olej pre S2000+odporucte spolahlivy servis
Moderátoři: Amigo, riderhenry
Re: olej pre S2000+odporucte spolahlivy servis
paradoxne, prilis husty olej v takomto pripade sam o sebe sposobuje zvysovanie svojej teploty kvoli nadmernemu treniu. Nechapem v com moze byt problem uchladit na okruhu olej w30?
no a teraz som z toho uz vcelku jelen:-( pouzivaju sa teda oleje z jednej aj uplne opacnej strany spektra
na zahranicnych forach skutocne v drvivej vacsine odporucaju jazdit aj okruh 10W30. Ale zas sa pise aj o tych vysokych teplotach okolo 140st aj cez 140 st Celzia na okruhu v lete co je poziadavka na co najvyssiu HTHS pri 140st Celzia a Viskozitny index. Male vole vsak zaroven znamenaju aj to ze motor musi mat olej dost riedky (nisko viskozny) aj pri starte a tesne po nom aby sa olej dostal vsade kde ma. (kde vstupuje do hry parameter cerpatelnosti za studena).
olej medzi 10W30 a 10W60 povazujem napr 5W50 Mobil 1 (ktory tam teraz mam)
ten ma:
Mobil 1 Peak Life 5W-50 Value
Viscosity, cSt ASTM D445
@ 40º C 108
@ 100º C 17.5
Viscosity Index 180
Sulfated Ash, wt% (ASTM D874) 1.3
Phosphorous, wt% (ASTM D4951) 0.1
Flash Point, ºC (ASTM D92) 231
Density @15.6 ºC g/ml, (ASTM D4052) 0.85
Total Base Number (ASTM D2896) 11.8
MRV at -35 ºC, cP (ASTM D4684) 29,244
HTHS Viscosity, mPa•s @ 150 ºC (ASTM D4683) 4.4
olej 10w30 ma:
Mobil 1 10W-30 Value
SAE Grade 10W-30
Viscosity @ 100ºC, cSt (ASTM D445) 10.1
Viscosity, @ 40ºC, cSt (ASTM D445) 63.2
Viscosity Index 146
Sulfated Ash, wt% (ASTM D874) 0.8
HTHS Viscosity, mPa•s @ 150ºC (ASTM D4683) 3.0
Pour Point, ºC (ASTM D97) -42
Flash Point, ºC (ASTM D92) 232
Density @15.6 ºC, g/ml (ASTM D 4052) 0.859
Viskozita ori 40st hovori o cerpatelnosti za studena - teda ci zatecie kam ma pri starte a chvilu po nom.
HTHS o unosnosti mazacieho filmu pri 150st Celzia a teda ori vysokych otackach pocas dlhsej doby a aj vyssich zataziach kedy sa trecie plochy k sebe pritlacaju a maju tendenciu vytlacat spomedzi seba mazaci film.
na zahranicnych forach skutocne v drvivej vacsine odporucaju jazdit aj okruh 10W30. Ale zas sa pise aj o tych vysokych teplotach okolo 140st aj cez 140 st Celzia na okruhu v lete co je poziadavka na co najvyssiu HTHS pri 140st Celzia a Viskozitny index. Male vole vsak zaroven znamenaju aj to ze motor musi mat olej dost riedky (nisko viskozny) aj pri starte a tesne po nom aby sa olej dostal vsade kde ma. (kde vstupuje do hry parameter cerpatelnosti za studena).
olej medzi 10W30 a 10W60 povazujem napr 5W50 Mobil 1 (ktory tam teraz mam)
ten ma:
Mobil 1 Peak Life 5W-50 Value
Viscosity, cSt ASTM D445
@ 40º C 108
@ 100º C 17.5
Viscosity Index 180
Sulfated Ash, wt% (ASTM D874) 1.3
Phosphorous, wt% (ASTM D4951) 0.1
Flash Point, ºC (ASTM D92) 231
Density @15.6 ºC g/ml, (ASTM D4052) 0.85
Total Base Number (ASTM D2896) 11.8
MRV at -35 ºC, cP (ASTM D4684) 29,244
HTHS Viscosity, mPa•s @ 150 ºC (ASTM D4683) 4.4
olej 10w30 ma:
Mobil 1 10W-30 Value
SAE Grade 10W-30
Viscosity @ 100ºC, cSt (ASTM D445) 10.1
Viscosity, @ 40ºC, cSt (ASTM D445) 63.2
Viscosity Index 146
Sulfated Ash, wt% (ASTM D874) 0.8
HTHS Viscosity, mPa•s @ 150ºC (ASTM D4683) 3.0
Pour Point, ºC (ASTM D97) -42
Flash Point, ºC (ASTM D92) 232
Density @15.6 ºC, g/ml (ASTM D 4052) 0.859
Viskozita ori 40st hovori o cerpatelnosti za studena - teda ci zatecie kam ma pri starte a chvilu po nom.
