kratsi pruziny

pokec o čemkoliv

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
riderhenry
Kontaktovat uživatele:

kratsi pruziny

Příspěvek od riderhenry » 31 říj 2008, 03:13

Vzhledem k tomu, ze je na aute nedavno meneny podvozek za originalni Bilstein, ktery funguje dost dobre, rozhodl jsem se jen pro vymenu pruzin. Vzhledem k tomu, ze se nabizi pomerne dost ruznych variant, docela by me zajimal vas nazor. Jak velke snizeni uz je obecne moc, bude podvozek fungovat i se seriovymi tlumici...???

Vybiram mezi MazdaSpeed (o 30% tuzsi a o 1.3"), Tein (0.9" predek a 1.2" zadek), HaR (1.5") a Racing Beat (1.25" predek, 1" zadek).

Docela me zarazil rozdil mezi Racing Beat a Teinem. S racing beat je auto udajne o neco vic pretacive, coz by mi docela vyhovovalo, ale zase Teinu bych jako znacce duveroval spolecne s MazdaSpeed asi nejvic... :roll: Tak co myslite?
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.

Libas
Big chief
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libas » 31 říj 2008, 07:57

Ani s jednou znaèkou nic nezkazíš. Ovšem jak øíká jisté úsloví: Nìkteré zkrácené pružiny se prostì se seriovými tlumièemi jen tak nezkamarádí. A asi na tom nìco bude, mám na CRX také zkrácené pružiny a seriové tlumièe, a nezda se mi to optimal. Uvidíme, jak se to zmìní po instalaci colioveru.

Ryba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ryba » 31 říj 2008, 09:07

já instaloval na jaøe zkrácený 40/40 od riegger nebo jak se to píše, šlo mi jen o to mít ho co nejvìtší tak sem šáh po týhle znaèce, s tím, že na zimu stejnì pude komplet coilover systém. Zkrácený pružiny se na tlumièích podepsaly do dvou mìsícù, což bylo døív než sem èekal :oops: Auto je teï sice tvrdý a ani se moc nenaklání ale tlumièe sou už pomalu a jistì v háji...

stqeno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stqeno » 31 říj 2008, 13:21

Pro plynove tlumice plati nesnizovat, se snizenim se komprimuje plynova napln i v klidovem stavu vic a takovy tlumic ma i jine charakteristiky v ruznych polohach zdvihu.
Pokud mas seriove Bilsteiny neuvazuj nad nicim jinym a jezdi je, je to fakt to nejlepsi co muzes mit tedy pokud nejezdis jenom na okruhu.
Zvol pruziny s co nejmensim snizenim a troskou pritvrzeni (30%), pomohlo by kdybys napsal seriove springrates a pak springrates tech ostatnich pruzin.
Vic to nici podle mne trvale snizeni jako pritvrzeni. Pokud chces jit o 40mm dolu tak si dat skratit pistnice o stejnou delku. Bilstein to nabizi za 15euro na tlumic jako priplatek. Za Dalsich +38 dokazou odladit tlumic podle pruzin a auta.

Jeste otazka proc prave tein se ti zda jako neco extra, je to znacka jako vsechny ostatni. S tech se mi nejlepsi zda Mazdaspeed pac je to origo na mazdu a HR. Skus se podivat co dela Eibach. Stejne bych s tech vsech bral prave ten tein kuli nejmensimu snizeni. Jen zistit springrates.
Presne proto muze byt ten racing beat pretacivejsi asi ma vzadu vic pritvrzeno jak vepredu. Osobne ale na rwd preferuji opacne nastaveni abys dosahl neutralnosti az nedotacivosti.

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 01 lis 2008, 00:13

Springrates Teinu jsou 230 predek a 170 zadek, u niceho jineho to neuvadi, ani na strankach vyrobce... :roll: Jeste jsem ale nasel RacingBeat, ktere vypadaji slibne - jsou snizene 1" predek, 0.75" zadek, 21% pritvrzeni predek a 30% pritvrzeni zadek.

Eibach ma snizeni o 1.5". S tim Bilsteinem je to jak? Nikdy jsem o tom neslysel, to jim tam posles tlumice s pruzinami a oni ti je naladi, nebo je to mozne jen pri nakupu novych tlumicu?

