LSD clutch type "lamelák" vs LSD gear type "torsen" pro 370Z

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
ImolaRed

LSD clutch type "lamelák" vs LSD gear type "torsen" pro 370Z

Příspěvek od ImolaRed » 01 kvě 2014, 13:05

Ahoj pánové,

potřeboval bych vylaborovat vhodný diferák pro 370Z... Jeho vlsd není úplně špatný, ale přecejen po letech zvyklosti na perfektní lamelák z M3 bych si chtěl dopřát lepší diff i do Zetka, resp. jsou situace, kdy ve srovnání je to vlsd fakt šmejd...

Potřeboval bych radu od někoho kdo má praktické zkušenosti s torsenem u rwd aut - a nejlépe i zkušenosti s lamelákem u rwd aut.... Já mám bohaté zkušenosti s lamelákem, ale jde mi o to, zda funguje dobře na zadku i torsen, s nímž zkušenosti nemám... Teorii funkce a výhody a nevýhody jsou mi známé dost u obou variant.., bohužel u torsenu bez praktických zkušeností....

Auto využívám (převážně) na okresky, kde se rozdíly zřejmě prakticky setřou, ale jde mi o otazník funkce pod parou na trati a při hobby driftování, ala klouzání v slizký sosně...

Teoreticky mi ladí právě do karet Quaife ATB Helical - co do ceny, teoretické jemnosti funkce, životnosti a údržby, apod... Prakticky je to však pro mě neznámá voda a rád bych znal praktické porovnání s lamelákem.

...bohužel informace se pozatím různí, tak jich chci nasbírat co nejvíce

Budu rád za jakékoli praktické zkušenosti s torseny u rwd aut.. Díky! :smt006
Naposledy upravil(a) ImolaRed dne 05 kvě 2014, 11:32, celkem upraveno 1 x.
WWW.HOONRING.CZ - NS COACHING AND SERVICES

honzaS

Re: LSD clutch type "lamelák" vs LSD gear type "torsen" pro

Příspěvek od honzaS » 05 kvě 2014, 09:44

...bohužel informace se pozatím různí, tak jich chci nasbírat co nejvíce

Budu rád za jakékoli praktické zkušenosti s torseny u rwd aut.. Díky! :smt006[/quote]

Ahoj, mám S asi 3 roky a na podzim jsem pořídil lamelu.
Doufal jsem, že se v tomto vlákně něco dozvím také, tak se aspoň pokusím nastartovat diskuzi svojí troškou...

Po několika neplánovaných ubrání v zatáčce, kruháčích i mnoha pokusech na velkém placu, jsem si spíše podvědomě začal dávat větší rezervu. Priorita je samozřejmě neublížit tomu krásnýmu autu.
Přitom při ubrání zadek krásně plynule a elegantně vyjíždí bez smyku, ale bez pocitu bočního přetížení, takže sebemenší váhání je kritické. Přesně to naladit do profilu zatáčky na okresce při provozu to chce hodně tréninku. Dnes mi připadá, že lamela je trochu tolerantnější, nebo mám již trochu více naježděno na okruhu. Další velký rozdíl je v podstatně menší svornosti. Na okresce nemusím mít dopředu přečtený povrch a zase je tedy dobrá větší rezerva.
Moje sžívání se s autem a vyježděnost měly velmi malý progres, takže po diskuzích, díky Dany, jsem šel do lamely. A bylo to správně. Čitelné a předvídatelné chování při přibližování se k limitu na okruhu mi dalo podstatně větší jistotu na normální silnici.
Myslím, že do rwd sérií se dává torsen hlavně kvůli životnosti a do závoďáku lamela, kvůli možnosti nastavení svornosti - jednoduše řečeno.
A driftovat s torsenem snad ani nelze :D
Honda S2000

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 05 kvě 2014, 11:12

honzaS píše: Ahoj, mám S asi 3 roky a na podzim jsem pořídil lamelu.
Doufal jsem, že se v tomto vlákně něco dozvím také, tak se aspoň pokusím nastartovat diskuzi svojí troškou...

