JakubHQV - Subaru Legacy Turbo '92

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

JakubHQV

JakubHQV - Subaru Legacy Turbo '92

Příspěvek od JakubHQV » 31 led 2012, 22:20

Ahoj, zatim jsem nějak moc nevěnoval tomuhle foru pozornost, ale když jsem začal procházet sekci Showroom tak jsem docela čuměl co to tady máte za káry :shock: :shock: . No prostě řek jsem si že sem taky přidám svůj stroj.
Takže jedná se o Subaru Legacy Turbo, jak vidíte tak ve verzi Wagóón. Některý Subaristi moje auto možná znaj, je o něm jeden z největších topiců na Subaru Fan Clubu :D , někdo ho moh vidět na Subaru srazu na okruhu v Písku. Nejzajímavější na tom autě je asi motor, je v tom EJ20GN s uzavřenym blokem, kterej se používal v prvních Imprezách WRC (samozřejmě trochu modifikovanej :D ). V Legacy má 200 koní a 260Nm, nezdá se to nějak moc ale jezdí to naprosto úžasně a navíc je vzadu samosvor, takže trakce neskutečná. Udávaný zrychlení 0-100 je 7.0s a mělo by to jet cca 240km/h.

Tak a teď bych sepsal můj příběh :) . Už tak nějak od mala jsem žral ty modrý Imprezy co kdysi všechny vypráskávaly ve WRC. Když mi bylo 17 tak jsme si s kámošem od místních ukrajinců koupili na zimu na doježdění Legacy 2.0 za pár šupů. Taky vagoon a i stejnej rok, jen bez turba a shnilej pekáč. No, to auto mě fakt bavilo, to jak to zvládalo zasněžený pole na sjetejch zimních pneumatikách a jak to umělo na sněhu přes skandinávskou otočku házet zadkem byla paráda, ale něco tomu chybělo.. Správně, koně.. a pořádný turbo :smt003 . Když jsem si o rok pozdějš sháněl auto na denní ježdění do školy tak bohužel žádný oturbený nebylo k prodeji (málokdy se nějaký ukáže), ale asi by to nefungovalo, stejně by mě sežralo, jezdil jsem denně 70km.. Takže padla volba na BAčkovou 323F a shánění TurboLegacy pokračovalo. Po roce hledání jsem v květnu 2010 jsem jedno slušný objevil v Chomutově, sice trochu vykvetlý v lemech a na dveřích, ale jinak bezva, s majitelem super domluva (tak jako s každym Subaristou :wink: ), ale abych ho moh koupit tak jsem musel prodat Mazdu. Lidi si ale řekli že jí nechtěj a po půl roce co jsem měl inzerát se bohužel reálnej kupec nanašel. Nechal jsem to chvíli plavat a pak se začátkem roku 2011 další objevilo v Jáchymově. Jenomže s přestřelenou cenou a dovoz Švýcarsko, takže u nás nepřihlásitelný a majitel "pan bazarník"... Sice jsem o něm uvažoval, ale pak když opadlo opojení po test drive tak jsem si uvědomil že tudy cesta nevede... Měl jsem už toho dost, tak jsem koukal po pěknejch kouskách v Německu a Rakousku, ale cena neodpovídá stavu ani tam u nich. To už mě naštvalo, tak jsem si řek a dost, holt bude Impreza GT. Tak jsem jel s jednou svézt, ale nějak extra mě to po jízdě v Legacy nezaujalo. Podvokově určitě hravější (200kg je znát), ale už tomu chyběl ten oldskůlovej turbolag co má Legacy a tak nějak ta atmosféra, no a nakonec si pořád držely cenu a slušný byly od 100.000Kč, na to jsem prostě neměl. V tu chvíli už jsem byl špatnej a smiřoval se s tim že se možná nedočkám, když pak mi kolega ze Subaru Clubu poslal inzerát na jedno zubožený ze Zlína se závadou na motoru za hodně málo cash. No, váhal jsem jestli do toho jít, ale hyjeny z klubu ho chtěli koupit a rozebrat na díly tak jsem musel zasáhnout. Stejně za ty peníze nebylo co ztratit :) .

