Deri - Mazda 6 GG 2,3i

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
Deri
Kontaktovat uživatele:

Re: Deri - Mazda 6 GG 2,3i

Příspěvek od Deri » 29 pro 2015, 16:40

Znáte to, když je po večerech v zimě nuda :smt003

... tak sem se vrhnul do CAD návrhu výfukových svodů :lol:

Prvořadym úkolem bylo udělat svody tak, aby měly všechny výfoukové kanály naprosto stejnou délku, což se mi nakonec po několika předělávkách povedlo (jako naschvál mi to vždycky přestalo vycházet u poslední trubky :roll:)

Přemejšlel jsem jakou variantu zvolit jestli 4-2-1 nebo 4-1 každý má svoje výhody i nevýhody. Nakonec sem si načmáral oboje, takže se pak v praxi může vyzknoušet co bude lepší.
U obou verzí se může pak ještě variabilně pracovat s délkou.
Průměr primárních trubek jsem zvolil shodný s průměrem portů v hlavě tj 37mm a výstup do výfuku bude 57mm (2,25")

4-2-1 verze:
Obrázek Obrázek Obrázek

4-1 verze:
Obrázek Obrázek Obrázek
Mazda 6 2,3i 122kW(166HP)+ (racecar)
Mazda 6 MPS 191kW(260HP)+ (daily and fun car)

jagy

Příspěvek od jagy » 29 pro 2015, 17:16

4-2-1 budou 100% lepsi pro tvuj motor... na 4-1 se vykasli.
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN » 29 pro 2015, 20:59

...mmmm... ja som ten jeho motor videl tak na obrazku ..a toto by som si nedovolil s urcitostou tvrdit ...
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/

jagy

Příspěvek od jagy » 30 pro 2015, 10:41

Az ten motor nebude podctvercovy a bude tocit 9000 otacek, tak mozna...
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

RSteam

Příspěvek od RSteam » 30 pro 2015, 12:27

Deri keď už sa s tým tak hreješ, tak ešte pred výstupom zvodov do výfuku tam zakomponuj Taper (taper design) :wink:
Toyota Corolla TS DGR XYZ UR-Racing WhiteLine A-M-A Exhaust OZ HKS Mishimoto™
モータースポーツが大好き Narita dog Fight! 成田ドッグファイト!___showoff imports

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 03 led 2016, 01:00

Odlehčování pokračuje ...

Dokončil jsem redukci elektroinstalace Tj odstranění všeho co není potřeba. Jako např: audio, ovládání klima/topení, tempomat, centrál, airbagy, regulaci světel, vnitřní osvětlení, ovládání dveří, rozmrazovače, ...)
Celkem jsem ze svazků vykuchal 7,5kg kabelů a to do toho nejsou započítaný kompletní elektrosvazky ze dveří, který tam nebudou vůbec. 8)

Chvílema to byl trošku chaos, ale se schématama od celýho auta no problemo :smt001
ObrázekObrázek

Takle vypadá 7,5kg kabelů :smt003
Obrázek

Dokončený zredukovaný svazky :smt002
Obrázek

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 03 led 2016, 14:41

tak si sa z toho zda sa vymotal:-)
7,5kg plus kable z dveri je celkom dost

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 03 úno 2016, 17:08

Během ledna jsem strávil u auta dva víkendy a opět s tím trochu pohnul, ale už teď vim, že začátek sezony s velkou pravděpodobností nedám.

========================================================================

První víkend byl nejprve ve znamení přípravy motorového prostoru.
Bylo nutné trochu srovnat pravou šavli, která byla asi o 2cm vyhnutá směrem k motoru, ale s poocí hydrauliky to nebyl vůbec žádnej problém :smt001
a nakonec, po přeměření dle karosářský dokumentace, dostal motorák novej nátěr :smt003
Obrázek

Potom jsem přesunul z nabourané mazdy do druhé kastle motor s převodovkou a přesunul jsem práce směrem k nápravám, který se museli trochu očistit a ošetřit :wink:
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Přední nápravu jsem pak i namontoval na auto, což byla velmi zajímavá akce, protože jsem to všechno montoval úplně sám bez jakýkoli asistence :smt003 (pomůcky:1 hever, 2 vázací kurty a spousta prkýnek na podložení)
Obrázek Obrázek