Po několika neplánovaných ubrání v zatáčce, kruháčích i mnoha pokusech na velkém placu, jsem si spíše podvědomě začal dávat větší rezervu. Priorita je samozřejmě neublížit tomu krásnýmu autu.
Přitom při ubrání zadek krásně plynule a elegantně vyjíždí bez smyku, ale bez pocitu bočního přetížení, takže sebemenší váhání je kritické. Přesně to naladit do profilu zatáčky na okresce při provozu to chce hodně tréninku. Dnes mi připadá, že lamela je trochu tolerantnější, nebo mám již trochu více naježděno na okruhu. Další velký rozdíl je v podstatně menší svornosti. Na okresce nemusím mít dopředu přečtený povrch a zase je tedy dobrá větší rezerva.
Moje sžívání se s autem a vyježděnost měly velmi malý progres, takže po diskuzích, díky Dany, jsem šel do lamely. A bylo to správně. Čitelné a předvídatelné chování při přibližování se k limitu na okruhu mi dalo podstatně větší jistotu na normální silnici.
Myslím, že do rwd sérií se dává torsen hlavně kvůli životnosti a do závoďáku lamela, kvůli možnosti nastavení svornosti - jednoduše řečeno.
A driftovat s torsenem snad ani nelze :D
Díky za postřeh. Já si prostě nemohu lamelák, resp. "pořádný" samosvor vynachválit, proto velice vážně uvažuju o upgradu Z. Z toho co píšeš se z velké části teoretický rozdíl obou koncepcí potvrzuje a prakticky postřehy z lameláku taky - zejména ta čitelnost toho limitu i celkově jeho práce a jistota sevření. Já se právě bojím cesty "do neznáma", ale asi to nebude mít řešení chodit cestou "pokusu" ...to že lamelák bývá dražší a s menší životností nemůže být argumentem pro nějaké "pokusy" :lol:

Tvoje posouzení mi přijde jako kvalifikovný, což i částečně potvrzuje mojí domněnku, že většinou chválu slyším na torseny u rwd od lidí co mají spíše méně než více zkušeností, auto spíše nepoužívají na "limitu diferenciálu" a většinou přechází z otevřeného diffu, naopak informace od lidí co mi přijdou zkušenější už dle toho jak to posuzují a co s čím a v jakých podmínkách srovnávají, tak prostě je torsen více méně asi "kompromis" a vždy to běrou vážně - lamelákem. Kompromis nechci - jeden "samosvorný" kompromis v tom autě už je. Je však těžké cokoli soudit..., potřeboval bych dvě nejlépe Zetka jeden s tím a druhým s tím a zkusit ve všech podmínkách, což se mi nikdy nepovede, ba ani singl auto s torsenem na zadku (nebo si jít půjčit Dodge Viper? :lol: )... No uvidíme, třeba se ještě někdo přidá s kapkou zkušeností.. Jinak mi asi nezbyde než mít jednoduchý vkus a spokojit se s tím nejlepším :lol:

honzaS

Příspěvek od honzaS » 05 kvě 2014, 12:13

Doopravdy se tady nenajde někdo, kdo může fundovaně popsat rwd rozdíly :?:

Moje vysvětlení je takové, že při ubrání - menší moment na vstupu - se torsen jakoby "zamkne" a vnitřní kolo srovnává otáčky s vnějším a tudíž otáčí auto do zatáčky beze smyku. Pocitově je to jako na trhací desce, ale plynule.
Lamela ( podle nastavení ) přenáší menší moment stejně jako při plynu a auto více méně drží stopu, pokud drží gumy.
Dřív jsem jezdil pravé zatáčky rychleji než levé :) , protože jen při představě ubrat půl metru od škarpy, jsem najížděl vždycky pomaleji :oops:
Honda S2000

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 05 kvě 2014, 12:44

Právě to "zatáčení zadkem" mě co do teorie o torsenu zaujalo - ono to totiž může i nemusí být příjemné a může i nemusí být efektivní... zrovna tenhle praktický aspekt mě zajímá - z Tvého praktického přesvědčení tedy spíše vyplývá, že to příjemné není a evokuje to spíše nutnost dávat si rezervu (?) ...právě to je jeden z aspektů, který může být veliké + i veliké - ...auto co zatáčí zadkem je supr, ale pokud to není pocitově jisté tak to je na prd...

