370Z - stabilizátory Eibach vs. Whiteline

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
ImolaRed

370Z - stabilizátory Eibach vs. Whiteline

Příspěvek od ImolaRed » 08 led 2014, 10:19

Ahoj,

potřeboval bych poradit... Chci dát na 370Z tužší stabilizátory. Po sáhodlouhém zjišťování referencí a i možností na co pokud možno bezproblémové sehnání přes dodavatele v ČR, jsem došel na rozcestí Eibach vs. Whiteline... Osobně věřím více Eibachu, ale i tak budu rád za názory i rady - oboje má za mořem perfektní reference.

Stejně tak mě zájímá které reálně budou mému užití vhodnější - auto mám na okresky a okruh pokud možno výlučně Nordschleife (ostatní mě prakticky přestaly bavit) takže shrňme to "okresky" :mrgreen: zejména krev na té "nejlepší" Jiné úpravy podvozku prakticky nekonám - Naladění GT Edition se mi zdá perfektní, až na tedy pocit, že by to sneslo ty lepší sways, (samozřejmě včetně polyuretanového uložení) ...vycházejme tedy z toho, že úpravy podvozku nejsou, ani snížení není a není to čistě okruhové auto, ...jedině možná další upgrade nějakým dalším polyuretanem připadá v úvahu, nic více...

K tomuto účelu tedy hledám vhodné sways...,

OEM jsou snad přední 26,5mm tubular a zadní 24,3mm tubular

Whiteline jsou přední 27mm solid a zadní 24mm solid
přední 2 nastavení - udávaná orientační stiffness + soft 36%+ hard 57%+
zadní 3 nastvení - udávaná orientační stiffness + soft 0%+ medium 19%+ hard 40%+

Eibach jsou přední 32mm tubular a zadní 29mm tubular
přední 2 nastavení - udávaná údajně přesná stiffness + soft 76%+ hard 117%+
zadní 3 nastavení - udávaná údajně přesná stiffness + soft 67%+ medium 98%+ hard 130%+

Nevím jak velikou to má vypovídací hodnotu, reálné porovnání a zkušenosti nemám...
Budu rád za jakékoli názory...., osobně si myslím, že nejvíce tam pomůže ten polyuretan co to drží místo tý relativně měkký gumy :mrgreen: ale i ty možnosti toho nastavnění mě lákají a všichni si to chválí, tak ty stabíky dám... Zbývá snad dodat, že nechci redukovat přetáčivost ani nedotáčivost - auto mi v tomto smyslu jeho nastavení vyhovuje naprosto... Co jsem zatím jen z referencí vyčetl, tak běžně používají soft díru v předu a medium vzadu... to jen tak btw. Ještě málý rozdílek - Whiteline nemá přímo na tý trubce laterální zábrany pro horizontální pohyb stabilizátoru - dodávají k tomu stahováky...

Díky za názory, rady, zejména osobní zkušenosti s touto problematikou :wink:

Obrázek

Obrázek

windows screenshot
WWW.HOONRING.CZ - NS COACHING AND SERVICES

jagy

Re: 370Z - stabilizátory Eibach vs. Whiteline

Příspěvek od jagy » 08 led 2014, 11:10

Mekci vepredu + tuhsi vzadu je pro vice pretacive chovani a naopak.

Ja objednal zadni Whiteline (na jiny Nissan). Predni naopak co nejmekci... Predokola se shanou dosahnout vetsi neutralnosti a rotace.
Naposledy upravil(a) jagy dne 08 led 2014, 11:50, celkem upraveno 1 x.
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 08 led 2014, 11:43

Já právě to nastavení přetáčivosti / nedotáčivosti chci více méně zachovat jak je - auto je neutrální... Přičemž zadek je na něm méně tuhý. Tudiž při zvyšování tuhosti, resp. jednotlivých nastaveních chci postupovat v předu i zadu sobě více méně úměrně...

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 08 led 2014, 11:56

Zde je poměr OEM:

26.5mm - 416 lbs/in předek
24.3mm - 374 lbs/in zadek

...rozdíl tak velký není, skoro stejné 416 : 374

zde Eibach

1st hole - ~176% (730 lbs/in) >>> ~76% stiffer than OE
2nd hole - ~217% (900 lbs/in) >>>>> 117% stiffer than OE

1st hole - ~167% (625 lbs/in) >>>> 67% stiffer than OE
2nd hole - ~198% (741 lbs/in) >>>> 98% stiffer than OE
3rd hole - ~230% (860 lbs/in) >>>> 130% stiffer than OE

např. těch 730 : 741 by mohlo být ok ... krapítek přetáčivosti navíc je lépe než krapítek nedotáčivosti :D

ale jsou to čísla no...

