Awatar - Nissan Silvia S15

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
Woyta

Re: Awatar - Nissan Silvia S15

Příspěvek od Woyta » 15 kvě 2022, 23:35

Nebo milé čerpadlo posilovače vyhodit a dát elektrické.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 17 kvě 2022, 07:52

Woyta píše:
15 kvě 2022, 23:35
Nebo milé čerpadlo posilovače vyhodit a dát elektrické.
To právě nechci, taky to není úplně bezproblémové řešení. Nový altík by to utáhl bez problému, dalo by se dát ještě níž a dál od svodů, ale je těžší a je s tím dost problémů, nerad bych aby se mi někde vyplo, jako jsem to už x krát na závodech viděl, že se to stalo. Klasické čerpadlo většinou umírá postupně.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Woyta

Příspěvek od Woyta » 24 kvě 2022, 09:46

Co koukám, na driftery, tak jim servo často umírá kvůli vysokým otáčkám a většinou rychle. Trochu pomůže menší řemenice.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 24 kvě 2022, 11:55

Woyta píše:
24 kvě 2022, 09:46
Co koukám, na driftery, tak jim servo často umírá kvůli vysokým otáčkám a většinou rychle. Trochu pomůže menší řemenice.
Na driftech servo umírá kvůli kombinaci vyokých otáček a neustálé práce skoro od dorazu k dorazu. Na drifty je dokonce elektrické servo vhodnou variantou, ale já auto nestavím na drifty, takže pro mne je důležitější přesnost řízení a odezva.

Jinak menší řemenice na klice (nebo větší na servu) samozřejmě pomůže a řešil jsem to i já na tomto motoru, zvlášť, když se posouvá omezovač o dost výš, než je série, tak bych servo i alternátor přetáčel, visce to bude asi i jedno. A na okruhu se člověk drží výš s otáčkami, než v normálním provozu na které jsou komponenty stavěny (kde je potřeba mít dobrou posilovací sílu na parkování ve městě apod.).
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 08 srp 2022, 13:14

Projekt se teď moc nepohl, čekám na dokončení x dílů a taky v sezóně je to náročnější si na to najít čas. Alspoň svody už jsou hotové. EGT senzory jsou na každé straně kolektoru před turbem, kde díky tlaku by měla být nejvyšší teplota a měl bych dvěma senzory znát teplotu ve všech válcích, není to nejideálnější řešení, ale 4 EGT senzory už jsou trochu overkill pro tuhle stavbu, zvlášť když jednotka podporuje 2 a pro další 2 bych musel využít porty pro něco jiného, ale i tak se asi nevyhnu dvěma PMU jednotkám.
Exhaust_Manifold_01.jpg
Exhaust_Manifold_02.jpg
Exhaust_Manifold_03.jpg
Exhaust_Manifold_05.jpg
Exhaust_Manifold_06.jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 08 srp 2022, 21:21

Umělecké dílko :smt007 krása

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 10 srp 2022, 11:27

200sxfabi píše:
08 srp 2022, 21:21
Umělecké dílko :smt007 krása
Musel sem si na ně počkat, ale vypadají přesně jak jsme se dohodli, tak jsem víc než spokojený a cena dobrá na tu všechnu práci co s tím měli.

můžete je najít na instagramu pod @hellsteelcom
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 24 srp 2022, 08:50

Podařilo se mi sehnat vzácnost a to řízení z s13 Hicas verze, jedná se sice o aftermarket a ne origo, ale sehnat origo je tak trochu problém, takže jsem byl rád i za aftermarket.

Rozdíl je v počtu otáček od dorazu. LHD řízení S13, S14 má poměr 17.0:1 (to jsou cca 3 otáčky od dorazu k dorazu), LHD S13 Hicas má 14.9:1 (to je 2,6 otáček od dorazu k dorazu). Není to extrémní zlepšení, ale v kombinaci s upravenými těhlicemi bych se mohl dostat na 2,1-2,3, což už je použitelné (v případě sériových dorazů, je možnost pak zvětšit rejdy, ale to není pro moje použití třeba, dorazy jsou nastavitelné díky IKEYA FORMULA spodním předním ramenům).
IMG_1946.jpg

trubky na řízení během přepravy dostaly ránu, ale snad to bude ok, kdyžtak se vymění. Na s13 sem měl ty trubky v o dost horším stavu (stálé výměny motorů) a vše fungovalo.
IMG_1948.jpg
IMG_1949.jpg
IMG_1950.jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 31 říj 2022, 13:29