HTHS o unosnosti mazacieho filmu pri 150st Celzia a teda ori vysokych otackach pocas dlhsej doby a aj vyssich zataziach kedy sa trecie plochy k sebe pritlacaju a maju tendenciu vytlacat spomedzi seba mazaci film.
Motory F20C maju vraj obdobny "problem" ako motory RB26 od Nissanu- a to ze inzinieri sa skor obavali nedostatku tlaku oleja v hlave a vysledkom je ze v hlave byva vacsi tlak a mnozstvo oleja ako medzi loziskami na kluke a na ojnicnych loziskach. Podla tohto by som usudzoval (neviem ci spravne) ze je potreba oleja ktire maju parametre niekde medzi hodnotami 10W30 a 10W60. pod 10W40 Motul 300V alebo napr. Millers 10W40 NT by som asi nesiel ale nad 5W50 asi tiez nie
> JRD McLAREN : je to nový motor bez úprav, S2K nemá v serii ani chladič oleje ani měření teploty oleje,
takže jediná diagnostika je jen rychlost degradace oleje. Při letních teplotách může být i při projížďce na "okreskách" podobné zatížení jako na okruhu.
Jsou to vlastně dvě otázky, jaké kdo má teploty oleje při zátěži a jaký olej pak pro tento režim používat. Díky ...
takže jediná diagnostika je jen rychlost degradace oleje. Při letních teplotách může být i při projížďce na "okreskách" podobné zatížení jako na okruhu.
Jsou to vlastně dvě otázky, jaké kdo má teploty oleje při zátěži a jaký olej pak pro tento režim používat. Díky ...
Honda S2000
Ještě zkus kouknout na Eneos Sustina 5W30/40 či 0W50
vsade citam ze tie oleje by mali mat parametre odpovedajuce 10W30 az max 5W40 viac nie. hmm
> blesk666 : ten tlak v hlavě je nutný kvůli přepínání VTECu ... a ty máš měření teploty/tlaku oleje ?
Honda S2000
toto je od vyrobcu vysoko optimalizovany motor a ja osobne by som nijako nerozmyslal nad olejom ale jedine nad jeho chladenim. V tvojom pripade je ciel udrzat teplotu spravneho typu oleja na cca 100st, co zarucuje optimalne parametre oleja gr. 30. Som si isty ze to je vec spravne dimenzovaneho chladica,nic viac. Kazda viskozitna trieda oleja ma danu teplot,pri ktorej ma optimalnu cerpatelnost . Skus si najst, aka je to teplota pre 50 a 60 olej... vzdy ked si pod,nadmerne nicis ten skvost pod kapotou.
Je rozdíl mezi race a "hobby" zatížením motoru. Zjednodušeně při race se používá olej míň viskozní = menší třecí ztráty a pak se také mění podstatně častěji.
Takže doporučení 10W-30 pro race je namístě, ale pro běžný provoz ?
Takže doporučení 10W-30 pro race je namístě, ale pro běžný provoz ?
Honda S2000
aka trieda je vlastne udavana priamo vyrobcom? Ak je to 30,musi to byt ok aj na bezne jazdeni,ved na to je to auto urcene. Akekolvek navysenie viskozity oleja znamena navysenie jeho pracovnej teploty.
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
.....
Naposledy upravil(a) JRD McLAREN dne 09 říj 2015, 11:49, celkem upraveno 1 x.
hej len napr. u RB26 "uteka" toho tlaku oleja do hlavy moc na ukor filmu na loziskach dole a lietaju potom z toho ojnice. riesia to potom restriktormi smerom do hlavy.honzaS píše:> blesk666 : ten tlak v hlavě je nutný kvůli přepínání VTECu ... a ty máš měření teploty/tlaku oleje ?