Pak jsem ještě zakonzervoval podlahu okolo zadní nápravy a pár dalších drobností jako přehození pancéřových brzdových hadiček, kde sem měl docela strach abych neurval trubky, protože to fakt nešlo povolit... :?
Obrázek

a ještě jsem si rozměřil některé míry pro další úpravy jako například custom palivová nádrž, kterou bych chtěl o rozměrech 13x30x60 (tj něco přes 20litrů) a jako materiál mě napadá buď 1mm nerez nebo 2mm hliník

=======================================================================

Další víkend jsem využil k opravám karoserie a dalšímu odlehčování auta :smt002

Jako první jsem se pustil do výroby nového pravého prahu, ten původní byl jednak vzadu prorezlej (klasika u prvních šestek) ale hlavně byl nabořenej a vyklepávat by se to moc nevyplatilo.
Obrázek

Pak následovaly zadní lemy, který byly rovněž prorezlý a místo nich jsem použil lemy z mojí původní karoserie
ObrázekObrázek

Pak přišlo na řadu odlehčování :twisted:
Konkrétně odlehčování dveří a to velmi zásadním způsobem - kompletní odstrojení a vyřezání všech přebytečných plechů a výztuh.

U předních dveří jsem dosáhl redukce váhy z původních cca 29kg na přibližně 14 kg
U zadních dveří to bylo z cca 20kg na nějakejch 10kg
a pátý vrata kufru jsem zredukoval z 33kg na asi 13kg
(celkově zredukováno o cca 70kg)
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
Obrázek Obrázek

K těmto hmotnostem bude samozřejmě ještě nutno připočítat hmotnost makrolonu, který nahradí skla, ale rozhodně to bude mnohem míň než původních 20kg které ty skla váží. (sklo zadních vrat cca 8kg a skla ve dveřích cca 3kg každé)
Obrázek

Ještě sem shrnu pár čísel, co jsem si převážil některé další díly:
- Sedadla: 88kg
- Palivová nádrž 11kg
- Kapota 14,6kg (místo ní možná bude časem laminátová, která by byla také velkou úsporou, ale do té doby nechám původní vcelku kdybych podle ní dělal kopyto)
- Přední světla 6.7kg
- Bose audio (rádio, zesilovač, sub, všechny repro) 13,2kg
- Vyhozené kabely: >10kg
--- vystříháno 7,5kg
--- vyházeny celé svazky cca 3kg
- Asfaltová zvuková izolace cca 10kg
- a vyndáno ještě spousta dalších věcí, které nevim kolik vážej (veškerý obložení interiéru, koberce, rezerva, hever, kobercové podběhy, různé držáky, klimatizace, aribagy, katalyzátor, tlumiče výfuku, výztuhy nárazníků atd...)

Hlavní části, který mi ještě schází udělat jsou: rám, makrolony, osazení elektro, výfuk, dodělání lemů a prahů, nádrž, lak, oživení a nakonec si hrát s aero :D

A ještě k těm svodům:

Většina performance svodů pro šestku právě bejvá 4-1 ale vyrobim a vyzkoušim oba typy to je pro mě maličkost. Nejhorší je to nakreslit. Realizace je pak po pečlivý přípravě pohoda
jagy píše:Az ten motor nebude podctvercovy a bude tocit 9000 otacek, tak mozna...
Mě zrovna motor o vrtání 87,5 a zvihu 94 nepříjde moc podčtvercovej. Bezpečný otáčky pro seriový střeva jsou někde kolem 7200-7500 (v serii je omezovač na 6850)

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN » 03 úno 2016, 17:36

kamarade s otackami moc smerom nahor nehyb..
pri 7000 je stredna piestova rychlost cca 22 m/s
pri 7500 je to 23.5 m/s
pri 8000 nieco malo cez 25 m/s

a pokial chces mat aspon aku taku zivotnost motora, tak 22 m/s je to optimum...
cez 25 nejede vlak...

takze limit RPM by som si dal 7000 a k tomu potom prisposobil aj veskere pripadne upravy motora a veci stym suvisiacich...
a kedze mas v plane jazdit vrchy, tak by som sa skor sustredil na "peknu kryvku krutiaceho momentu" .. nez na max vykon v max RPM

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 03 úno 2016, 18:32

JRD McLAREN píše:kamarade s otackami moc smerom nahor nehyb..
pri 7000 je stredna piestova rychlost cca 22 m/s
pri 7500 je to 23.5 m/s
pri 8000 nieco malo cez 25 m/s

a pokial chces mat aspon aku taku zivotnost motora, tak 22 m/s je to optimum...
cez 25 nejede vlak...

