Pneu pro street
Moderátoři: Amigo, riderhenry
Re: Pneu pro street
super,diky za info. zkusim micheliny. pro me je GY F1 vpohode, ale michelin je vic sportovni pneu, casem za ne budu rad, hlavne na okruhu, doufam 
Pokud jedeš na kopci dlouhodobě ostřeji, tak bych doporučil ještě snížit tlak, tak 2,3 předek za tepla, 2,4 zadek za tepla (podle potřeby i míň). Akorát až skončíš, tak moc netahej a dofoukni aby sis nepoškodil kostru pneumatiky.hlada píše:táákže... Začátkem května jsem si pořídil Nankang NS-2R v rozměru 195/50 R15 na Integru... Mám s němi najeto 3k km, takže něco málo už o nich vím.. Jen na mě berte ohled jakožto začínajícího, moc zkušeností ještě nemám
Srovnávat to se starýma slítanýma gumama asi nemá smysl (Toyo Proxes T1R).. Hned po výměně jsem to jel otestovat... Auto se chovalo hrozně nestabilně na brzdách, v zatáčkách klouzalo, prostě oproti starým pneu hrůza.. OK, přisuzoval jsem to tomu, že se asi musí kousek zajet... Pak jsem s Libasem řešil ještě jaký tlaky... Další den jsem tedy upravil tlaky (v servise mi narvali 2,7 všude, to byl kámen úrazu) na 2.0 předek a 2,1 zadek, změna byla hned znát
Přilnavost na akceleraci v přímém směru je OK.. Na výjezdech se zahřátými pneu je přilnavost na výkon Integry pro street dostačující, problém nastává a to nejen na výjezdech, ale kompletně na celé přilnavosti v zatáčkách a na brzdách, při přehřátí pneu (10-15 minut řezby na Ecce pro příklad), poté začínají gumy ztrácet.. Stačí na chvíli zastavit ať to trochu zchládne a pak je zase vše OK, na okruhu bych to moc neviděl..
Na vodě ze začátku dobrý, minulý týden jsem jel ale v dešti a už to klouže, dostat aquaplanning je celkem jednoduché (fajné když se začnou kolat protáčet na trojku).. Jeden nájezd, co dokázu za sucha projet s mírnou rezervou ve 120, za mokra 90 a smrt v očích
Poměr cena/výkon zdá se být OK, ale asi bych snesl něco lepšího, hlavně co se týče stability výkonu při změně teplot.. Co se týče výdrže, po těch 3 tisících už je úbytek celkem znát, hlavně na předku, tak uvidíme, kolik to s něma dá....
Snad to někomu aspoň trochu pomůže, berte na mě ohled.. sepsal jsem svoje pocity, nic víc zatím k tomu nepovím (jako pevnost bočnice atd..)
Celkově pokud je problém s přehříváním dezénu je třeba snížit tlak, aby bylo "více dezénu" v kontaktu s vozovkou a tím se dezén míň zahříval, pozor ale na to že s nižším tlakem zase vzrůstá teplota kostry (a snižuje se odezva pneu), takže se nedá upouštět donekonečna.
awatar: můžu mít jen dotaz proč doporučuješ nižší tlak na předku než na zadku (výsledný za tepla - jestli jsem správně pochopil). Mě naopak přijde, že když je nižší zatížení zadní nápravy, tak naopak pneu díky menšímu zatížení snese nižší tlak (aspoň to tak jezdím). Tak nějak mám zažito, že tlak by měl být co nejmenší co ještě snesou bočnice.
Hairdresser car
Jakra> Je to tak u FWD aut s méně zatíženou zadní nápravou jsou tlaky vzadu nižší. Já mám vyzkoušené na 980 kg FWD tlaky 2.0 barů předek 1.9 baru zadek(za studena) v rozměru 195/50 r15 a pro street se mi to jeví jako ideální. Na okruhu je to, ale zase jinak. Základ je ale u správné geometrie podvozku.
No, jelikož je zadek méně zatížený, tak se i méně zahřívá, proto vyšší tlak, aby byla výsledná hodnota správná? I u RWD, pokud je dostatečně široká pneu, by měl být tlak na zadku vyšší, jelikož se primárně zahřívá předek při přenosu hmotnosti. Tedy tak jsem si to vydedukoval z naměřených hodnot po kroužení na okruhu.
