Ahoj, zatim jsem nějak moc nevěnoval tomuhle foru pozornost, ale když jsem začal procházet sekci Showroom tak jsem docela čuměl co to tady máte za káry

. No prostě řek jsem si že sem taky přidám svůj stroj.
Takže jedná se o Subaru Legacy Turbo, jak vidíte tak ve verzi Wagóón. Některý Subaristi moje auto možná znaj, je o něm jeden z největších topiců na Subaru Fan Clubu

, někdo ho moh vidět na Subaru srazu na okruhu v Písku. Nejzajímavější na tom autě je asi motor, je v tom EJ20GN s uzavřenym blokem, kterej se používal v prvních Imprezách WRC (samozřejmě trochu modifikovanej

). V Legacy má 200 koní a 260Nm, nezdá se to nějak moc ale jezdí to naprosto úžasně a navíc je vzadu samosvor, takže trakce neskutečná. Udávaný zrychlení 0-100 je 7.0s a mělo by to jet cca 240km/h.
Tak a teď bych sepsal můj příběh

. Už tak nějak od mala jsem žral ty modrý Imprezy co kdysi všechny vypráskávaly ve WRC. Když mi bylo 17 tak jsme si s kámošem od místních ukrajinců koupili na zimu na doježdění Legacy 2.0 za pár šupů. Taky vagoon a i stejnej rok, jen bez turba a shnilej pekáč. No, to auto mě fakt bavilo, to jak to zvládalo zasněžený pole na sjetejch zimních pneumatikách a jak to umělo na sněhu přes skandinávskou otočku házet zadkem byla paráda, ale něco tomu chybělo.. Správně, koně.. a pořádný turbo

. Když jsem si o rok pozdějš sháněl auto na denní ježdění do školy tak bohužel žádný oturbený nebylo k prodeji (málokdy se nějaký ukáže), ale asi by to nefungovalo, stejně by mě sežralo, jezdil jsem denně 70km.. Takže padla volba na BAčkovou 323F a shánění TurboLegacy pokračovalo. Po roce hledání jsem v květnu 2010 jsem jedno slušný objevil v Chomutově, sice trochu vykvetlý v lemech a na dveřích, ale jinak bezva, s majitelem super domluva (tak jako s každym Subaristou

), ale abych ho moh koupit tak jsem musel prodat Mazdu. Lidi si ale řekli že jí nechtěj a po půl roce co jsem měl inzerát se bohužel reálnej kupec nanašel. Nechal jsem to chvíli plavat a pak se začátkem roku 2011 další objevilo v Jáchymově. Jenomže s přestřelenou cenou a dovoz Švýcarsko, takže u nás nepřihlásitelný a majitel "pan bazarník"... Sice jsem o něm uvažoval, ale pak když opadlo opojení po test drive tak jsem si uvědomil že tudy cesta nevede... Měl jsem už toho dost, tak jsem koukal po pěknejch kouskách v Německu a Rakousku, ale cena neodpovídá stavu ani tam u nich. To už mě naštvalo, tak jsem si řek a dost, holt bude Impreza GT. Tak jsem jel s jednou svézt, ale nějak extra mě to po jízdě v Legacy nezaujalo. Podvokově určitě hravější (200kg je znát), ale už tomu chyběl ten oldskůlovej turbolag co má Legacy a tak nějak ta atmosféra, no a nakonec si pořád držely cenu a slušný byly od 100.000Kč, na to jsem prostě neměl. V tu chvíli už jsem byl špatnej a smiřoval se s tim že se možná nedočkám, když pak mi kolega ze Subaru Clubu poslal inzerát na jedno zubožený ze Zlína se závadou na motoru za hodně málo cash. No, váhal jsem jestli do toho jít, ale hyjeny z klubu ho chtěli koupit a rozebrat na díly tak jsem musel zasáhnout. Stejně za ty peníze nebylo co ztratit

.
Tak jsem si to s nima dohodnul a vyrazilo se na výlet. První dojem docela slušnej, viděl jsem v tom prostě ten potenciál, i když někomu to možná tak z fotek u původního majitele nepřijde

.
K závadě na motoru: prej že nedrží otáčky a cuká a mechanik z vesnice už neví co s tim... Auto tam takhle stálo rok

. No nic, napsali jsme smlouvu, zaplatili a jelo se domu.
Tenhle pohled mě hřál u srdce celou cestu. Konečně mám opravdický Scooby, muhehe

.
Takže jsme ho doma složili z podválu, dali do něj nabitou baterku a.. chytil na prvn protočení startéru

. Ale lidi nelhali, nedržel volnoběh a nešlo s tim skoro ani popojet. Zkoušeli jsme odpojit a vypojit váhu vzduchu, bez výsledku. Tak jsme koukli na cívky, jedna se rozpadla už po prvnim doteku, holt neni nad odborně opravenou kabeláž. U jedný cívky se dráty úplně vytrhly a druhá měla na mále.
Bohužel oprava bez výsledku, tak jsem šel dál. Na řadu přišlo čištění škrtící klapky, k mýmu překvapení docela čistá.
Kvůli demontáži klapky jsem musel vyndat tady tuhle trubku a hadici airbox-turbo. Je jasný že to asi moc nefungovalo. Podařilo se mi je opravit, tu hadici už jsem si sehnal jinou.
Pak se mi při přímym dotyku rozpad i konektor od čidla otáček kliky. Zas to někdo odborně pájel.
Po složení ale pořád nic moc. Občas to i drželo volnoběh a dalo se to přemisťovat, ale stále špatný. Tak jsem po konzultaci se zkušenějšim zkusil odpojit váhu vzduchu a vono to bez ní po všem tom ladění začalo jet

. Sice jen v nouzovym režimu do 4.000ot, ale drželo volnoběh a necukalo. Takže po obtelefonovávání se mi podařilo sehnat funkční váhu od Toma Doudy. Nebejt ho tak jsem v tom autě už za solidní prachy páč bych asi hodně věcí musel kupovat novejch.. Prostě Tom je borec a všechno má.
Postupně budu pokračovat, je toho ještě dost

(sry za tolik úprav textu, ještě jsem to vychytával)