takze limit RPM by som si dal 7000 a k tomu potom prisposobil aj veskere pripadne upravy motora a veci stym suvisiacich...
a kedze mas v plane jazdit vrchy, tak by som sa skor sustredil na "peknu kryvku krutiaceho momentu" .. nez na max vykon v max RPM
Já to taky moc přes 7000 točit nechci :smt001

Jen sem psal, co jsem čet na stránkách úpravců že 7200 dlouhodoběji ten motor ještě utáhne bez nutnosti zásadně měnit střeva. nad 7500 už je potřeba lecos měnit to je fakt :smt003
Například Cosworth pro tento typ motoru vyrábí kliky a vačky až pro 8500otáček což už je docela raketa (ladí ho na atmosferických 280HP se 4klapkou)

Sériová křivka krouťáku/výkonu vypadá nějak takle:
výkon L3.JPG
Během závodu na vrchách tak při okruhovym ježdění se nejčastějš pohybuju v rozmezí 4000-6500. (jen při řazení z 1 na 2 se dostanu někam kolem 3600)

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 03 úno 2016, 23:49

Ty jsi dabel Deri :twisted: Super pokroky, bude to raketa
'91 Nissan 240SX S13 KA24DE
'96 Nissan 240SX S14a KA24DE
'88 Nissan 200SX S12 Silvia CA18DET

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 06 úno 2016, 19:48

Díky svobda za zprostředkování nákupu a dovezení sedačky prakticky"až do domu" :smt023

Hned jsem si ji doma vyzkoušel a rozměrově mi sedí naprosto přesně :smt001

Futura svou velikostí je podle mě pro osoby od 185cm výš (sám měřím lehce přes 185, takže ok)
Nižší osoby by si už kvůli příliš vysoko umístěným otvorům pro ramenní pásy a museli trochu vypodkládat posez takže dejme tomu 180cm limit.
(dle fia předpisů musejí ramení pásy vést z ramen dozadu vždy vodorovně nebo lehce dolů)

Šířka sedáku taky naprosto přesná, jako by ji na mě vyrobili :smt003

Hmotnost je 11kg, takže jen na řidičově sedačce to budu mít 16kg úsporu oproti sérii :smt002

Obrázek ObrázekObrázek

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 28 úno 2016, 20:01

O víkendu jsem testoval umístění nové sedačky a rozměřoval šablony pro výrobu držáků.
Pasuje do auta naprosto suprově.
Posez se oproti sérii snížil asi o 7cm a nad hlavou teda zbývá dost místa pro umístění rámu i šířkově zbývá pro rám místa víc než dost :smt001

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek

Pak jsem pokračoval ve škrábání vnitřní zvukové izolace na podlaze ... (začíná to bejt slušná hromada)

Obrázek

Dostrojil se motorový prostor (dotažení všeho možnýho, zapojení elektriky na motoru, osazení chladiče, zapojení vodního okruhu a napuštění chladící kapaliny) Zatím bez tlaku chladič drží a nikde neteče(musel jsem ho po nehodě trochu rovnat)

Obrázek Obrázek Obrázek

A už to pomalu zase začíná vypadat jako auto :D

Obrázek Obrázek

Almeragt

Příspěvek od Almeragt » 28 úno 2016, 21:52

parada Deri, pekny progres. Drzim palce

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 28 úno 2016, 22:04

Akorát se obávám jestli je motor v ok kondici. Když jsem zkoušel při nasazování klíňáku točit klikou, tak mi přišlo, že maj správnou kompresi jenom 3 válce (3x odpor při točení za 2 otáčky) ve chvíli, když sem čekal kompresi po čtvrtý, tak sem jen slyšel z motoru takový divný syčení a odpor v ráčně skoro žádnej.

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 01 bře 2016, 21:20

Vlastní výroba držáků sedačky :smt001

(Použitej materiál: Příčníky: Jekl 40x40, Patky: Úhelník 40x40, Držáky: Al plech 5mm)

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 21 črc 2016, 12:59

Po delší pauze jsem se o víkendu opět dostal k tomu na autě něco udělat.

Ještě na jaře jsem dopasoval držák sedačky aby byla ve správné poloze a v ose.

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Ale zpět k poslednímu víkendu:

Nejdřív se ještě odstraňovala nějaká ta koroze z různejch dílů podvozku.
Obrázek

A pak jsem přistoupil k nastrojení zadní nápravy a prozazím nasazení seriové palivové nádrže (v budoucnu se počítá s menší hliníkovou)
Obrázek

Potom se přešlo k propláchnutí a odvzdušnění brzd ze kterejch teklo nejdřív cosi co ani vzdáleně moc nepřipomínalo brzdovou kapalinu.

