Pro tohle autíèko (moje uplnì první) jsem se rozhodl velice rychle a v podstatì jsem ani nenašel žádného rovnoceného konkurenta, který by dokázal uspokojit moje potøeby. Tøebá taková Toyota MR2 se dá ještì hùø používat na denní provoz, to nemluvím o zimì a snìhu, má ještì menší kufr, není tak spolehlivá... Jediné, co mi bránilo v nákupu auta, byla nevìdomost. Prostì jsem nevìdìl, že MX-5, natož limitovaná edice, jde sehnat za takové peníze! Auto bylo dovezeno z Nìmecka v záøí roku 2007, rozhodl jsem se pro nìj na pøelomu èervence a srpna. Auto by mìlo být ve výborném technickém stavu (najeto 120 000 km), nic mì netrápí, až na postupné "rozvrzávání interiéru" na našich silnicích a korozy, která se usadila (jak jinak) v prazích.
O autì:
Limitovaná edice se liší tvrdším podvozkem Bilstein (absolutnì mnì vyhovuje - auto se opravdu prostì nenaklání, drží velice dobøe, jen ty nerovnosti... ), interiérem (kùže/alcantara v modré barvì), lakem (modrá metalíza), koly (stejné, akorát chromované = opravdu povedené, váží docela málo - 5.9kg), 6-ti stupòovou pøevodovkou, mìla poprvé diferenciál se zvýšenou svorností TORSEN (LSD - pozdìji ve všech verzích s motorem 1.8 ) a pár dalších drobných vychytávek... Sám nevím!
Dojmy:
Zaènu u pøevodovky - pøijde mi dokonalá, opravdu mì vyloženì baví øadit, rychlosti krásnì zapadnou, vzhledem k tomu, že je pøímo øazená, krásnì cítíte, jak se tøe kov o kov... To se mi opravdu moc líbí! Dále by pak byl zloèin nezmínit ergonomii auta. Zkuste se posadit do MX-5. Nemusíte startovat, jenom si sednìte, urèitì to udìlá dojem!
Plány do budoucna a úpravy:
Vítr ve vlasech, slunce nad hlavou... Auto již dostalo iridiové svíèky Denso, prostupnìjší vzduchový filtr KN, kabely NGK, brzdy MOSS (Goodridge hadice, Hawk desky a MOSS vrtané a drážkované kotouèe), nový lak (pùvodní barva) a spojku Exedy. Rád bych poøídil originální bodykit Mazda, swaybars MazdaSpeed, výfuk Larini Systems (Anglie - prostupnìjší kat., mezisvod, tlumiè - dual), odlehèený setrvaèník, možná poøešit nìjak podvozek (pružiny Tein nebo MazdaSpeed, možná komplet kit Tein nebo MazdaSpeed - poøád váhám jestli vùbec nìco poøídit...), v záøí se budou rozlešovat výfukové a sací kanály, možná pøijde na øadu i náporové sání, popøípadì ostøejší vaèky... To by mìlo být asi tak vše. Doufám, že alespoò nìco se stihne letos, když budou penízky...
Motor:
Pùvodnì mi bylo jedno, jestli budu mít 1.6 nebo 1.8. Ale 1.8 spadá do stejnì kategorie povinného ruèení a má i podobnou spotøebu, takže jsem nakonec chtìl 1.8... Motor mì pøekvapil svoji ochotou vytáèet se, jde pìknì za plynem. Ale samozøejmì v rámci objemu (a v dnešní dobì) jde jen o výkonový prùmìr, takže i pøes nízkou váhu by neškodilo pár kobyl navrch. Osobnì mám rád vysokootáèkové motory, naopak nemám rad pøeplòování. 7 000 ot./min. není nic závratného, ale motor má opravdu pìkný zvuk, a to i díky absenci nìjaké vìtší snahy japonských inženýrù o odhluènìní. Motor byl jedním z nejvìtších pøekvapení - byl jsem zvyklej na CBR 600RR která udìlá 200 za nìjakých 10 vteøin, ale nebyl to tak hroznej skok, pøijde mi, že to i trochu jede!
Zápory:
Doposud jsem MX-5 jen chválil... Abych pravdu øekl, asi ještì neopadlo nadšení z nového auta... Nebo jsem opravdu vybíral srdcem a auto mi prostì sedí! Doufal jsem, že ho budu moct používat i v zimì - a díky kvalitním zimním gumám ani nepoznám, že venku mrzne... Opravdu! Jasnì, auto je nepraktické, nevhodné na dálnici, je jen pro dva... Ale tohle je každému jasné, když o nìm uvažuje. Jako zápor bych bral nìco, co mì nepøíjemnì pøekvapilo, a zatím o nièem takovém nevím (až na korozi, ale ta není vadou modelu, ale konkrétního kusu...)! Ale rozhodnì nechci tvrdit, že mám dokonalé auto, maximálnì jsem našel "to pravé" pro sebe!

motor v sériové podobì

na zimních kolech. A v zimním prostøedí...

Bilstein

No jo, svodidla...

Takhle to dopadá, když se parkuje na ulici v ÈR

Nova spojka Exedy

Obsáhlejší recenzi a další fotky najdete na moje.auto.cz (taky na autofun.cz)
Technické info:
motor OTTO
pøevodovka 6-ti stupòová
objem válcù 1840
poèet ventilù 16
vrtání mm 83,0 x 85,0
max. výkon kw/min 103/6500
max. toèivý moment Nm/min 162/4500
nejvyšší rychlost km/h 203
zrychlení 0-100 v sec 8,4
spotøeba mìsto/mimo/celk 11,7 / 7,1 / 8,8
palivo SUPER bezolovnatý