U S2k mam motoricky seriu. na okruhu som s nou este nebol ani byvaly majitel. Chladic oleja tam teda asi cez zimu pojde. voredu je na to dost miesta. len sa idem pozriet ci je vhodne pouzit sendwich plate alebo ine riesenie. mam uz dva roky odlozeny aj budik teploty a tlaku oleja aj s cidlami od LJay-a takze asi najde miesto tam kde je teraz radio, obdobne ako som to mal v Nissane
Už jsem psal, mám připravenou sestavu chladiče 19-row a mocal termostat.
Jsem zvědavý, jaké přibydou problémy s hlídáním hladiny oleje...
Jsem zvědavý, jaké přibydou problémy s hlídáním hladiny oleje...
Honda S2000
Nemohu najít oficiální hodnotu HTHS pro Castrol 10w60, nemáte někdo insider zdroje ?
Na jednom bmw foru je toto velmi zajímavé porovnání :
Motul 300V Power 5w40:
Viscosity at 100C: 13.8 mm2/s
HTHS at 150C: 4.51 mPa*s
Castrol Formula RS 10w60:
Viscosity at 100C: 22.7 mm2/s
HTHS at 150C: 3.7 mPa*s -- neověřeno
Na jednom bmw foru je toto velmi zajímavé porovnání :
Motul 300V Power 5w40:
Viscosity at 100C: 13.8 mm2/s
HTHS at 150C: 4.51 mPa*s
Castrol Formula RS 10w60:
Viscosity at 100C: 22.7 mm2/s
HTHS at 150C: 3.7 mPa*s -- neověřeno
Honda S2000
HonzaS: ten rozdiel je dost dramaticky. Znamenal by ze ten Casrtol je velmi husty aj pri 100st Celzia ale zato unosnost filmu ma naopak ovela nizsiu. Z daneho by mi vyplyvalo ze ten Motul 300V 5W40 je daleko vhodnejsi pre vyssiu zataz a aj motor F20C. (a nebudem daleko od pravdy)
No právě ... Pro Castrol 10w60 jsem ale nenašel oficiální hodnotu HTHS, takže zatím tenblesk666 píše:HonzaS: ten rozdiel je dost dramaticky. Znamenal by ze ten Casrtol je velmi husty aj pri 100st Celzia ale zato unosnost filmu ma naopak ovela nizsiu. Z daneho by mi vyplyvalo ze ten Motul 300V 5W40 je daleko vhodnejsi pre vyssiu zataz a aj motor F20C. (a nebudem daleko od pravdy)
Většinou se udává, že HTHS > 3 je dostačující pro vysokootáčkové motory ( ne moto).
Honda S2000
mne sa javi prave zen Castrol prilis husy (vysoka hodnota viskozity pri 100st) cize pri nizky a strednych tepotach je cerpatelnost pre F20C u tohto oleja horsia
leju castrol 10w60
“Please take good care of your S2000, keep it by your side for long and enjoy it from the bottom of your heart. And share the quality and legacy of the S2000 with many friends so that the legend of the S2000 will continue for long” – Shigeru Uehara
Otevřete už oči a nelejte tam ty Castroly je milion lepsich.
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
..hlavne tam nelejte nic s viskozitou 10W60 ..
(ja bych to zakazal aj predavat, keby to slo)
(ja bych to zakazal aj predavat, keby to slo)
Výsledek debaty o vhodném oleji je stejný jako na všech jiných diskuzích u jiných motorů a aut...
Řečena spousta pravd, polopravd, dogmat i nesmyslů...
Konkrétní motor neznám a nebudu se pouštět do polemik, výhody a nevýhody řidších a hustších olejů a provozní teploty zde jsou teoreticky krásně popsány, stejně jako vhodnost správně dimenzovaného chlazení oleje. Dovolím si jen poznatek praktický, a to, že jsem nenarazil na zničený či nadměrně opotřebovaný motor, kde se používaly spíše hustší oleje... ...naopak to nemohu říci o olejích řidších (i s odpovídajícím chlazením)... Stejně jsem nikdy nebyl svědkem snížení výkonu a zvýšení spotřeby u přechodu na hustší olej z řidšího a to ani o několik tříd. Drobné rozdíly v zahřívání dle tření hustšího či řidšího oleje jsem pozoroval, nicméně někdy ne úměrně viskózitě. Jasně jsem pozoroval nižší provozní teplotu oleje při stejných podmínkách u oleje Millers w50 oproti Castrol w30. cca o 5 stupňů ve všech podmínkách... vše evidentně nelze měřit jen údajem dynamické a kinematické viskózity... Teorie se může každému v praxi různě lišit.