Nismo200> Jak jsi psal, zadní náprava je méně zatížená, tudíž tam nepůsobí tak velká gravitační síla a kola nemají takovou přilnavost. Kvůli tomu je tlak v zadních pneu nižší, aby byla kontaktní plocha co největší a nedocházelo k přetáčivosti vozidla. Na druhou stranu na přední nápravě je větší zatížení a pneumatiky( jejich bočnice) musejí odolávat vyšší síle, proto je na předku vyšší tlak. Nicméně přilnavost je vyvážená již zmíněným vyšším zatížením. Alespoň takhle si to odůvodňuji já a i samotní výrobci vozidla doporučují v manuálech nižší tlak pro zadní nápravu než u přední( opět píšu o "sportovně laděném" FWD). Jsem zvědavý na další názory.
Je nutno rozlišovat tlak za studena a za tepla, přičemž závislost mezi nimi je dána koncepcí vozu, konkrétní tratí a stylem jízdy, čili je u každého individuální.
Proto je dobré při prvotním nastavování tlak +/- odhadnout, dát si několik ostrých kol, okamžitě přeměřit tlak a ufouknout na požadovanou hodnotu, která závisí na konkrétní pneu. U UHP bych volil něco mezi 2,1-2,2 předek i zadek, u slicku 2,0. Po dojetí a vychladnutí získáme požadovanou hodnotu za studena.
Proto je dobré při prvotním nastavování tlak +/- odhadnout, dát si několik ostrých kol, okamžitě přeměřit tlak a ufouknout na požadovanou hodnotu, která závisí na konkrétní pneu. U UHP bych volil něco mezi 2,1-2,2 předek i zadek, u slicku 2,0. Po dojetí a vychladnutí získáme požadovanou hodnotu za studena.
Chlapi help. Nejak se mi nedari sehnat rozumne jete sliky ve vetsich rozmerech.
Seriove rozmery
F: 245/45R17
R: 275/40R18
Predek vcelku problem neni, nabidka je i diky rally slickum celkem siroka.
Se zadkem je problem (a 10k za novy slick davat nechci), proto jsem si rikal ze bych tam vrazil nejaky kompromis na street i track a na okruh prezouval jen predek.
Mam tyto kandidaty:
Nankang NS2R 265/35R18
Achilles 123S 265/35R18
Michelin PILOT SUPER SPORT XL 265/40R18
Michelin PILOT SPORT CUP 2 XL 265/35R18
Michelin SPORT CUP 265/35R18
Zatim se mi asi nejvic zamlouva Sport Cup, ktery by mel mit grip skoro jako slick a pritom je road legal. U levnejsich poloslicku na zadku se bojim, ze kdyz bych pak dal na predek cisty slick, bude to hodne pretacive.
Nejake napady/tipy?
Btw, co zalozit sousedni topis Pneu pro track?
Seriove rozmery
F: 245/45R17
R: 275/40R18
Predek vcelku problem neni, nabidka je i diky rally slickum celkem siroka.
Se zadkem je problem (a 10k za novy slick davat nechci), proto jsem si rikal ze bych tam vrazil nejaky kompromis na street i track a na okruh prezouval jen predek.
Mam tyto kandidaty:
Nankang NS2R 265/35R18
Achilles 123S 265/35R18
Michelin PILOT SUPER SPORT XL 265/40R18
Michelin PILOT SPORT CUP 2 XL 265/35R18
Michelin SPORT CUP 265/35R18
Zatim se mi asi nejvic zamlouva Sport Cup, ktery by mel mit grip skoro jako slick a pritom je road legal. U levnejsich poloslicku na zadku se bojim, ze kdyz bych pak dal na predek cisty slick, bude to hodne pretacive.
Nejake napady/tipy?
Btw, co zalozit sousedni topis Pneu pro track?
Tak jak to píšeš je to logická úvaha pro použití pneu na silnici, na okruhu to funguje trochu jinak, hlavní čeho se snažíš dosáhnout je maximální přilnavost, kterou jsou pneumatiky schopny poskytnout, kdežto při použití na silnici, je provoz dosti odlišný (proto, když třeba chceš jezdit se sliky na silnici, tak po nějaký době popraskají bočnice apod.).Tegiwas píše:Nismo200> Jak jsi psal, zadní náprava je méně zatížená, tudíž tam nepůsobí tak velká gravitační síla a kola nemají takovou přilnavost. Kvůli tomu je tlak v zadních pneu nižší, aby byla kontaktní plocha co největší a nedocházelo k přetáčivosti vozidla. Na druhou stranu na přední nápravě je větší zatížení a pneumatiky( jejich bočnice) musejí odolávat vyšší síle, proto je na předku vyšší tlak. Nicméně přilnavost je vyvážená již zmíněným vyšším zatížením. Alespoň takhle si to odůvodňuji já a i samotní výrobci vozidla doporučují v manuálech nižší tlak pro zadní nápravu než u přední( opět píšu o "sportovně laděném" FWD). Jsem zvědavý na další názory.
