riderhenry - Mazda MX-5 10th Anniversary Edition

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
riderhenry
Kontaktovat uživatele:

riderhenry - Mazda MX-5 10th Anniversary Edition

Příspěvek od riderhenry » 13 úno 2008, 20:04

Zdravím všechny japanofily!

Pro tohle autíèko (moje uplnì první) jsem se rozhodl velice rychle a v podstatì jsem ani nenašel žádného rovnoceného konkurenta, který by dokázal uspokojit moje potøeby. Tøebá taková Toyota MR2 se dá ještì hùø používat na denní provoz, to nemluvím o zimì a snìhu, má ještì menší kufr, není tak spolehlivá... Jediné, co mi bránilo v nákupu auta, byla nevìdomost. Prostì jsem nevìdìl, že MX-5, natož limitovaná edice, jde sehnat za takové peníze! Auto bylo dovezeno z Nìmecka v záøí roku 2007, rozhodl jsem se pro nìj na pøelomu èervence a srpna. Auto by mìlo být ve výborném technickém stavu (najeto 120 000 km), nic mì netrápí, až na postupné "rozvrzávání interiéru" na našich silnicích a korozy, která se usadila (jak jinak) v prazích.

O autì:
Limitovaná edice se liší tvrdším podvozkem Bilstein (absolutnì mnì vyhovuje - auto se opravdu prostì nenaklání, drží velice dobøe, jen ty nerovnosti... ), interiérem (kùže/alcantara v modré barvì), lakem (modrá metalíza), koly (stejné, akorát chromované = opravdu povedené, váží docela málo - 5.9kg), 6-ti stupòovou pøevodovkou, mìla poprvé diferenciál se zvýšenou svorností TORSEN (LSD - pozdìji ve všech verzích s motorem 1.8 ) a pár dalších drobných vychytávek... Sám nevím!

Dojmy:
Zaènu u pøevodovky - pøijde mi dokonalá, opravdu mì vyloženì baví øadit, rychlosti krásnì zapadnou, vzhledem k tomu, že je pøímo øazená, krásnì cítíte, jak se tøe kov o kov... To se mi opravdu moc líbí! Dále by pak byl zloèin nezmínit ergonomii auta. Zkuste se posadit do MX-5. Nemusíte startovat, jenom si sednìte, urèitì to udìlá dojem! :wink: Co se týèe prostoru, nemám problém (mìøím bez mála 190 cm). Auto je jako dìlané na míru. Podvozek je naladìný opravdu perfektnì, akorát hùø snáší nerovnosti a zmìny povrchu. Jinak ale ztìlesnìní zábavy ("jinbai tai" - spojení jezdce s konìm), brzdy (brzdový kit z USA) jsou výborné, zatím jsem neobjevil slabinu. Auto je jemnì pøetáèivé pøi ubrání plynu, pod plynem je pomìrnì tìžké ho rozhodit, jen prudkým pøidáním plynu se objeví pøetáèivý smyk, který jde ale velmi rychle, díky komunikativnímu øízení, zachytit a jemným kontra vyrovnat, popøípadì udržet a užívat si zadní náhon (nemìnil bych, už nikdy!), krásnì drží stopu a je pøevážnì neutrálnì nastavené, až mírnì pøetáèivé, øekl bych.

Plány do budoucna a úpravy:
Vítr ve vlasech, slunce nad hlavou... Auto již dostalo iridiové svíèky Denso, prostupnìjší vzduchový filtr KN, kabely NGK, brzdy MOSS (Goodridge hadice, Hawk desky a MOSS vrtané a drážkované kotouèe), nový lak (pùvodní barva) a spojku Exedy. Rád bych poøídil originální bodykit Mazda, swaybars MazdaSpeed, výfuk Larini Systems (Anglie - prostupnìjší kat., mezisvod, tlumiè - dual), odlehèený setrvaèník, možná poøešit nìjak podvozek (pružiny Tein nebo MazdaSpeed, možná komplet kit Tein nebo MazdaSpeed - poøád váhám jestli vùbec nìco poøídit...), v záøí se budou rozlešovat výfukové a sací kanály, možná pøijde na øadu i náporové sání, popøípadì ostøejší vaèky... To by mìlo být asi tak vše. Doufám, že alespoò nìco se stihne letos, když budou penízky...

Motor:
Pùvodnì mi bylo jedno, jestli budu mít 1.6 nebo 1.8. Ale 1.8 spadá do stejnì kategorie povinného ruèení a má i podobnou spotøebu, takže jsem nakonec chtìl 1.8... Motor mì pøekvapil svoji ochotou vytáèet se, jde pìknì za plynem. Ale samozøejmì v rámci objemu (a v dnešní dobì) jde jen o výkonový prùmìr, takže i pøes nízkou váhu by neškodilo pár kobyl navrch. Osobnì mám rád vysokootáèkové motory, naopak nemám rad pøeplòování. 7 000 ot./min. není nic závratného, ale motor má opravdu pìkný zvuk, a to i díky absenci nìjaké vìtší snahy japonských inženýrù o odhluènìní. Motor byl jedním z nejvìtších pøekvapení - byl jsem zvyklej na CBR 600RR která udìlá 200 za nìjakých 10 vteøin, ale nebyl to tak hroznej skok, pøijde mi, že to i trochu jede! :wink: Co se týèe spotøeby, tak v zimnì pøi pøevážném mìstském provozu je lehce pod 10 litrù, v létì 8,5 - 9 litrù.