Spíše mi jde teď o to, zda byste volili menší nárůsty tuhosti v podobě Whiteline nebo vyšší v podobě Eibachu....

jagy

Příspěvek od jagy » 08 led 2014, 12:00

A co jezdici reference uzivatelu primo z 370z? Ja cetl o Whiteline jen dobre zkusenosti, ale tady jde spis o konkretni nastaveni (a moznosti) aby to fungovalo, jak si predstavujes...

Jak pises, jsou to jen cisla a spis bych dal na konkretni reference. A nebo koupit oboji a "nechtene" pak poslat dal. :D
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 08 led 2014, 12:12

Právě že, si majitelé Whiteline jej nemůžou vynachválit, stejně jak majitelé Eibachu... Všichni jen září spokojeností, ale není nikdo kdo by zkusil oboje :D ...jinak co se týče těch nastavení, tak běžně cpou tu soft díru v předu a střední v zadu, nebo dávaj komplet nejtvrdší (zejm. pro okruhy) ...ale za mořem maj jiný silnice... Věřím že co se týče nastavení, tak bude stačit volit střední resp měkčí varianty... - prostě jde mi o to prakticky zachovat nastavení zhruba současné popř. minimálně přidat přetáčivost ještě více, ale hlavně potlačit případné (i tak malé) náznaky body roll a mít přesnější řízení - při příčných nerovnostech apod... cítím jak to auto na obou nápravách pracuje v těch uloženích - resp. největším přínosem vidím v tom negumovém uložení, + to zvýšení tuhosti díky velikosti a typu tý trubky beru samozřejmě také jako chtěné +, ale právě aby se to nepřehnalo... (není to okruhové auto a ani nemáme silnice jako v USA) právě proto přes skvělé reference na oboje mě zajímá zda ten Whiteline přidává akorát nebo málo a naopak zda ten Eibach akorát nebo případně moc... Ono to tak žhavé jistě nebude tak jako tak - nejsme v laboratorních podmínkách, fungovat bude jistě oboje, ale já se potřebuju nějak rozhdnout :D

Qvale

Příspěvek od Qvale » 08 led 2014, 12:18

Sel bych do Eibachu kuli tubular konstrukci kterou Nissan vyuziva v motorsportu a jde ruku v ruce s nizsi vahou... k tomu taky prispava hodnota Eibachu na soft nastaveni, ktery kopiruje origo rozlozeni plus nepatrne prida na zadek coz jsem pochopil by ti nevadilo...
Jak je Whiteline super znacka s top quality produktama, tak si porad myslim ze Eibach je o generaci dal...
Tot muj nazor....
Jinak hlavne tubular vyuzivaj i Hotchkis, Cusco a dalsi vyrobci kterejch by se dalo drzet...:)
few S2K wrecks
used to be Lancer Evolution II GSR CE9A
ママさん Suzuki Swift Sport ZC32S

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 08 led 2014, 12:25

Qvale píše:tak si porad myslim ze Eibach je o generaci dal...
Já si to myslím taky...

Koudy

Příspěvek od Koudy » 08 led 2014, 12:40

Taky otázka jak se to bude chovat na rozbitý cestě. Aby to na Eibachu neztrácelo kontakt s vozovkou.

Qvale

Příspěvek od Qvale » 09 led 2014, 08:27

Jenom pro srovnani...:)
http://www.hotchkis.net/sport_sway_bar_ ... s_g35.html

A nepremyslel jsi jeste nad Stillen variantou...?
few S2K wrecks

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 09 led 2014, 09:47

Ty různý videa znám...

Hotchkis si pochvalujou, ale na track autech, jinak občas je dávaj pryč a za něco méně ortodoxního, na naše okresky to nevidím jako ok variantu.

Stillen celkem dobrý reference, ale už jsem našel taky laboranty co je měnily za Whiteline nebo snad i Eibach... s větší následnou spokojeností ....ty však mezi sebou nikdo neměnil, nebo jsem ty zmíňky nenašel :D

Osobně tíhnu k tomu Eibachu - věřím, že to vše bude mít precizně odladěné, jako všechny jeho produkty...