Každý má svou pravdu a sestrojí si své olejové štěstí.
Já osobně mít tohle auto, tak okamžitě a prvotně vyřeším odpovídající chlazení oleje, o které jsou běžně japonské vozy nihilisticky ochuzeny a pak dle typu použití vozu bych užil kvalitní olej třídy w50 případně w40, ale to je jen další čistě osobní plk do davu a čistě osobní řešení
Řečena spousta pravd, polopravd, dogmat i nesmyslů...
Konkrétní motor neznám a nebudu se pouštět do polemik, výhody a nevýhody řidších a hustších olejů a provozní teploty zde jsou teoreticky krásně popsány, stejně jako vhodnost správně dimenzovaného chlazení oleje. Dovolím si jen poznatek praktický, a to, že jsem nenarazil na zničený či nadměrně opotřebovaný motor, kde se používaly spíše hustší oleje... ...naopak to nemohu říci o olejích řidších (i s odpovídajícím chlazením)... Stejně jsem nikdy nebyl svědkem snížení výkonu a zvýšení spotřeby u přechodu na hustší olej z řidšího a to ani o několik tříd. Drobné rozdíly v zahřívání dle tření hustšího či řidšího oleje jsem pozoroval, nicméně někdy ne úměrně viskózitě. Jasně jsem pozoroval nižší provozní teplotu oleje při stejných podmínkách u oleje Millers w50 oproti Castrol w30. cca o 5 stupňů ve všech podmínkách... vše evidentně nelze měřit jen údajem dynamické a kinematické viskózity... Teorie se může každému v praxi různě lišit.
Každý má svou pravdu a sestrojí si své olejové štěstí.
Já osobně mít tohle auto, tak okamžitě a prvotně vyřeším odpovídající chlazení oleje, o které jsou běžně japonské vozy nihilisticky ochuzeny a pak dle typu použití vozu bych užil kvalitní olej třídy w50 případně w40, ale to je jen další čistě osobní plk do davu a čistě osobní řešení
WWW.HOONRING.CZ - NS COACHING AND SERVICES
krasne napsano, palec nahoru... uz predchozi majitel do moji hondy lil 10w60 (olej eni od agipu) ja presel na castrol kvuli dostupnosti a honda toci denne 9000 bez zadnych problemu... kazdopadne pristi vymenu mozna vyzkousim olej predepsany vyrobcem abych zjistil jestli to bude mit nejaky vlil na spotrebu oleje a ten mega narust vykonu o kterem se take mluvilo
“Please take good care of your S2000, keep it by your side for long and enjoy it from the bottom of your heart. And share the quality and legacy of the S2000 with many friends so that the legend of the S2000 will continue for long” – Shigeru Uehara
Vliv na spotřebu oleje u hi rev VTEC motoru a rozdíl mezi předepsaným olejem a 10w-60 tu někde krásné a rozsáhle popisoval Dany u CTR
Samozřejmě není "motor" jako "motor" a "použití" jako "použití"
Mega nárůst výkonu
...už jsem slyšel názor, že 10w-60 sežere i 20 koní
(nějak zázračně jsem ho jeden čas v 370Z měl a jezdil jsem s kamarádem co měl v ní 5w-30 a úplně záhadně ty auta jela nachlup stejně... při stejné teplotě oleje cca 90-100 ...asi to nebude v praxi tak horké) ...ale opět nebudu generalizovat, polemizovat a může to být u S2K či jiných aut jinak 
Samozřejmě není "motor" jako "motor" a "použití" jako "použití"
Mega nárůst výkonu
WWW.HOONRING.CZ - NS COACHING AND SERVICES
skor ide o to vyssie zahrievanie oleja 10W60 proti 5W50 vplyvom jeho vnutorneho trenia.