Vyšší tlak u zadní nápravy doporučuju, protože je těžší ji zahřát, proto je třeba si pomoci vyšším tlakem (menší kontaktní plocha, rychlejší zahřívání), kdežto u zadní pneu je problém s přehříváním, proto je potřeba nižší tlak (větší kontaktní plocha, pomalejší zahřívání). Všeobecně, když je problém s přehříváním, je nutno upustit (pokud je kam v rámci bezpečnosti) a pokud je problém s problémem pneu zahřát, tak přidat tlak (taky s rozumem nejezdíme závody na spotřebu
Nastavení tlaku pro okruh nefunguje na silnici a naopak. Pokud se nejede na silnici jako na okruhu, nebo na okruhu jako na silnici.
awatar: to dává mysl - zkusím příště na okruhu trochu zvýšit tlak na zadku, ať je to trochu víc divočejší. Uvidíme, jak si to bude rozumět s geometrií.
Hairdresser car
co mi reknete o Marangoni Zeta Sport - 195/50 R15 ? bude to fungovat? jak rychle to bude mizet? chci to na street + obcas okruh, civic 150 koni a 800kg.

jeste k tem tlakum, zaznelo tady 2,1-2,4 za tepla. prijde mi to celkem malo (hlavne 2,1).jake tlaky (zatepla) neni dobre prekracovat u UHP pneu na 350Z na okruhu/okreskach? na okresky jezdim 2,3 (mereno zastudena), mel bych ufouknout?
- BMarcellus
I za tepla je potřeba mít předepsaný tlak. Por. 997 GT3 mk.II jsme taky museli držet na 2,0 a 2,2.Po zchladnutí měl zadek 1.6
Když teď byly ty vedra,tak jsem měl při příměstský jízdě předky na 2.8 a to jsem je předtím foukal za normálního počasí 2.35. a taky to na nich už začalo pěkně klouzat!
Když teď byly ty vedra,tak jsem měl při příměstský jízdě předky na 2.8 a to jsem je předtím foukal za normálního počasí 2.35. a taky to na nich už začalo pěkně klouzat!
Hobby: ALMERA N15 GTi SR20DE
Squadra Volante // DGR performance suspension
Daily: Corolla E12 1.6 VVT-i Linea Sol prodáno
Corolla E12 1.4 VVT-I Linea Sol BLUE 8P1 aktuálně
Squadra Volante // DGR performance suspensionDaily: Corolla E12 1.6 VVT-i Linea Sol prodáno
Corolla E12 1.4 VVT-I Linea Sol BLUE 8P1 aktuálně

Bude to věc individuální, ale má zkušenost na obdobném voze a obdobných pneu (370Z / M3 a pneu např. PSS, PS2 či R050A):Marbo píše:jeste k tem tlakum, zaznelo tady 2,1-2,4 za tepla. prijde mi to celkem malo (hlavne 2,1).jake tlaky (zatepla) neni dobre prekracovat u UHP pneu na 350Z na okruhu/okreskach? na okresky jezdim 2,3 (mereno zastudena), mel bych ufouknout?
- v klidovém stavu hustím na 2,3 vpředu i vzadu - normální jízda / okresky - když je vedro tak i tak to může stoupnout do "klouzacího tlaku" kolem 2,5-2,8, ale ono se to rychle pozná, že...