Druhá věc je ta, že teoreticky pokud je druhé kolo "ve vzduchu" resp. nadlehčeno, tak se z toho stává otevřený diff..., teorie říká, že ta svornost je větší tím čím více je rozdíl adheze mezi koly minimální..., moc bych neřešil to, zda to bude jako otevřený diff když jednou stranou auta přejedu ledovou plotnu a druhou ne, ale zase je tu spíše otázka nadlehčení kol na trati, na obrubácích, apod... - pokud už v tuto chvíli začne auto ztrácet na té (od té) jedné strany adhezi, přijde tendence k prokluzu - no a jak se to pak bude chovat? - jako více méně otevřený diff, nebo ten rozdíl adhezí mezi koly nebude tak veliký a bude to fungovat a svírat? ..tohle je třeba čistá teorie a chtělo by to info od člověk co třeba ty Quaify prověřil na trati... Quaife uvádí jak moc je ten jejich diff rejsinki, ale zase některé relativně fundované názory lidí co to měli v závodním autě tak prostě popsali, že to "celé funguje špatně" Zase jsou i opačné názory, co to i na trati chválí ve smyslu "funguje to celé dobře"... Takže otazník zůstává a zvětšuje se :smt005

Je fakt, že s lamelákem tyto problémy nejsou....

jagy

Příspěvek od jagy » 05 kvě 2014, 13:11

http://www.200sx.cz/forum/viewtopic.php ... &start=510

Doporucuji precist tohle tema (nutna registrace), ale stoji to za to. Na tom GTM je Quaife a kdyz jsem se pri koupi svoru na to ptal, bylo mi odpovezeno, ze je to na okruh jedina spravna volba. Ikdyz my jsme do nej sli hlavne diky bezudrzbovosti a uzivatelske privetivosti.

Co na zahranicnich (treba Z) forech, zadne zkusenosti?
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 05 kvě 2014, 13:27

Díky, kouknu na to...

Zahraniční Z fóra jsou v mnoha ohledech místo kde sbírám info jako na místě prvním... - bohužel právě zde je to tak 50:50 přičemž téměř všichni uznávají, že Quaife je best pro street (nedokážu si přesně ale představit co v pojetí průměrného američana toto slovo znamená :wink: ) ...dejme tomu tedy silniční použití úměrné vlastnostem a určení vozu :D , ale zase někteří z debatérů - tací co mají spíše závodně upravená zetka pro okruhy, neb je i staví ostatním, tak třeba z porovnání 5 diferáků Quaife (torsen) nedoporučují pro okruhy apod... Obecně názor odtamtud je tedy spíše takový, že spíše jít pro více hard use do lameláku... I když chválení torsenu se tam objevuje i pro tratě...

Alespoň odtamtud už mám naštudováno, kterej lamelák potřebuje kterej olej, jak se sere nebo ne, kterej čistě pro trať a kterej na kominaci, co motnáže apod... - ale prostě ta otázka torsenu úplně jednoznačná není.... :)

Almeragt

Příspěvek od Almeragt » 05 kvě 2014, 13:45

ImolaRed: zasadna otazka znie - jazdis aj na okruhu pre radost alebo mas auto na zavodenie? Pre naozajstne zavodenie bude lamelak zrejme vzdy lepsou volbou, ale na amaterske jazdenie na okruhu + jazda street bude aj z hladiska udrzby, vydavania vselijakych pazvukov atd. lepsi mechanicky dif...

Beaver

Příspěvek od Beaver » 05 kvě 2014, 13:54

LOL, to je debata... co takhle vzít do úvahy jestli ten diff. je 1way, 1.5way nebo 2way ? On se podle toho jaksi taky bude odlišně chovat...

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 05 kvě 2014, 13:55

Nene - je to na občasné okruhy, jinak okresky...

Zase pokud to není čistě závodní lamelák, tak by měl být user friendly a pazvuky a nějaká přímo nepřiměřená údržba by tu být neměla...

Ono i otázka čistě závodní nění jednoznačná - i zde ty torseny mají opodstatnění - třeba vytrvalostní okruhy... zde by se lamelák uškvařil.