Qvale

Příspěvek od Qvale » 09 led 2014, 10:03

Taky bych asi tihnul k variante Eibach i kdyz je tam porad riziko, ze to bude na ty nase "silnice" uz trosku moc....
Na druhou stranu i s tvrdym autem se da na rozbitejch silnicich jezdit, jenom jinak...:D
few S2K wrecks

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 09 led 2014, 10:24

No přímo rozbitejm cestám se snažím vyhejbat... okresky kde si labuží Evo jsou pro mě jiná ves, to auto tam "nefunguje" ani tak.

Ale je pár tras po republice co jezdím furt dokola a tam to snad problém nebude, nejsou to sice jako okresky v Německu, ale prostě bez děr a vlnobití, takže doufám v O.K :)

RSteam

Příspěvek od RSteam » 09 led 2014, 10:49

Mam whiteline a spokojnost, presne to splnilo co malo a tvrdia, ale moc ti neporadim 370z je uplne o inom :D Nespravis chybu ani s jednym....
Toyota Corolla TS DGR XYZ UR-Racing WhiteLine A-M-A Exhaust OZ HKS Mishimoto™
モータースポーツが大好き Narita dog Fight! 成田ドッグファイト!___showoff imports

Qvale

Příspěvek od Qvale » 09 led 2014, 11:21

Bez der a vlnobiti = Eibach......:D
few S2K wrecks

honzaS

Příspěvek od honzaS » 10 led 2014, 11:16

Stejný dilema jsem řešil na podzim, jen pro jiný auto :D
Nakonec jsem zvolil Eibachy kvůli vyšší tuhosti a trochu i proto, že mám taky Eibach pružiny.
První jízda s měkčím setupem na zimní silnici ukázala jen to, komfort nešel o tolik dolů, ale náklony jsou citelně menší.
Něco mi říká, že oželím i další úbytek komfortu ... hodnotit lze až po prvním jarním okruhu.
Auto perfektně sedí a určitě zachovám neutrální poměr.

ImolaRed píše:Zde je poměr OEM:

26.5mm - 416 lbs/in předek
24.3mm - 374 lbs/in zadek

...rozdíl tak velký není, skoro stejné 416 : 374

zde Eibach

1st hole - ~176% (730 lbs/in) >>> ~76% stiffer than OE
2nd hole - ~217% (900 lbs/in) >>>>> 117% stiffer than OE

1st hole - ~167% (625 lbs/in) >>>> 67% stiffer than OE
2nd hole - ~198% (741 lbs/in) >>>> 98% stiffer than OE
3rd hole - ~230% (860 lbs/in) >>>> 130% stiffer than OE

např. těch 730 : 741 by mohlo být ok ... krapítek přetáčivosti navíc je lépe než krapítek nedotáčivosti :D

ale jsou to čísla no...

Spíše mi jde teď o to, zda byste volili menší nárůsty tuhosti v podobě Whiteline nebo vyšší v podobě Eibachu....
Honda S2000

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 10 led 2014, 15:04

Díky za informace (všem)

Já už jsem prakticky rozhodnut, bude to asi nejlepší volba pro můj účel... (Eibach)

Rozhodně taky chci nechat neutrální poměr... to auto je více méně neutrální, jistě jsou situace, kdy vrozeně jde více po zadku nebo po předku, ale to je spíše úloha řidiče tomu předcházet, nebo to vyvolávat úmyslně.., ale ten poměr je nyní cca 10 : 9 ve prospěch tuhosti předku, ty nastavení Eibachu soft předek a soft nebo middle zadek jsou pak buď cca 10 : 8,5 nebo 10 : 10,1 ...takže tak či onak to zřejmě na balanc bude mít vliv minimální... Prostě přesnější řízení zejména při příčných nerovnostech, vlnách a kompresích v zatáčkách, dilatačních spárách, apod... + jemná limitace náklonu, který už tak je celkem minimální, a bude...

Asi začnu soft předek i zadek (poměr tedy změna 10 : 9 / 10: 8,5) a po prvním ringu uvidím... ...on ten soft bude proti současnému jistě celkem haaard :smt003

honzaS

Příspěvek od honzaS » 10 led 2014, 16:29

Při porovnání tuhosti stabilizátorů, musí se zároveň uvažovat tuhost pružin a jejich rozdílná progrese. Analogie je paralelní řazení odporů.
Takže zkoušet varianty mimo doporučení výrobců, kteří to mají určitě propočítané, bude asi cesta špatným směrem ;-)
... nemám nic proti vyfukování kouře do vody :D
Honda S2000

Odpovědět