- po cca 15-20 km jízdy na trati tlak rovnoměrně stoupne předu i vzadu na 2,7-2,8, pak upustím za tohoto tepla na 2,2 vpředu i vzadu a jezdím tak... po vychladnutí tlak spadne na cca 1,9-1,7
můj názor je, že 2,3 je obecně ok, na trati po zahřátí bych se klidně nebál zkusit jezdit 2,2 či 2,1 - sám ucítíš, jak to bude na konkrétním autě a pneu vyhovovat... celoplošně to říci nelze, prostě podle pocitu... mě se pak v takových podmínkách osvědčilo nejvíce 2,2
Jinak záleží samozřejmě na autě, pneu, jízdě apod... - to rozdílné nafukování co do předek zadek / náročnost a schopnost zahřát - dává smysl, osobně jsem to však na zmíněných vozech a pneu nezpozoroval - vždy se mi předek i zadek zahříval rovnoměrně..., to je však také individualita k vypozorování...
WWW.HOONRING.CZ - NS COACHING AND SERVICES
A co teprve rozdilne foukani leva/prava podle konkretni trate... 
super, diky za typy. zkusim si s tlakem vic pohrat 
este treba podotknut ze pneu s makkou bocnicou (prakticky vsetky najdrahsie UHP, Michelin PS, Continental Sport Contact, Bridgestone Potenza RE050...) ak sa hustia menej grip moze byt sice este o nieco malo lepsi ale auto zacina trpiet neduhmi vplyvom ohynajucich sa bocnic. Pocinajuc "plavanim" pri zmene smeru az po neumerne rychle znicenie pneu.
-
zitnyp
- Kontaktovat uživatele:
blesk666: plne souhlasim, takhle jsem jedny SportContact5ky znicil pomerne hned... U RXky mam tedka na zadku od puvodniho majitele taky Potezny RE050 a taky me prijde, ze jsou dost ojete do boku.
Mazda RX8 170kW MY2004 6MT Lightning Yellow (trackday tool)
Honda Civic 8G 1.8iVTEC 103kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Honda Civic 8G 2.0TypeR 147kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Nissan Pathfinder R51 4.0V6 201kW MY2005 5AT Storm Grey (daily)
Ford Galaxy 1.5G 2.8VR6 150kW MY2001 6MT State Blue (daily) - SOLD
Nissan Micra K11 SR20DE 110kW MY199X 5MT Montana White (cheap trackday tool) - CRASHED
Honda Civic 8G 1.8iVTEC 103kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Honda Civic 8G 2.0TypeR 147kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Nissan Pathfinder R51 4.0V6 201kW MY2005 5AT Storm Grey (daily)
Ford Galaxy 1.5G 2.8VR6 150kW MY2001 6MT State Blue (daily) - SOLD
Nissan Micra K11 SR20DE 110kW MY199X 5MT Montana White (cheap trackday tool) - CRASHED
ja teraz riesim na MRS Cup pneu lebo po 4x30min a cca 5000km na ceste su predky pred smrtou ale nie na celej ploche ale kraje a co horsie mam zgumovane aj do polovice pismenka. Sice som si povedal ze kym nedam 2:40 na SKringu tak budem jazdit cistu seriu, ale javi s ami ze uz je cas na druhu sadu diskov. Rozhodujem sa:
1.Yokohama AD08R
2.Nankang NS2R
mate zrovnanie tychto dvoch pneu?
1.Yokohama AD08R
2.Nankang NS2R
mate zrovnanie tychto dvoch pneu?
Srovnání nemám, jen jsem viděl a osahal po jízdě na okruhu u kolegy. Yokohamy pocitově lepivější a ověřený výrobek, nicméně 2x tak drahé jak Nankangy, ale to asi netřeba říkat. S Nankangy jsem spokojený, více jak s Federalama. Nankangy mají větší plochu a fungují lépe za mokra + celkově jsem si na ně zvykl a nechystám se měnit, možná jen zkusit měkčí směs.
Vnejsky mas sjete nejspis proto, protoze ma auto male odklony a dana pneu neni vhodna na okruh. Pokud to mas sjete na bocnici, tak muze byt problem i tlak v pneu a nebo tlacis moc na pilu.
Nesetkal ses u MRS s "problemem" ze predni ramena jsou ulozena v mekkych gumach? Co jsem mel moznost ridit MRS od Mata, tak me to dost zarazilo, ale od kamarada novinare vim, ze prej to tak maji prakticky vsechny nove auta a velky problem je to i u nove Cupry 280. V realu to mekke ulozeni muze v zatezi (zatacka, vnejsi kolo) znamenat, ze kolo jde vice do pozitivu, takze vnejsi cast pneu dostava zabrat jeste vic. Mohlo by to vyresit tuhsi ulozeni a mirne vetsi negativni odklon (v ramci daily auta).