Tak jsem si to s nima dohodnul a vyrazilo se na výlet. První dojem docela slušnej, viděl jsem v tom prostě ten potenciál, i když někomu to možná tak z fotek u původního majitele nepřijde :D .

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

K závadě na motoru: prej že nedrží otáčky a cuká a mechanik z vesnice už neví co s tim... Auto tam takhle stálo rok :x . No nic, napsali jsme smlouvu, zaplatili a jelo se domu.

Obrázek

Tenhle pohled mě hřál u srdce celou cestu. Konečně mám opravdický Scooby, muhehe :D .

Obrázek

Takže jsme ho doma složili z podválu, dali do něj nabitou baterku a.. chytil na prvn protočení startéru :) . Ale lidi nelhali, nedržel volnoběh a nešlo s tim skoro ani popojet. Zkoušeli jsme odpojit a vypojit váhu vzduchu, bez výsledku. Tak jsme koukli na cívky, jedna se rozpadla už po prvnim doteku, holt neni nad odborně opravenou kabeláž. U jedný cívky se dráty úplně vytrhly a druhá měla na mále.

Obrázek

Obrázek

Bohužel oprava bez výsledku, tak jsem šel dál. Na řadu přišlo čištění škrtící klapky, k mýmu překvapení docela čistá.

Obrázek

Kvůli demontáži klapky jsem musel vyndat tady tuhle trubku a hadici airbox-turbo. Je jasný že to asi moc nefungovalo. Podařilo se mi je opravit, tu hadici už jsem si sehnal jinou.

Obrázek

Pak se mi při přímym dotyku rozpad i konektor od čidla otáček kliky. Zas to někdo odborně pájel.

Obrázek

Po složení ale pořád nic moc. Občas to i drželo volnoběh a dalo se to přemisťovat, ale stále špatný. Tak jsem po konzultaci se zkušenějšim zkusil odpojit váhu vzduchu a vono to bez ní po všem tom ladění začalo jet :D . Sice jen v nouzovym režimu do 4.000ot, ale drželo volnoběh a necukalo. Takže po obtelefonovávání se mi podařilo sehnat funkční váhu od Toma Doudy. Nebejt ho tak jsem v tom autě už za solidní prachy páč bych asi hodně věcí musel kupovat novejch.. Prostě Tom je borec a všechno má.

Postupně budu pokračovat, je toho ještě dost :D (sry za tolik úprav textu, ještě jsem to vychytával)
Naposledy upravil(a) JakubHQV dne 27 pro 2018, 22:45, celkem upraveno 14 x.

jagy

Re: JakubHQV - Subaru Legacy Turbo '92

Příspěvek od jagy » 31 led 2012, 23:06

Vypada to na solidni kup, takove s mensima zavadama za par korun jsou nejlepsi. :) Tak at spolehlive slouzi a uzivas si ho... hlavne v zime. :wink:
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 31 led 2012, 23:11

Díky :) , na zimu jsem dal značky do depozitu, odpočívá v garáži aby mi ho nesežrala sůl :wink: , tyhle starý Legacy hodně rychle chytaj rez :(

Obrázek
Naposledy upravil(a) JakubHQV dne 27 pro 2018, 22:45, celkem upraveno 2 x.

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 31 led 2012, 23:37

gratulace, těhlech se u nás objevuje málo a vítej tu mezi námi :D
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 01 úno 2012, 08:10

Díky za uvítání :) . Tohle je teprve začátek, budu to tady rozšiřovat, trochu jsem pokročil za léto.

theodorik

Příspěvek od theodorik » 01 úno 2012, 08:38

tak už to rozšiř a nenapínej nás :D možná to chce ošetřit karoserii proti soli, ale rozhodně bych nenechával takový vůz v zimě odpočívat 8)
Mazda MX-3 V6 prodáno...
Mazda MX-5 1,8 NBFL