Postpupně mě napadlo,že bych to moh zkusit nastartoat, takže jsem vybalil zredukované svazky a vše zapojil včetně přívodů k relokované baterii.
Obrázek

Nejprve se tomu moc nechtělo, ale potom, co jsem našel a zapojil všechny zapomanutá ukostření :lol: to začalo startovat :smt001
Chvíli sem musel točit, protože byl celej palivovej okruh zavzdušněnej, ale jakmile se benzín dostal až k motoru, tak naskočil na první pokus a běžel naprosto parádně.
Výfuk se zatím skládá jen ze seriových svodů a kousku trubky s lambdou, takže to dělá slušnej kravál dokonce o hodně větší kravál než sem čekal :D Seriový tlumiče vejfuku a půlmetrovej kat tlumí docela kvalitně :smt003 :smt003 :smt003
Obrázek Obrázek

Po zahřátí a následný kontrole provozních kapalin a případnejch úniků (neteče nic) jsem motor zkusil protáhnou i trochu do otáček a zde taky vše bez problému :)

Jediné co budu muset vyřešit je proč se mi rozsvítily kontrolky brzd a abs ale důležitý je, že motor běží a ani chladič, kterej byl trochu nakopnutej z nehody neteče.

Pokračovat bych měl za 14 dní kdy se snad už dostanu k vyvaření prahů/lemů. potom už bych auto moh postavit na kola a zkusit se s ním rozjet :smt001

PS:
Mimo to jsem ještě před 14 dny dostal od kolegů z našeho závodního týmu, jestli si nechci jen tak for fun zazávodit v kategorii E1 900ccm s Fiatem Cinquecento.
Samozřejmě sem to přijal a byla to challenge, protože jsem s daným autem ani na té trati nikdy nejel :lol:
O to větší bylo překvapení, když sjem v sobotním závodě skončil na druhém místě ze sedmi starujících a když sem se trochu otrkal, tak jsem v nedělním závodě dokonce vyhrál :)
Ale byl to boj o desetinky a nejtěsnější souboj celého startovního pole, kdy po první závodní jízdě jsem měl náskok 0,4s po dvou jízdách v součtu 0,6s a nakonec po poslední jízdě, kdy jsme oba dva na prvních dvou místech zrychlili o 1,5s byl náskok součtu dvou nej jízd cca 0,8s :lol:

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 21 črc 2016, 20:26

Deri super, vidno ze jazdenie ti ide

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 21 črc 2016, 21:10

blesk666 píše:Deri super, vidno ze jazdenie ti ide
Dík :smt001 Kámoš co se semnou střídal a závodí s tim čentem už skoro 2 roky u časomíry jen vždycky kroutil hlavou a pronášel mým směrem něco o magorech :smt003
V poslední jízdě jsem mu dal 5,5s oproti jeho nej času :smt003

Jedna z mejch jízd: (tu nejrychlejší poslední bohužel kvuli nedostatku místa na kartě nemám natočenou)

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 03 srp 2016, 15:31

O víkendu jsem zase trochu zapracoval na autě. :smt001

V pátek jsem se dokopal k tomu zajet si půjčit od kámoše COčko, takže jsem se mohl konečně pustit do dlouho plánovaných oprav karoserie. :smt003

Konkrétně šlo o:

Vyvaření obou prahů:
- levý zespoda prohnilý v zadní polovině
- pravý bylo nutno vyrobit celý nový

Obrázek Obrázek

Vyvaření obou zadních lemů:
- Ty co byli na této karoserii původně tak zřejmě dle až 3mm silné vrstvy kitu někdo kdysi opravoval ale ne moc úspěšně protože místy to drželo jen na tom kitu.
- Takže jsem použil oba lemy z mé původní mazdy které jsem ještě před navařením trochu proklepal aby se rozšířily :smt003

Obrázek Obrázek

Zavaření některých dalších menších děr co se různě odhalily při odstrojování.

Potom jsem se pustil ještě k dopasování držáku sedačky jeho dovaření ke kotvícím plotnám a zavaření do karoserie.

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Ještě jsem také řešil, proč mi po zapnutí zapalování zůstávají svítit kontrolky brzd, ABS a motoru. Což sem nakonec po odzkoušení druhého ABS se stejným výsledkem a prozkoumání schémat vyřešil tím, že jsem dodal chybějící pojistku (pojistka od Airbagů které už v autě nejsou) kterou jsem omylem vyndal, protože jsem nevěděl, že krom airbagů spíná také veškeré asistenční systémy včetně ABS, které zase zprostředkovává mimo jiné i měření rychlosti.