Gumy: Pokud nerozhoduji penize, tak bych sel do Advanu, ale Nankangy se jevi jako levna varianta a nebude ti lito je "nicit".
Gumy: Pokud nerozhoduji penize, tak bych sel do Advanu, ale Nankangy se jevi jako levna varianta a nebude ti lito je "nicit".
jagy: do origo nastavenia sahat nebudem, toto auto som si povedal ze bude seria. Tak ci tak guma je samozrejme v v silacoch ramien, ci je makka alebo nie neriesim je aka je. nemozno porovnavat matovu almeru kde su skutocne rozsiahle a velmi nakladne upravy so seriovym meganom RS Cup ktory je aj tak najhardcorovejsou seriovou sucastnou predokolkou. este viac z neho robit okruhove auto samozrejme ide ale povazujem to uz za kontraproduktivne aj na okresky kde prave ten podvozok funguje vyborne a niekde uz bolo spominane v porovnani s Cuprou 280 ze ked sa ide pila tak MRS Cup aj na rozbitej ceste funguje podvozkovo lepsie ako Cupra 280.
Je obecne zname ze PS2 ale aj CSC maju makucku bocnicu-preto su aj lahsie ako Federal 595RS, Nankang NS2R aj Yokohama AD08R ktore maju bocnice hrubsie a pevnejsie. Je to komfortnejsie ale na okruhu sa to proste hobluje
Je obecne zname ze PS2 ale aj CSC maju makucku bocnicu-preto su aj lahsie ako Federal 595RS, Nankang NS2R aj Yokohama AD08R ktore maju bocnice hrubsie a pevnejsie. Je to komfortnejsie ale na okruhu sa to proste hobluje
Vubec nesrovnavam s hardcore Almerou... ale rikam, ze to ma mekke ulozeni rame, cili se deje to, co pisu v prispevku nahore. Vubec nic neporovnavam, Megane funguje paradne, ale ulozeni ramen je mekci nez u stare seriove Primery, Clia atd.
Proto se deje to, co pisu a trpi na to gumy. Ale to je - jak jsem psal uz vyse - bohuzel bezne u vsech novych aut, aby byly pohodlnejsi na bezny provoz.
Jezdim nankangy ve 180tw, krásně tvrdá bočnice a drží super. Za ty prachy což mě stála v 15" guma 1300kč je to bomba, akorát by mohly mít větší výdrž
.
no mna skor zaujima porovnanie NS2R s: Yokohama AD 08R, Dunlop Direzza a Michelin Pilot Sport Cup:
1.grip
2.hlucnost a komfort (tvrdost bocnice ktora je id istej hranice uz na ceste extra neprijemna). Ak su podobne hlucne ako R888 ta guma ma nezaujima
3.zivotnost pri pouziti hlavne na ceste plus obcas track days.
budem mat druhu sadu diskov ale budem ich prezuvat na seriu len ked pojdem na dlhsiu cestu
lebo stoja v mojom rozmere sice polovicu toho co Direzza alebo Micrhlin Pilot Sport Cup2 ale aj ta polovica ma bude mrziet ak ich budem chciet po par km vyhodit kvoli hlucnosti alebo eneromnemu diskomfortu. Predsa len grip maju stale urcite o nieco horsi ako Michelin alebo Dunlop a ak maju mat neprimerane zhorseny komfort a este aj nizku zivotnost tak to pre mna su vyhodene peniaze (nie sme tak bohati aby sme kupovali lacne veci)
1.grip
2.hlucnost a komfort (tvrdost bocnice ktora je id istej hranice uz na ceste extra neprijemna). Ak su podobne hlucne ako R888 ta guma ma nezaujima
3.zivotnost pri pouziti hlavne na ceste plus obcas track days.
budem mat druhu sadu diskov ale budem ich prezuvat na seriu len ked pojdem na dlhsiu cestu
lebo stoja v mojom rozmere sice polovicu toho co Direzza alebo Micrhlin Pilot Sport Cup2 ale aj ta polovica ma bude mrziet ak ich budem chciet po par km vyhodit kvoli hlucnosti alebo eneromnemu diskomfortu. Predsa len grip maju stale urcite o nieco horsi ako Michelin alebo Dunlop a ak maju mat neprimerane zhorseny komfort a este aj nizku zivotnost tak to pre mna su vyhodene peniaze (nie sme tak bohati aby sme kupovali lacne veci)