Podařilo se mi sehnat jednu z posledních sad zadních těhlic od Parts Shop MAX, bohužel v Evropě už nebyly, tak šli z US.
IMG_2751.jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 03 lis 2022, 22:12

Tak už dorazily i blatníky, jedná se o Origin Labo (japonská výroba, ne kopie), bohužel je to asi jediná značka japonských blatníků dostupná v EU, radší bych asi něco kvalitnějšího, ale bude to muset stačit, alespoň prozatím. I tak byl s dopravou celkem problém, jeden závodník (Axel Francois) mi je musel přivézt na FIA Motorsport Games, kde jsem si je převzal a dal Marcovi Zakouřilovi aby mi je dovezl do ČR (za což jim patří velký dík), jinak i po Evropě by byla doprava €288,- (což je o trochu víc než samotná cena blatníků :lol: ). Ale doprava blatníků nebo kapoty za japonska začíná ne €1.200,- dřív šli poslat skrz kontejner, když někdo bral, ale s dnešní cenou kontejnerů to už taky není sranda a je jich taky míň (nedostupné, nebo se hodně dlouho čeká - klidně rok na místo). Tak uvidíme jak budou tyhle sedět, kdyby to nebylo ono, tak je poslední močnost upravit plechové a podle nich udělat formu, nebo 3D scan originálních + těchto, na CNC udělat formu a pak karbon-kevlar, ale to už se pak dostáváme cenou úplně do nesmyslu, už takhle ta stavba trvá až moc dlouho, tak bych to rád trochu zjednodušil, zlevnil, aby se to už pohlo.

Jinak jsou to tedy ORIGIN Labo +20mm blatníky. Na fotkách jsou v kombincaci s pneu 245/40R18 a koly 9Jx18 ET25 bez jakéhokoliv odklonu, takže teoreticky s odklonem by se tam asi daly narvat 255/35R18, nebo dokonce 265/35R18. Kdyžtak by to mělo jít doladit nastavitelnými rameny. Kola nejsou finální, ale podařilo se mi sehnat za dobře kola se správným rozměrem.
20221103_192613463_iOS.jpg
20221103_193111013_iOS.jpg
20221103_193023716_iOS.jpg
A kdyby někoho zajímalo, proč je ta doprava tak drahá, tak pravděpodobně proto, že to je v takovéto obří krabici, aby se zajistilo, že nedojde k poškození blatníů při dopravě. Klobouk dolů, že je francouzský DriftShop.com drží skladem, protože už jen cena za ty skladovací prostory musí štvát. Co se týče těch cen za dopravu, tak rozhodně nechci brečet, spíš se snažím přiblížit, jak to je a proč japonský bodykity u nás nejsou sranda.
IMG_2720.jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 04 lis 2022, 10:37

Awatar píše:
03 lis 2022, 22:12
Tak uvidíme jak budou tyhle sedět, kdyby to nebylo ono, tak je poslední močnost upravit plechové a podle nich udělat formu, nebo 3D scan originálních + těchto, na CNC udělat formu a pak karbon-kevlar, ale to už se pak dostáváme cenou úplně do nesmyslu, už takhle ta stavba trvá až moc dlouho, tak bych to rád trochu zjednodušil, zlevnil, aby se to už pohlo.
Pokud to nebude sedět, pak stačí použít tyto blatník ty poupravit přelaminovat dokitovat dotvarovat a odformovat laminátovou formou....minus scan, mínus obrábění = perfektní fitment přesně jak si budeš přát. Materiálově nula nula nic včetně formy to jsou vše materiálově věci do 3-5.000,- a cena za práci určite nebude nic hrozného. Takže zrovna zde bych s oblokoukem vyhnul tvému max profi přístupu. V tomto případně je to prostě overkill... za pár korun lze upravit stávající blatníky.....dělal jsem tak celé Typex, kde nesedělo téměř nic.