Nicméně je to prostě o funkci... :D

obecně předpokládám ve výběru 1,5way... to samozřejmě do úvahy beru

Beaver

Příspěvek od Beaver » 05 kvě 2014, 14:29

Extra chladič jde dát i na diferák. Uvaření bych se bál spíš při intenzivních driftech, kde dostává hodně na prdel a přitom rychlost auta není moc velká, takže se nechladí proudem vzduchu. Každopádně lamelák ma tu výhodu, že když ho zkurvíš, tak se z něj zpravidla stane open diff kvůli spálení lamel, torsen se při zkurvení rozpadá (ale zas co bys musel páchat, aby se rozskočil je otázka...). 1way optimál na zamezení prokluzu při akceleraci, 1.5way na okruhy a FWD auta pro jednodušší ovladatelnost, 2way je ultimátní řešení a osobně bych si ho pořizoval jen pro drifty do auta, kde by zavaření otevřenýho byla prostě prasárna. Bezúdržbový není žádný diferák, vždycky se v něm musí měnit olej podle zátěže. U lamel je potřeba použít odpovídající olej a v případě velmi častého používání prostě časem udělat overhaul a ty lamely vyměnit. Na druhou stranu to ale jde díky tomu docela tunit, např. pro trojkové Supry se vyrábí pružiny, které mění svornost a nebo celý kit nových lamel pro rebuild, který obsahuje dvě lamely navíc pro zvýšení třecí plochy.

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 05 kvě 2014, 14:38

Beaver píše:Extra chladič jde dát i na diferák. Uvaření bych se bál spíš při intenzivních driftech, kde dostává hodně na prdel a přitom rychlost auta není moc velká, takže se nechladí proudem vzduchu. Každopádně lamelák ma tu výhodu, že když ho zkurvíš, tak se z něj zpravidla stane open diff kvůli spálení lamel, torsen se při zkurvení rozpadá (ale zas co bys musel páchat, aby se rozskočil je otázka...). 1way optimál na zamezení prokluzu při akceleraci, 1.5way na okruhy a FWD auta pro jednodušší ovladatelnost, 2way je ultimátní řešení a osobně bych si ho pořizoval jen pro drifty do auta, kde by zavaření otevřenýho byla prostě prasárna. Bezúdržbový není žádný diferák, vždycky se v něm musí měnit olej podle zátěže. U lamel je potřeba použít odpovídající olej a v případě velmi častého používání prostě časem udělat overhaul a ty lamely vyměnit. Na druhou stranu to ale jde díky tomu docela tunit, např. pro trojkové Supry se vyrábí pružiny, které mění svornost a nebo celý kit nových lamel pro rebuild, který obsahuje dvě lamely navíc pro zvýšení třecí plochy.
Děkuji za informace, ovšem to vše já vím...

mě opravdu by zajímaly jen čistě praktické zkušenosti rozdílu funkce - lamelák vs torsen... jak to ti co tu zkušenost mají hodnotí plusy a mínusy... (bez ohledu na údržby, použití, ceny, apod...) prostě jen pocit v rukou a prdeli při řízení :smt005 ...torsen torsen torsen :smt003 ...lamelák znám jak svý boty :wink:

honzaS

Příspěvek od honzaS » 05 kvě 2014, 14:46

Almeragt píše:ImolaRed: zasadna otazka znie - jazdis aj na okruhu pre radost alebo mas auto na zavodenie? Pre naozajstne zavodenie bude lamelak zrejme vzdy lepsou volbou, ale na amaterske jazdenie na okruhu + jazda street bude aj z hladiska udrzby, vydavania vselijakych pazvukov atd. lepsi mechanicky dif...
Nenazýval bych to pazvuky, spíš bych řekl, že si diferák zpívá :D
A to mám raději, aspoň slyším, když se něco změní ... Případný spolujezdec/kyně se může věnovat kochání se krajinou či problémům v krajině břišní :wink:

Rány jsou slyšet při zatáčení na malém poloměru ( parkování ), kdy buď proklouzne lamela nebo i guma.