GeorgePB

Příspěvek od GeorgePB » 01 úno 2012, 08:55

Nice kup!
Starý lega se mi vždycky líbily a kór oturbený :twisted:
Myslím si že jsme se viděli v Písku, jsem zvědav jak pokračuješ tak šup šup aktuál :)
Race car: Subaru Impreza Type R 1999 (testing)
Daily car: Seat Ibiza 1.9 TDi sport 2001
Sold: Subaru Impreza GT 1996
Summer: Suzuki GSX-R 600 1999

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 01 úno 2012, 09:44

Tady už po prvnim mytí. Dobytkové v tom vozili bordel a dříví. Prej to používali k ježdění do práce 1km po polní cestě. A taky řikali, že auto jezdívalo i 160 :lol: .

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Po úspěšně absolvovaný STK. Technik řikal že je to kasička a že na to jak vypadá zvenku tak zespod vypadá dobře (nevim co tim chtěl říct, vůbec těm imporťákům nerozumí :lol: ).

Obrázek

Auto skoro na značkách, tak jsem se začal poohlížet po nějakejch kolech. Opět výlet do Mělníka.

Obrázek

Obrázek

GeorgeFB: Jestli se nepletu tak jsi jel za mnou v koloně když se jelo na Monte Písek V.
Naposledy upravil(a) JakubHQV dne 27 pro 2018, 22:46, celkem upraveno 4 x.

GeorgePB

Příspěvek od GeorgePB » 01 úno 2012, 10:08

Kuba: myslím si že je to dost reálný, byli jste tam dva s old lego turbo viď?
Race car: Subaru Impreza Type R 1999 (testing)
Daily car: Seat Ibiza 1.9 TDi sport 2001
Sold: Subaru Impreza GT 1996
Summer: Suzuki GSX-R 600 1999

maca

Příspěvek od maca » 01 úno 2012, 10:15

vitej taky sem o jednom kousku uvazoval byl to sedan a vypadal moc pekne a byl za moc dobrej peniz ale je to tak 2,5 roku zpet. Ale pak jsem si vzpomnel ze uz jednu kasicku doma mam tak jsem se na to vyprdl :mrgreen: Jinak Subaru asi navzdy zustane jako moje 1. laska :-) Diky GC8 jsem zacal mit rad japonsky auta :-)
GXE10

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 01 úno 2012, 10:30

GeorgePB: Jj, já o Ondra s tim šedym.

maca: Dik, nebyl to ten bílej sedan od Toma Doudy? O tom jsem taky v tu dobu uvažoval ale neměl jsem peníze.

maca

Příspěvek od maca » 01 úno 2012, 10:32

JakubHQV píše:GeorgePB: Jj, já o Ondra s tim šedym.

maca: Dik, nebyl to ten bílej sedan od Toma Doudy? O tom jsem taky v tu dobu uvažoval ale neměl jsem peníze.
hele nevim, tusim snad ze byl nekde od Kladna ale nejsem si tim jistej, ale teda bilej byl
GXE10

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 01 úno 2012, 10:38

začínám možná litovat že jsem nedal do lega taky EJ20ET :lol: to bych si ho i možná nechal :smt003
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 02 úno 2012, 11:10

Tady už Scooby na heveru na výměnu oleje v motoru (Shell Helix 5W40) a na kontrolu vůlí. Jak řikali na STK, jen horší uložení LP ramene a trochu teče řízení, jinak bez vůlí :) .

Obrázek

Tak a první průser. Hadice držela na malý ploše a spona taky nic moc, takže pod tlakem vody sjela. Pak jsem se divil že cca 2km cesty zpátky za mnou byla stopa z nemrzky :roll: . Řídila zrovna přítelkyně tak asi moc nečekovala zrcátka no, upozornil mě na to až kouř z podkapoty. Naštěstí ale bez újmy a všimnul jsem si toho 0,5km od domu, takže jsem dojel. Vyřešeno pořádnou redukcí, teď už mám jinej chladič. Prej se ty příruby takhle lámou u některejch starších Subaru.