Každý dobrý laminátor toto za pár korun upraví :smt001

Mimochodem můžeš se více rozepsat v jaké fázi se ted teda nacházíš? Na čem se pracuje? Co je další krok atp....zajímá mě to. :smt006

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 04 lis 2022, 12:51

To co si napsal je varianta 1, ta varianta 2 je ten overkill. Jenže najít někoho kdo má čas a chce se mu do toho a umí to je problém. Taky nemáš čas, jinak bych tě už zneužil :-)

Teď dolaďuji exteriér, na cestě je křídlo z Německa, v únoru by mělo jít auto na úpravu (rozšíření) zadních blatníků a napasování prahů, kapota by měla být do konce roku. Pak už se bude moci skládat, pasovat a lakovat.

Během toho řeším s Plazmaman sání, škrítící klapku, adaptéry, vedení a intercooler. Opět mám na ně požadavky co se normálně nedělají, ale vypadá to, že mi vyjdou vstříc. Sání bude klasika od nich (billet black pro P11 VE RWD), škrítící klapku teď řešíme jestli Bosch DBW 68mm nebo 74mm (pravděpodobně 74mm, neměla by být až tolik agresivní a líp sedí na setup). Intercooler a vedení se pak už ale bude upravovat, jelikož výstup na turbu je 2" a škrtící klapka 3". Takže celé vedení "horké" strany chci 2" a vedení "studené" strany pak 3". Mělo by to zároveň i pomoci s prouděním vzduchu. Jenže oni mají pouze kity 2" a mají to nastavené na sériové pozice, takže tady je to všechno jinak, pravděpodobně si nechám naposílat akorát předohybaný segmenty a tady si to už pak sesadím a nechám svařit (jelikož je to hliník - dural). Až dorazí sání, tak bych chtěl osadit motor tím co už mám doma, na to bude vhodná chvíle, až bude auto na blatnících, abych měl víc místa v garáži. Teď je tam trochu natěsno.

Je potřeba očistit tension rod brackets od té základovky a nechat nafosfátovat a pak do laku, jenom sem ještě nesehnal někoho kdo by to nějak šetrně očistil a připravil na fosfátování. Taky je potřeba fosfátovat zadní nápravnici a pak do laku. Sháněl jsem druhou S14/S15 zadní nápravnici, abych měl na co postavit auto a vyrobil si pak náhradní, ale v dnešní době sehnat tuhle nápravnici je problém, většina z nich už jsou po ráně, nebo zrezlé, nebo ultradrahé. Bohužel nejčastěji kombinace zrezlá, po ráně a za nesmysl.

Další co se musí objednat je odpružená twin plate spojka od OS Giken a vložka diferenciálu OS Giken, původně jsem chtěl KAAZ tu super silent verzi, ale když jsem pak porovnával konstrukci obou vložek, tak OS Giken je jinde.

Pak se musí dořešit palivová soustava, tam jsem vybral kombinaci Radium Engineering a Nuke Performance věcí. Radium engineering dělá závěsný systém 3 palivových pump (2 vysokotlaká čerpadla do motoru a 1 nízkotlaké podávací do surge tanku) se surge tankem, který se dá schovat do sériové nádrže. link Díky tomu, že je to vše schované přijdu o nějaký objem nádrže, ale pumpy se budou lépe chladit a bude celý systém poměrně tichý, což u externích pump to dělá hrozný bordel. Palivové pumpy pak AEM (jsou tižší a mají dobrý výkon). Vedení jsem chtěl brát v nerezu z Anglie, ale zatím se nějak neozývají, tak uvidíme jak to dopadne. Flex fuel senzor, pressure dumper, pressure regulator a pár dalších drobností jsem právě chtěl brát od Nuke Performance.

Až bude hotovo s palivovým systémem, tak je na řadě elektrika, jak už jsem dřív říkal tak jsem vybral Ecumaster. Sice jsem si chvíli pohrával s myšlenkou na Motec, ale to by odložilo celou stavbu tak o rok. :lol: Tam bude třeba displej 7", EMU Black a 2x PMU (aby fungovalo všechno příslušenství, tak se tomu asi nevyhnu, teoreticky by to šlo mít na jednu PMU a obyč věci na pojistky, ale to už by nebyl takový rozdíl a nebylo by to tak uhlazené, hlavně se dvěma PMU budu moci rozdělit komunikaci na přední a zadní část auta a prostředkem táhnout jenom CAN komunikaci a "šťávu" - alespoň tak teorie, realita může být jinak :mrgreen: ).