Údržba je u lamely určitě větší, už jen kvůli vyzkoušení toho správného nastavení.
I když při prvním rozebírání vytekl z torsena skoro spálený olej, není servis jako servis... :shock:
Honda S2000

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 05 kvě 2014, 14:58

Jasně, tak ono záleží na diferáku konkrétně...

Ale nic strašného to obecně u běžných lameláků být nemůže (tím myslím u né čistě závodních)

U sériových lameláků např. od BMW nebo Porsche není slyšet prakticky nic a olej při hobby užití vyžadují vyměnit skoro ani né častěji než torsen či vlsd, ...měním tak jako tak po cca 10-12 tis km, i kdybych měl měnit co každou výměnu mototrového (cca 6-8tis) tak je to na pohodu....

Samozřejmě že různé aftermarketové lamelové diferáky nemají takovou kvalitu, uživatelskou příjemnost a životnost jako např. oem od výše uvedených..., ale třeba v případě Cusco nebo OS Giken bych se (nejen dle referencí) příliš neobával...

honzaS

Příspěvek od honzaS » 05 kvě 2014, 15:30

ImolaRed píše:Právě to "zatáčení zadkem" mě co do teorie o torsenu zaujalo - ono to totiž může i nemusí být příjemné a může i nemusí být efektivní... zrovna tenhle praktický aspekt mě zajímá - z Tvého praktického přesvědčení tedy spíše vyplývá, že to příjemné není a evokuje to spíše nutnost dávat si rezervu (?) ...právě to je jeden z aspektů, který může být veliké + i veliké - ...auto co zatáčí zadkem je supr, ale pokud to není pocitově jisté tak to je na prd...
Nepopisoval bych to jako příjemné/nepříjemné.
S torsenem si odjedeš se zadkem "zamkne se", není to utrhnutí nebo smyk v první fázi, a pak zase přidáš, ale jseš na jiné stopě. Spíš je to takové esíčko a musíš se s ním vejít do profilu zatáčky. Byl jsem vždycky rád, že se mi to povedlo udržet na silnici a na optimální stopu či rychlost průjezdu jsem neměl ani pomyšlení. Efektivní používání tohoto stylu je náročné, je určitě mimo mé schopnosti a asi i mimo představivost v porovnání s lamelou, kdy krásně zatáčíš plynem 8)

Torsen má svornost cca 15%, takže jakékoliv odlehčení vnitřního kola ( povrch, obrubník, utažení .. ) ti ubere hnací moment a cestuješ ve stopě, což může být i třeba metr a to závodní stopu je samozřejmě moc a navíc nevíš, kde tě to potká...
Honda S2000

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 05 kvě 2014, 15:40

honzaS píše: Torsen má svornost cca 15%, takže jakékoliv odlehčení vnitřního kola ( povrch, obrubník, utažení .. ) ti ubere hnací moment a cestuješ ve stopě, což může být i třeba metr a to závodní stopu je samozřejmě moc a navíc nevíš, kde tě to potká...
Pokud to ve skutečnosti prakticky je takto pocítit již při odlehčení kola, tak tím bych si proti vlsd nepomohl - a to je přesně to co nehledám...

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 05 kvě 2014, 21:28

jagy píše:http://www.200sx.cz/forum/viewtopic.php ... &start=510

Doporucuji precist tohle tema (nutna registrace), ale stoji to za to. Na tom GTM je Quaife a kdyz jsem se pri koupi svoru na to ptal, bylo mi odpovezeno, ze je to na okruh jedina spravna volba. Ikdyz my jsme do nej sli hlavne diky bezudrzbovosti a uzivatelske privetivosti.
Díky Jagy - tak jsem tam snad všechny různý debaty o diffech toho GTM chlapíka prolez a vypadá to, že výběr bude o to složitější... další mnohý aspekty do pranice... :? :( ...tohle dělá výběr aftermarketového lameláku hodně velkým oříškem a zase spousty plusů pro torsen.... :oops: ...to fakt asi nepůjde vyřešit jinak, že nějaký rwd s torsenem důkladně, opravdu důkladně prověřím....

