vyhody a nevyhody. U S2000 je to treba mrtve rizeni, VTEC na zadokolce te muze poslat v lepsim pripade do pole (reseno nekolikrat pri faceliftech, ale nevim do jake miry se jim to podarilo eliminovat zvysenim objemu motoru a krivky kroutaku)... RX-8 je zase mekci a rekl bych, ze naladena spis jako GTcko, ikdyz v plno clancich o ni mluvi jako o ortodoxnim sportaku... To auto jsem ridil a Wankel me nadchl vic nez VTEC. Co se tyce objemu, tak wankel neni maloobjemovy motor, nemuzes porovnavat klasicky motor s rotacnim, objemy maji uplne jinou vypovidaci hodnotu. Existuje na to nejaky vypocet, podle ktereho patri RX-8 do objemove kategorie jako trilitry myslim... Rozhodne se ten motor nechova jako 1.8 atmosfera nebo 1.4TSI apod. Ve skutecnosti maji s S2000 hodne podobne prubehy vykonu. Je taky zajimave, ze S2000 ma skoro stejnou hmotnost jako RX-8 s 4 dvermi a 4 sedadly... :wink:

Elviiis

Příspěvek od Elviiis » 18 lis 2008, 09:18

riderhenry píše:Myslim ze porovnavas dost jina auta. Sice jsem uvazoval mezi S2K a RX-8 jednu dobu, ale stejne jsou dost odlisna. RX-8 je uzasne auto (viz. TopGear) a S2K urcite taky, kazde ma svoje vyhody a nevyhody. U S2000 je to treba mrtve rizeni, VTEC na zadokolce te muze poslat v lepsim pripade do pole (reseno nekolikrat pri faceliftech, ale nevim do jake miry se jim to podarilo eliminovat zvysenim objemu motoru a krivky kroutaku)... RX-8 je zase mekci a rekl bych, ze naladena spis jako GTcko, ikdyz v plno clancich o ni mluvi jako o ortodoxnim sportaku... To auto jsem ridil a Wankel me nadchl vic nez VTEC. Co se tyce objemu, tak wankel neni maloobjemovy motor, nemuzes porovnavat klasicky motor s rotacnim, objemy maji uplne jinou vypovidaci hodnotu. Existuje na to nejaky vypocet, podle ktereho patri RX-8 do objemove kategorie jako trilitry myslim... Rozhodne se ten motor nechova jako 1.8 atmosfera nebo 1.4TSI apod. Ve skutecnosti maji s S2000 hodne podobne prubehy vykonu. Je taky zajimave, ze S2000 ma skoro stejnou hmotnost jako RX-8 s 4 dvermi a 4 sedadly... :wink:
mno ano wankel se v podstatì objemovì násobí dvìma což bez turba stále považují za malej objem... navíc wankel je hodnì podobný vtecu... výkon velkého objemu ovšem chybý kroutící moment... tyto dva elemnty jdou spolu ruku v ruce 400nm diesel ze 140koòma není žádnej zázrak a 200k auto s 200nm taky ne ale 200k a 400nm je už velice zajímavé... proto si myslím že kdyby se u rx8 drželi starého motoru s rx7 a použili na nìm inovace rx8 bylo by to opravdu zajímavé...
TOYOTA CELICA 4wd TURBO CARLOS SAINZ 1992 153KW = FUNNY
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a f TDIcku i kliiimu to ma 81KW = DAILY

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 18 lis 2008, 13:03

Osobne mi vyhovuje takhle na papire (v RX7 jsem nejel) vic charakter RX8 a stejne tak S2000... :wink:

Odpovědět