Během tohohle všeho je třeba ještě dotáhnout podvozek, snad konečně budou i přední těhlice, poladit přední brzdy a předělat kotouče, u kterých jsem se rozhodl pro jiné uložení, než teď mám. Přední splitter, vedení vzduchu k chladičům, brzdám, doladit rozpínací ložisko spojky. Udělat základ pro středový tunel a nechat ho někde vyrobit z karbonu :wink: . Downpipe s odpružením (nejlépe z titanu), předělat spojky na výfuku na V-band (alespoň začátek). Sehnat dostatečně kompaktní katalyzátor, který ale vydrží teplotu. Umístění baterky. Dotažení táhel řazení. Doladění systému ručky. A asi 2 milióny dalších drobností, na které jsem si nevzpomněl, nebo o nich ještě nevím.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Woyta

Příspěvek od Woyta » 05 lis 2022, 18:04

Pak je ješte varianta overkill sochař. :)
https://youtu.be/K2HKkT5TvYI

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 07 lis 2022, 09:55

Woyta píše:
05 lis 2022, 18:04
Pak je ješte varianta overkill sochař. :)
https://youtu.be/K2HKkT5TvYI
To už je úplně někde jinde, hlavně to je o novém designu, mě stačí to co už pro S15 existuje :mrgreen:
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 18 lis 2022, 17:31

Křídlo z Německa dorazilo, konkrétně od Burkhart Engineering, původně je to GT4 křídlo na M3 a M4, má certifikaci TÜV pro použití na silnici, což beru jako velikou výhodu oproti jiným japonským (možná i hezčím) křídlům. Ale tohle křídlo je ozkoušené, je pevné, lehké (bez nožiček má křídlo 2350g), používá se na závodní dráze, generuje slušný přítlak (stabilita ve vyšších rychlostech není zrovna silná stránka s15), je nastavitelné a líbí se mi zpracování. Takže jsem spokojený.
wing_box - Copy.jpg
wing_mounting - Copy.jpg
rear wing - Copy.jpg
wing_stand - Copy.jpg
Ke křídlu jsem si objednal i montážní desky z vnitřní strany kufru:
55206_Burkhart_Engineering_Heckfluegel_Montage-Set_mit_Verstaerkungsplatten_passend_fuer_GTS_GT4_1_1280.jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 23 lis 2022, 21:43

Přemýšlel jsem jak udělat mřížky ve větrání v blatnících a jaké mřížky dát do nárazníku, původně jsem chtěl 3D tisknout, což není problém u blatníků, ale mohl by to být problém (kvůli velikosti) pro nárazník. Tak jsem koupil plastové mřížky s šestiúhelníkovými tvary, to je pouze začátek, pak budu zjišťovat jak jsou svařitelné a jestli by jim šli vyrobit nějaké slušné okraje, nebo jestli je bude třeba dávat zevnitř, aby okraje nebyli vidět.
IMG_2963.jpg
menší oka pro blatníky, větší oka do nárazníku, originál má pouze čtyřhranné oka, ale přibližně stejně velké.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 24 lis 2022, 08:22

Ten okraj by se dal asi vytisknout právě na té 3d tiskárně a jen by se toto vlepilo do rámečku :smt001 jsem zvědav jak tyto moderní mřížky budou vypadat v 90 kovém aute

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 24 lis 2022, 09:31

Tak s15 už není moc 90 kové auto, jelikož se vyráběli od roku 1999 do 2002 (tenhle kus je '01). Ve stejnou dobu měla ty šestiúhelníkové mřížky už audi a ostatní velice rychle následovali. V originálním nárazníku jsou také plastové mřížky, jenom trochu jednodušší. I bych si je koupil, problém, je ale stejný jako s originálním Aero předním nárazníkem a to je cena, která se nyní pohybuje okolo $1000+ za pár Aero mřížek, což mi nepřijde jako rozumně investované peníze.