Zápory:
Doposud jsem MX-5 jen chválil... Abych pravdu øekl, asi ještì neopadlo nadšení z nového auta... Nebo jsem opravdu vybíral srdcem a auto mi prostì sedí! Doufal jsem, že ho budu moct používat i v zimì - a díky kvalitním zimním gumám ani nepoznám, že venku mrzne... Opravdu! Jasnì, auto je nepraktické, nevhodné na dálnici, je jen pro dva... Ale tohle je každému jasné, když o nìm uvažuje. Jako zápor bych bral nìco, co mì nepøíjemnì pøekvapilo, a zatím o nièem takovém nevím (až na korozi, ale ta není vadou modelu, ale konkrétního kusu...)! Ale rozhodnì nechci tvrdit, že mám dokonalé auto, maximálnì jsem našel "to pravé" pro sebe! :wink:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

motor v sériové podobì
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

na zimních kolech. A v zimním prostøedí...
Obrázek

Bilstein
Obrázek

No jo, svodidla... :((((
Obrázek

Takhle to dopadá, když se parkuje na ulici v ÈR
Obrázek

Nova spojka Exedy
Obrázek

Obsáhlejší recenzi a další fotky najdete na moje.auto.cz (taky na autofun.cz)

Technické info:
motor OTTO
pøevodovka 6-ti stupòová
objem válcù 1840
poèet ventilù 16
vrtání mm 83,0 x 85,0
max. výkon kw/min 103/6500
max. toèivý moment Nm/min 162/4500
nejvyšší rychlost km/h 203
zrychlení 0-100 v sec 8,4
spotøeba mìsto/mimo/celk 11,7 / 7,1 / 8,8
palivo SUPER bezolovnatý
objem nádrže l 50
sériové obutí 195/50 R15
velikost diskù 6jj x 15
objem kufru l 144
délka/šíøka/výška mm 3975/1680/1225
rozchod pred/zad mm 1415/1440
rozvor mm 2265
motor 1,8 l/ 103 kw
Naposledy upravil(a) riderhenry dne 07 čer 2008, 00:19, celkem upraveno 3 x.
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.

smiley.max

Příspěvek od smiley.max » 28 dub 2008, 04:13

vypada pekne-ale cekal jsem lepsi zrychleni,tim padem vetsi vykon motoru!!!

Amigo

Příspěvek od Amigo » 28 dub 2008, 07:28

modra je dobra :-) a tomuhle autu fakt sedi... jen nejsem moc fanda chromu, ale jak pises, je to std u ltd edition, takze neni co resit 8)

Omnitec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Omnitec » 28 dub 2008, 07:46

smiley.max píše:vypada pekne-ale cekal jsem lepsi zrychleni,tim padem vetsi vykon motoru!!!
tohle neni závoïák :wink:

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 28 dub 2008, 09:08

diky, modra mi taky sedi! :oops: Chrom jsem taky vzdycky moc nemusel, ale prijde mi, ze k tomu autu tak nejak sedi, treba ty kola - do tech jsem se zamiloval! :P Vzdycky jsem mel rad carbon, hlinik...

Jinak je to vsechno foceny za oblacneho pocasi, takze dojem nic moc - doufam, ze tedka nafotim fotky na slunicku, melo by to vypadat lepe! :wink:

Ryba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ryba » 28 dub 2008, 11:05

super kára!

btw tady máš trochu inspirace :lol:
Obrázek

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 28 dub 2008, 12:36

diky! Inspirace pekna, co se tyce bodykitu (origo mazda), tak ten se planuje, snizovat podvozek asi moc ne, protoze to je docela tvrdy a nizky uz tedka, pak bych s tim uz nemohl normalne moc jezdit... No a hardtop bych rad, jenze to uz je hodne penez.... :wink:

jagy

Příspěvek od jagy » 28 dub 2008, 15:31

Moc se mi libi MX5.. a ten hardtop je super!
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

smiley.max

Příspěvek od smiley.max » 28 dub 2008, 17:14

Omnitec píše: tohle neni závoïák :wink:
sakla ty ses nake na me vysazene ja nerekl ze to je na prd-jen sem cekal ze je to trosku vykonejsii-jinak jako je to kraasny nemam proti temu autu zadny vycitky-muzu rict svuj nazor-neni to kritika nikdy bych si to nedovolil pac mazdy se mi vzdy libily