A když už mi ještě zbejvalo trochu času před odjezdem na Motokáry do Prahy, tak jsem se rozhodl, že to prostě testnu. Rychle sem nahodil na auto kola, spustil ho na zem a poprvé se s ním rozjel :smt003

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Výsledek testovací jízdy super: auto jede, brzdí, zatáčí. :smt001

Sem tam nějaký výpadky signálů do přístrojovky(létající ručičky), ale to bude někde volná kostra, protože veškeré kabely jsou jen provizorně propojeny. :smt002

Každopádně těch několik set kilo dolu je fakt znát jak na tom jak se mu chce zrychlovat a do zatáček :smt001
tak to také oproti plně nastrojenému autu šlo minimálně o 10cm nahoru a to tam mám snížené sportovní pružiny. :smt003

Nějaká videa co jsem narychlo spáchal :smt003

PS:
Ještě jsem mimo jiné také začal pomalu pracovat na menší lehčí hliníkové palivové nádrži (přibližně 22 litrů) Materiál je 2,4mm hliník.
Původní 64litrová plastová nádrž váží něco přes 11 kg s touto bych se měl vejít do 5kg
Základní tvary už mám naohýbané zbývá ještě svrtat spodek a víko, udělat příruby pro hrdlo a čerpadlo a sehnat někoho, kdo mi ten hliník spolehlivě svaří.

Obrázek Obrázek Obrázek

mari

Příspěvek od mari » 04 srp 2016, 12:34

kdyby si byl blíž není problém svařit (kladno) :wink:
Přílohy
subaru nádrž.jpg

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 12 říj 2016, 19:26

Od posledně jsem na autě neměl moc čas dělat, ale tenhle víkend sem si ho trochu udělal.

Konečně se mi povedlo sehnat všechno potřebný abych moh z motoru vyhodit Klimakompresor (kratší řemen, drážkovanou kladku, a distanční podložku pod ní)

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Vyhozením klimakompresoru jsem ušetřil dalších asi 6,5kg

Pak jsem se pustil do úpravy/minimalizace palubní desky (aby bylo k čemu přidělat budíky, ale vážilo to co nejmíň) a s tím souviselo i nutné přemístění interiérové pojistkové skříňky, protože přesně v místě kde je normálně umístěna, povede jedna z hlavních trubek rámu.
Vyřešil jsem to vyříznutím části kde je pojistkovka přidělaná z druhé karoserie a výrobou odsazeného držáku, aby se za pojistkovku rám bez problémů vešel.

Obrázek

Pak se udělaly takové drobnosti jako odvzdušnění chladiče a brzd, uřezání dalších zbytečných držáků v inteiéru (zadní pásy, isofix, airbagy, stropní lampičky atd.) což dohromady ušetřilo další asi 3kg.
Na vyřezání by toho v autě bylo ještě mnohem víc, ale nejprve bude potřeba zpevnit karoserii rámem :smt002

No a samozřejmě po překopávání umístění elektroinstalace a potom, co sem všechno znova pozapojoval bylo potřeba auto otestovat zda auto jede, brzdí, zatáčí, chladí atd :D

Malej úryvek z testování okolo haly zde: :smt003

PS: Budu se muset konečně dokopat k vyrobení toho vejfuku. S vejfukem končícím 10cm za svodama je to šílenej kravál :lol:

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 26 úno 2017, 19:54

Po delší době, zase menší update.

Konečně jsem se pustil do stavby rámu :smt003

Koupil jsem ve Feroně 35m bezešvejch trubek o rozměrech podle přílohy J (hlavní oblouk 50x2 zbytek 40x2) a začal tvořit :smt003

Dohromady maj všechny ty trubky cca 68kg

Zatím to mám jen zkusmo složený, abych si moh určit postup vaření. Proto je to k sobě stažený tou izolačkou. (není nad to něco svařit a pak zjistit, že se nemůžu dostat na nějakou další trubku)

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN » 26 úno 2017, 20:25

pekna preliezka ...

Stym si sa tiez tak hral v 3D .?? jak s Jarmilovymi zvodmi ..?? :)

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 26 úno 2017, 20:54

JRD McLAREN píše:pekna preliezka ...

Stym si sa tiez tak hral v 3D .?? jak s Jarmilovymi zvodmi ..?? :)
Nene tohle sem předem nekreslil. Stačil jen svinovací metr, fixa, flexa a ohejbačka :smt003

Odpovědět