Takto vypadají, výřezy na mlhovky chci použít jako místo pro sběr vzduchu pro brzdy.
s-l1600.jpg
s-l1600 (1).jpg
s-l1600 (2).jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Woyta

Příspěvek od Woyta » 02 pro 2022, 21:24

Čemu říkáš limitní rozměr? 300x300 je už poměrně běžnej rozměr. 450x450 už trochu méně a v extrému nejsou vlastně pomalu limity.
https://youtu.be/XM5z6DSsQzU

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 05 pro 2022, 10:55

Woyta píše:
02 pro 2022, 21:24
Čemu říkáš limitní rozměr? 300x300 je už poměrně běžnej rozměr. 450x450 už trochu méně a v extrému nejsou vlastně pomalu limity.
https://youtu.be/XM5z6DSsQzU
Jasně, že jde tiskonout i velké věci, ale tady prostřední otvor nárazníku vychází cca 700mm na šířku, což pro tiskárny v mém okolí už je problém. Ještě si hraju s myšlenkou ho nechat otevřený (stejně to tak je i v sérii), pak by to bylo jednodušší.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Winie

Příspěvek od Winie » 05 pro 2022, 12:21

Awatar píše:
05 pro 2022, 10:55
Jasně, že jde tiskonout i velké věci, ale tady prostřední otvor nárazníku vychází cca 700mm na šířku, což pro tiskárny v mém okolí už je problém. Ještě si hraju s myšlenkou ho nechat otevřený (stejně to tak je i v sérii), pak by to bylo jednodušší.
Tak to vytiskni ze dvou/třech dílů a slep to dohromady, ne?
Obrázek

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 05 pro 2022, 13:44

Winie píše:
05 pro 2022, 12:21
Tak to vytiskni ze dvou/třech dílů a slep to dohromady, ne?
To právě nechci, nemám dobrou zkušenost z odolností takových spojů.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Woyta

Příspěvek od Woyta » 16 pro 2022, 08:24

Do práce jsme uvažovali nad pořízením Creality CR30. Ta má místo podložky pás a je na dlouhé a úzké věci šikovná.
https://youtu.be/mx4IJ_b9lb4

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 16 pro 2022, 09:07

Woyta píše:
16 pro 2022, 08:24
Do práce jsme uvažovali nad pořízením Creality CR30. Ta má místo podložky pás a je na dlouhé a úzké věci šikovná.
https://youtu.be/mx4IJ_b9lb4
Ta vypadá zajímavě
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 13 led 2023, 17:26

Další dílek skládačky ve stavbě, konečně jsem se dočkal těhlic (zatím je hotová jedna a ještě se na ní pár věcí doladí, ale už se to blíží).

Důvod, proč jsem se rozhodl pro výrobu svých těhlic je ten, že jsem na trhu nebyl spokojený s tím co je dostupné. Buď jsou to svařené plechy dohromady, nebo to je nastavené na drifty (úplně jinak chod ackermanna, extrémně zrychlené řízení, velký kompromis v citlivosti řízení ve prospěch úhlu a další věci co jsem nechtěl), nebo je tam extrémní drop center (např. 6cm), nebo je to kombinace všeho špatně dohromady. Dohodl jsem se proto s jedním známím a s daty z měření kinematiky, s tvarem ramen a s tím jaké je dostupné řízení jsme dohromady dali tento design těhlic.

Co je jinak?
Jednak řádné uchycení brzdiče - daleko lepší distribuce sil, žádné kroucení brzdiče, adaptérů při velkých silách. Přesnější brzdění a větší konzistence v brzdění.
Šroubovatelná přední ložiska - daleko jednodušší výměna předních ložisek, lepší dostupnost náhradních dílů (použito přední ložisko z 350Z)
Modernější čidlo ABS - možnost použití čidla ABS z 350Z + je čidlo schované od tepla a možného mechanického poškození
Nižší hmotnost těhlice - není to až o tolik (složitější systém ložiska a masivnější uchycení brzdiče), lehká úspora tam, cca 500-600g na kus. Přesná čísla bych chtěl v budoucnu zvážit.
Uchycení hlavního čep zachována sériově - jelikož drop center řešen ramenem od IKEYA FORMULA.
Uchycení čepu řízení - drop center 2cm, úprava ackermannu pro širší rozchod auta, o něco rychlejší řízení než v sérii, ale nic přehnaného jako u drift aut

Co je potřeba udělat?
Dodělat závity pro uchycení náfuku pro chlazení brzd
Dodělat díry pro hlavní čep a čep řízení
Finální obrobení povrchu
Povrchová úprava
Knuckle 1.jpg
Knuckle 2.jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Odpovědět