Co se vzhledu tyce, nutno poznamenat, ze treba petanovo FD ma full body kit... Kdyz vedle sebe postavis seriovy FD a seriovou RX-8, tak bych skoro rekl, ze je na tom RX-8 lepe (pochopitelne jsem mirne biased, taky proto, ze do RX-8 se na rozdil od FD se svyma nohama a vyskou vejdu
Co se motoru tyce, tak jiste, RX-8 neni zadny dragster, ale to treba MX-5 taky ne. Proste to neni auto na pomerovani ... no ... vite ceho
Co se vykonovych uprav tyce, byl bych skoro skeptictejsi nez speedy. Kdyz vezmu Racing Beat, tak jejich ram air duct + intake box + svody + catback = stezi 10hp za vic nez 1600 USD (bez cla a DPH). Jak uz psal speedy, seriovka je vyladena na doraz (s ohledem na hluk a emise). Nevim, jak by to dopadlo, kdyby jsi vzal treba ty same koponenty od RE-Amemiyi nebo Fujity. Fujita tvrdi, ze jejich catback SR-8 prida 10 hp a jejich svody 7 hp, ale moc se mi tomu nechce verit (dyno jsem nevidel a treba Paul Yaw tvrdi, ze Renesis je "insensitive to exhaust tuning") a navic otazka je, jestli se tyhle hodnoty daji scitat. Nicmene staci pohled na cenu (catback 1800 USD a svody 1900 USD) a cloveka prejde chut (experimentovat). Jeste se tomu da pomoct, kdyz das misto katu midpipe, ale to pak musis falsovat emise, nebo poridit high flow cat, ale to zas budou nekrestansky penize.
Ten motor uz nejspis o moc lip dychat nemuze -- to je nevyhoda side exhaust portu -- v tomhle je na tom FD lepe. Na druhou stranu je potreba si uvedomit, ze bez side portu by byl asi wankel od Mazdy kvuli emisim mrtvy, zatimco Renesis ma Euro 4 (bohuzel uz ani to dnes nestaci). Intake a exhaust porty se daji (mirne) zvetsit, ale chce to skill - je to strasne blizko vodnich kapes a zkurvit iron je strasne jednoduche.
Motoru se da jeste trochu pomoct upravou ridici jednotky -- na to je asi nejlepsi Cobb AccessPORT, ktery uz sice Cobb oficialne nevyrabi (stejne jako pro vsechny NA auta), ale da se jeste sehnat (700 USD). Problem je v tom, ze upravu si nemuzes udelat sam, protoze ten jejich AccessTUNER software pro koncove uzivatele nechodi s jinymi nez USDM ECU a Pro verzi, ktera EUDM ECU umi, zas nejde jednoduse ziskat (musis byt authorized Cobb Tuner). Ja jsem si AccessPORT poridil a nekdy na jare si necham udelat e-tune (podle datalogu) od manika co to misto Cobbu prodava (Mazdamaniac) -- uvidime, jak to zafunguje. Ten AccessTUNER software mam rozvrtanej, treba se mi podari ho "upravit" aby fungoval i s moji ECU, ale to je beh na dlouhou trat.
Pak je jeste moznost zmensit ztraty a dostat vic vykonu na kola -- odlehcit setrvak a remenice, to asi trochu pomuze. A posledni moznost je samozrejme turbo. Vzhledem k moji (a Mazdi) vaze bych taky ocenil, kdyby mela RX-8 tak o 50 kobyl vic, ale NA cestou se tam jednoduse nedostanes (Speedy mi rikal o Fujita RX-8, co ma asi 280 kobyl, ale na 100 okt. benzinu -- nemuzu najit link). V tomhle ohledu si nechavam otevrena zadni vratka, protoze zatim asi nejrozumnejsi turbo konverze co jsem videl na rx8club.com bezi se seriovou ECU upravenou pres AccessPORT.
Jinak 4 sedacky jsou fajn, vejdou se mi tam deti a strasne je to bavi
No a co se nakladu tyce, tak spotrebni material jako gumy (225/45/R18) a brzdy (322mm kotouce vpredu a 300mm vzadu) vychazi ponekud draz -- to bude srovnatele s 350/370Z, o benalu nemluve, ale kdyz to bude vikendovka, tak to tak moc bolet nebude
Ale jinak sorry, nechtel jsem ti hijacknout thread