Omnitec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Omnitec » 28 dub 2008, 19:14

smiley.max píše:sakla ty ses nake na me vysazene ja nerekl ze to je na prd-jen sem cekal ze je to trosku vykonejsii-jinak jako je to kraasny nemam proti temu autu zadny vycitky-muzu rict svuj nazor-neni to kritika nikdy bych si to nedovolil pac mazdy se mi vzdy libily
Já se snažim reagovat na všechny pøíspìvky,ke kterým mám co øíct :D

zabicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zabicka » 28 dub 2008, 19:22

riderhenry: roztomily auticko - kolik prosim Te meris? Jak ji tu mame na prodej, tak me uplne zaskocilo, jak je to malicky (a pritom jsem sama prcek).
SANNYCARS - dovoz a prodej automobilù z EU -> www.sannycars.cz

www.girlstuning.com

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 29 dub 2008, 09:42

no tak se nehadejte! :wink: vykon to ma tak akorat na vyblbnuti. Mel jsem driv Hondu CBR 600 RR a i tak mne ten vykon moc nechybi, ale urcite nejakej konik navic pribude, uz jenom pro ten pocit! :twisted:

zabicka: asi se budes divit, ale 186 cm! :oops: Nastesti mam dlouhy hlavne nohy, coz neni problem. Sedadlo mam uplne vzadu, operku uplne nahore... Do sedadla se zrovna moc nevejdu, kdybych se chtel uplne oprit... :lol: No a jakej mas pocit s toho auta, kdyz si do nej sednes?

zabicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zabicka » 29 dub 2008, 19:48

riderhenry: tak ja mam 163, maximalne 165 cm a mela jsem pocit, ze to je prtavy autiko. Ale ja jezdim bezne A6kou ci Caravelou.. tak to vis, ze mi pak dost aut prijde prtavych :wink:

www.girlstuning.com

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 29 dub 2008, 22:26

Vsak ono prtavy je! :lol: Spis sem myslel atmosferu a pocit z toho, jak jsi autem obklopena apod.

zabicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zabicka » 30 dub 2008, 09:52

riderhenry píše:Vsak ono prtavy je! :lol: Spis sem myslel atmosferu a pocit z toho, jak jsi autem obklopena apod.
Zvlastni pocit - tisen.. nevim, akorat jsem s tim preparkovavala, abych si mohla vyjet s ITR.

www.girlstuning.com

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 01 kvě 2008, 15:27

tak auticko je doma s novym lakem. Za tyden nebo dva dostane zase letni kolecka a novy brzdy. Zacina me trapit klepani, uvidime co s tim muze byt...

naraznik skoro jako novy

Obrázek

Obrázek

opraveny bok

Obrázek

a jeste link na video: http://www.youtube.com/watch?v=JuHN_dQ06rA

casem dodam nejaky kvalitnejsi fotky i video... :wink:

Ryba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ryba » 29 kvě 2008, 13:38

Kolik jsem ochotnej nevim, to bych musel porovnat za kolik se daji sehnat v Nemecku apod. Na eBay se daji sehnat myslim hluboko pod 10 000. Nicmene za kolik bys sehnal? Samozrejme by hral roli i lak - kdyby byl hardtop rovnou modrej a nemusel bych ho lakovat, tak bych za nej byl ochotnej dat vic... Wink

Jinak se taky moc omlouvam za OT!!!
napíšu ti to sem, a nezasírám žabièce inzerát....

Abys na ebayi sehnal pod 10 000 tak bys už musel mít hodnì velký štìstí, vìtšinou se pohybujou okolo 400-500Eur a moje nabídka byla právì, že bych mohl zajistit nákup z ebaye, v ÈR pod 20tisic neseženeš...

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 29 kvě 2008, 13:45

jo, mas pravdu - ja mel asi nejaky zatmeni na nocni.... :wink: Kdyby byl nejakej v moji barve a neposkozenej, tak bych urcite vazny zajem mel, ted jeste zastihnout me pri penezich... :lol:

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 07 čer 2008, 00:25

No a koneènì nové brzdy, zatím jenom na koberci (aktuální fotku dodám!)

Obrázek

8)

Milhaus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhaus » 22 říj 2008, 13:22

Nestojis nahodou skoro kazdej den pred automobilkou v CB?

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 22 říj 2008, 14:21

V CB jsem s autem jeste nikdy nebyl, takze urcite ne... :wink:

Libas
Big chief
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libas » 22 říj 2008, 14:23

Milhaus píše:Nestojis nahodou skoro kazdej den pred automobilkou v CB?
riderhenry to není, to jsem si myslel, je to nìkdo nový, tak mu šoupni vizitku za stìraè :wink:

Milhaus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhaus » 22 říj 2008, 14:26

Libas píše: riderhenry to není, to jsem si myslel, je to nìkdo nový, tak mu šoupni vizitku za stìraè :wink:
Jasny, pac tahle Mazdice stoji u nas pred skolou :lol:
jee vizitky nemam, papirek staci 8)

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 22 říj 2008, 19:04

To by bylo fajn, mel bych si s kym povidat... :lol:

infinity
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od infinity » 22 říj 2008, 21:46

jaky konkretni model jsou ty desky od hawku? Slasel jsem, ze jsou celkem dobry :wink:
Street K20 Integra DC2_R / 1060kg - 200ps

Odpovědět