Připojení vody u turba-vodníka

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
Streetkid

Připojení vody u turba-vodníka

Příspěvek od Streetkid » 14 zář 2014, 13:47

Zdravím všechny s vodou dochlazovanými turby (tj. většinou sériově montované turba).
Potřeboval bych vědět, kam v chladicím okruhu jsou z výroby napojeny obě hadice, chladící turbo vodou. Např. u Nissanů 200SX, subarek atd.
Mám T28 garreta na motoru, kde turbo z výroby není. Tuším, že to bude někde v malém chlad. okruhu, ale potřebuju to tak, aby voda v turbu nestála, byl tam nějaký průtok. Sice je každý motor trochu jiný, ale inspirace se bude hodit.

Zkoušel jsem víc zapojení, ale stále se mi přehřívá voda, dokud neotevřu topení. I když zapojení hadic s topením nesouviselo..

Díky
'92 Civic 1.6+garrett T28: 270k/385 Nm @ 1,1 bar
'01 Clio Sport ph2 172

LJay
Kontaktovat uživatele:

Re: Připojení vody u turba-vodníka

Příspěvek od LJay » 14 zář 2014, 14:44

Já mám na svým motoru chlazení turba zapojený místo okruhu pro vyhřívání klapky a EACV, který jsem úplně zrušil. To znamená, že přívod je z portu na přírubě sání (chladící kapalina jde z hlavy). Vývod je napojený do portu na trubce propojující housing termostatu s přívodem vodní pumpy.
www.jfperformance.cz

Beaver

Příspěvek od Beaver » 14 zář 2014, 15:56

Streetkid píše:Zkoušel jsem víc zapojení, ale stále se mi přehřívá voda, dokud neotevřu topení. I když zapojení hadic s topením nesouviselo.
Buď máš špatný termostat nebo celkově ten chladící systém nestíhá.

Woyta

Příspěvek od Woyta » 14 zář 2014, 17:10

Seriova turba maji na boku motoru otvory do chladiciho okruhu. Obcas je jde najit i na atmo bloku. Kde jsou zaslepene ci nevyvrtane.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)

Streetkid

Příspěvek od Streetkid » 15 zář 2014, 21:26

dík všem za názory, hlavně LJayovi - jak jinak, když dělá podobné psí kusy :)

Zkusím to ještě někam k těmto malým hadičkám v malém okruhu.
Měl jsem turbo připojeno místo gumového propoje - vratky z hlavy k termostatu, ale tam pokud nebylo zapnuto topení, šla mi na palubním budíku ho červena teplota, aniž by se sepnul ventilátor. Nejspíše turbo moc škrtilo průtok a dlouhé hadice způsobily, že voda proudila radši jinam.

Teď mám zapojeno turbochlazení paralelně s chladičem - vývod za termostatem už ve velkém okruhu a přívod na horní hadici k chladiči. Takto motor jakžtakž chladí, ale voda obtéká chladič přes turbo a neustále točí ventilátor - voda je na 95 stupních. Pomáhá zase otevřít radiátor topení a teplota spadne, aniž by se musel spouštět větrák topení.

Kdybys viděl jak silné hadice mám od turba ... to budu redukovat na průměr dýchací hadičky .. :)
'92 Civic 1.6+garrett T28: 270k/385 Nm @ 1,1 bar
'01 Clio Sport ph2 172

raddy

Příspěvek od raddy » 16 zář 2014, 07:07

jedna mala ale velmi dolezita informacia: vystup vody z turba musi ist smerom hore, co najvyssie, myslim tym voci vstupu z bloku. voda ma za ucel chladit turbo po vypnuti motora a to sa deje sifonovym efektom, ked voda samovolne zacne prudit, pre toto je dolezity vyskovy rozdiel. v serii na 200sx ide vystup hore do bloku sania, vstup z bloku je zhruba na urovni turba. pokial by voda ostala v turbe stat, zacne vriet a nezabrani pripekaniu osky k loziskam....

LANiN

Příspěvek od LANiN » 21 říj 2014, 12:20

Když jsem dělal přestavbu na R19 s non na turbínu, zapojil jsem jej do okruhu s dochlazovacím čerpadlem+relé. tj z vývodu hlavy T trubka pro malý okruh na el.čerpadlo do turba a na vstup hl.chladiče.. vznikl tak okruh dochlazování celého motoru a protože se to tlačilo přez chladič, spínala se i sahara, relé ten okruh nechal běžet myslím že cca 5minut..
okopíroval jsem to z bývalé R19 16V kde takhle byl ze serie dochlazovací okruh po vypnutí motoru.

raddy

Příspěvek od raddy » 21 říj 2014, 15:07

hore popisane riesenie je idealne.

Odpovědět