...takovýdle prověřený praktický informace, to je to co hledám... ....musím s někým takovým dát debatu

Zed

Příspěvek od Zed » 06 kvě 2014, 12:48

V miatě jezdím origo Torsen od Mazdy. Vybíral jsem právě mezi Torsenem a OS Giken a po přečtení snad celýho internetu a zkušeností lidí od MX5tek, hlavně z US, jsem šel do Torsenu. Důvodů bylo několik - první samozřejmě cena, pak provozní náklady/údržba a trvanlivost/spolehlivost. Málokomu Torsen selhal, jsou lidi co mají s jedním stovky až tisíce hodin na okruzích, autocrossech atp a pořád s jedním diffem, bez repase, jen s pravidelnejma výměnama oleje. Dokonce na čistou stopu ho z velké části doporučují víc a jezdí ho i hodně lidí ze specmiata serie, nadruhou stranu je fakt, že ten kdo to myslí vážně, jezdí s lamelákem..

Nemám přímý srovnání s lamelákem ve stejnym autě, ale Torsen funguje tak, že o něm prostě ani nevíš dokud nepotřebuješ. Měl jsem open a po přehození za něj nebyl poznat rozdíl co se týče normálního používání - město, rozjezdy, rovná jízda, brždění, hluk atp. V případě ostřejšího ježdění a okruhů se chová tak, jak jsem očekával a příjde mi to přirozený, nevím jak to popsat, ale nemám pocit žádné zákeřnosti a rozdíl oproti open byl v zatáčkách cítit hned, prostě funguje..

Jediná velká nevýhoda je, že se chová jako open s kolem ve vzduchu.
Tady mám třeba video, kde na výjezdu ze zatáčky v 0:45 je slyšet, jak ztrácím trakci..vnitřní zadní se mi občas odlehčuje, způsobený je to hlavně slickama s tvrdou bočnicí, rámem vzadu a zadním stabíkem, na takovy zalomeny zatáčky se doporučuje oddělat úplně - slalomy, autocross např. - aby byl zadek poddajnější..
http://youtu.be/mibV42TW73c?t=40s
Na velkejch okruzích v Brně ani v Mostě jsem s tím žádnej problém neměl, ale jezdil jsem na AD08.

Svornost Torsenu se dá částečně ovlivnit typem oleje co v něm je, někdo do něj dává klasickej olej pro otevřený differáky pro menší (měkčí) svornost a je spokojenej, někdo pro samosvory skrz vyšší svornost a někdo si oleje namíchá. Vyzkoušel jsem neLS olej a LS olej a zůstal jsem u LS oleje, přišel mi s ním Torsen líp fungující pro mě a moje cítění auta.

Kdybych měl miatu pouze jako trackday special, tak tohle všechno bych asi neřešil a šel do 1,5way OS Gikenu, přece jen lamelák je lamelák, ale skrz používání i normálně na ježdění a nějaky delší cesty mi příjde Torsen dobrej kompromis.

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 06 kvě 2014, 14:35

Velice děkuji za info...

...moje řešení bude muset spočinout na praktickém testu, jinak se z toho začarovanýho kruhu nedostanu :D

Píšeš Most a Brno bez problému -

Jak ten torsen fungoval třeba pro ilustraci Mostě za retardérem nebo ve vracáku? - zde pri nadlehčení vnitřního kola to bylo ok? Resp. byla zde ztráta trakce přes vnitřní kolo nějak patrná na výjezdu?

Zed

Příspěvek od Zed » 06 kvě 2014, 14:52

Myslel jsem to tak, že tam nedochází k tomu problému u miaty jako např. v tom Písku, zatáčky jsou táhlejší, ne tak slalomovýho typu, takže se kolo nenadlehčovalo a měl jsem trakci pořád. Na YT kanálu videa co jsem tu dával se můžeš podívat i na onboard z Brna nebo Mostu pro představu, ale nevím, jestli to bude mít pro tebe nějakou vypovídajicí hodnotu :)

ImolaRed

Příspěvek od ImolaRed » 06 kvě 2014, 15:08

:) pěkný...

vypovídá to minimálně o tom, že je třeba to zkusit!

jagy

Příspěvek od jagy » 06 kvě 2014, 16:45

http://typer.cz/forum/viewtopic.php?f=7&t=3

Dalsi zajimave cteni, ktere se muze hodit.
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

Odpovědět