Jeste update k tem RacingBeat - predek je pritvrzen o 21% na springrate 190, zadek o 30% na 147. Tady je jeste zajimavy navod od RacingBeat http://racingbeat.com/PDF/bump%20stop.pdf

Henges

Příspěvek od Henges » 01 lis 2008, 06:44

Co jsem slyšel tak na seriové tlumièe je max snížení pružin o 4cm kdy by to nemìlo dìlat neplechu. Ale je jasný že tlumièe víc trpí. Na pøedchozím autì jsem nemìl problém. Jen v nerovnostech v zatáèce pøi rychlejším prùjezdu to trochu skákalo...
Mazda Mx5 NB White carbonfail
Honda civic 1.6 VTi. Black samurai - sold

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 01 lis 2008, 08:50

Henges: myslim ze si si odpovedal sam - skakalo znamena=bolo to blbe tlmic neutlmil kmity pruziny. ja by som to urcite nerobil je to viac na oko ako to zlepsi jazdne vlastnosti - naco je dobre ze sa to menej naklana ked to nesedi na nerovnostiach

Amigo

Příspěvek od Amigo » 01 lis 2008, 09:20

blesk666 píše:Henges: myslim ze si si odpovedal sam - skakalo znamena=bolo to blbe tlmic neutlmil kmity pruziny. ja by som to urcite nerobil je to viac na oko ako to zlepsi jazdne vlastnosti - naco je dobre ze sa to menej naklana ked to nesedi na nerovnostiach
nezbyva nez souhlasit.

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 01 lis 2008, 09:38

I když tam máš nový tlumièe, tak bych radši pøišetøil na nìjaký coilovers, vejšku si mùžeš nastavit dle svýho, a pøitom ty street verze nejsou tak tvrdý, a máš celý funkèní set dohromady.
PS. i ty coilovers maj nìjakej limit snížení, ale spíš to snížení je limitováno kvalitama silnic
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 01 lis 2008, 10:00

No nejradeji bych taky prisetril na coilovers, ikdyz rozpocet se velice priblizuje nule...

Mam pocit, ze RacingBeat pruziny by mohly fungovat i s puvodnimi tlumici, kdyz se postupuje podle navodu (viz. odkaz vyse).

Henges

Příspěvek od Henges » 01 lis 2008, 12:20

blesk666 píše:Henges: myslim ze si si odpovedal sam - skakalo znamena=bolo to blbe tlmic neutlmil kmity pruziny. ja by som to urcite nerobil je to viac na oko ako to zlepsi jazdne vlastnosti - naco je dobre ze sa to menej naklana ked to nesedi na nerovnostiach
Jasný, ale to mi udìlalo tak 3x za dva roky co jsem to mìl... :P Ale je fakt že jsem s tím nejezdil moc pilu :-)
Mazda Mx5 NB White carbonfail
Honda civic 1.6 VTi. Black samurai - sold

stqeno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stqeno » 01 lis 2008, 18:57

Neni tlumic jako tlumic.
Mozna ze bezne seriove kayaby atd.. kdyz se auto snizi a pritvrdi nestihaji tlumit vibrace spusobene silnejsi pruzinou a driv odejdou. Jak psal blesk je to pak uskakane resp nedotlmenej rebound. Co ale vim ohledne Bilsteinu pro moje auto je v nabidce jen B6 co je sport verze, daji se pouzit i se serii pruzinou ale neni to ono. A ze skusenosti dokazou moc dobre fungovat na springrates 6 a 4kg/mm coz je vic jak dvojnasobek. Zalezi co mas na mazde zda nahradu serie B2 B4 nebo neco lepsiho.
Ceny co sem psal plati pokud si objednavas novej tlumic tak to je cena ktera se pripocita k tlumici. Oni vi na jake auto to maj odladeny a ty jim sdelis jake tam chces pruziny nebo jim ty pruziny posles. Nevim na kolik by to vyslo predelavat existujici tlumice, dle me se to financne neoplati.
Takze pokud mas na aute B6 tak bych se nebal pritrvzeni pruzin 30% ale plati stale moc nesnizovat.
Jinak bilstein dela i coilovery B8 a stavitelne B12.
Ty springrates co pises jsou nejspis lb/feet, musim najit prepocet :)

Raimok

Příspěvek od Raimok » 02 lis 2008, 20:56

S tím snížením.........maximálnì 35mm. Víc už to bude trpìt. :wink:
CELICA ST202, SS, ´94 :-)

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 02 lis 2008, 21:05

No racing beat ma snizeni 25 a 19mm. Vazne nad nimi uvazuju, kdyz se jeste upravy ty dorazy, jak je uvedeno v navodu, tak by to mohlo fungovat.

Lukaash
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukaash » 03 lis 2008, 14:42

[b][color=red]JDM wheels[/color][/b] http://picasaweb.google.com/LukaashCR/WheelsForSale#

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 03 lis 2008, 20:30

to uz bych radeji asi koupil nejaky coilovery... :wink:

Odpovědět