Obrázek

Protože auto rok stálo tam na tý jejich louce, byly dost zatuhlý brzdy. Jejich účinek byl tak nějak dobrej, ale nástup nic moc a jen tak lehce přibrzdit moc s citem nešlo. Tak jsem se dal do rozebírání a zjistil že na předních brzdičích jezdil asi jen jeden pístek ze dvou na každý straně a navíc byly na předku trochu potrhaný prachovky. Co přijde bylo jasný - komplet repase. Takže jsem si objednal repair kity (zadní jsem na Legacy nenašel, ale je to shodný s GTčkovou Imprezou) a dal se do práce.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Brzdiče po opískování

Obrázek

A tady komplet v laku

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) JakubHQV dne 27 pro 2018, 22:47, celkem upraveno 5 x.

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 12 úno 2012, 00:19

Nějaký další fotky:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Takhle vypadá origo volant bez koženýho středu. Docela frajeřinka :D

Obrázek

Obrázek

Na studenym motoru se mi začalo objevovat drobný zacukání a postupně to začala cukat i na ohřátym motoru až to nakonec po několika kilometrech začalo jet na 3 válce. Měl jsem podezření na váhu vzduchu protože když jsem jí odpojil a připojil tak po nakalibrování to začalo jet normálně, ale stejně se mi to nezdálo. Tak jsem se dal do rozebírání cívek.

Příčina - jedna z cívek prasklá po celé délce. Vyřešeno výměnou, takže teď už jsou všechny vyměněný.

Obrázek
Naposledy upravil(a) JakubHQV dne 27 pro 2018, 22:48, celkem upraveno 3 x.

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 12 úno 2012, 01:11

saafra 8-) Takovy sleeper-kombi - idealni daily! :D
'91 Nissan 240SX S13 KA24DE
'96 Nissan 240SX S14a KA24DE
'88 Nissan 200SX S12 Silvia CA18DET

Michelin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin » 12 úno 2012, 14:55

Ten volant je dobrej :D
"všichni hazej argumenty jak by jezdili zavody a jezdi v aute se 100hp" Kdyz ona ta felicie vic nema :D

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 12 úno 2012, 18:53

Krátký onboard video:

Protože se blížil můj první Subaru sraz, chtěl jsem trochu zamaskovat rez, tak jsem nakoupil nástroje a dal se do broušení :D .

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Vim, je to hrozný, ale lepší než předtim, tenhle blatník bude potřeba vyměnit, je dost prorezlej. No a náplast dotváří to BORO :D . A ještě k tomu lakovanýmu pruhu.. Ten je od předchozího majitele, prej se jim o to opřel kůň a promáčknul blatník :lol: .

Tady už na Subaru srazu na Píseckym okruhu s kolegou :)

Obrázek
Naposledy upravil(a) JakubHQV dne 28 pro 2018, 13:28, celkem upraveno 2 x.

Lady_z
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lady_z » 13 úno 2012, 09:41

Jo tak tohle se mi libí! Držím palce ať šlape jak hodinky :-)
Steering Media

Obrázek
Nissan/Datsun 280ZX Turbo - projekt, který snad jednou dokončím :-)
Nissan Primera GT P10 - daily car se špetkou zabavnosti ;-)

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 13 úno 2012, 14:11

Dik, doufám že bude, ale práce je na tom ještě dost. Jediněj problém po cívkách zatim jen hořící alternátor, jinak super :) .

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 13 úno 2012, 20:54

Od začátku mi bylo jasný že s tim výfukem se musí něco udělat, navíc tlumič nebyl origo ale z bezturbovýho Legacy 2.2. Vůbec to nebylo podle mejch představ, zvuk fakt udušenej a přece nebudu mít na sleeper wagonu takový trubičky.. :lol: , tak jsem se začal poohlížet po něčem lepšejšim. Volba nakonec padla na systém RaceBox, tlumič + nerez střed bez katu. Uvažoval jsem ještě o downpipe místo prvního dílu za turbem s velkym prvnim katem, ale takhle je to na hranici únosnosti na delší trase - ale ještě uvidim, nějak bych to přežil, za nárůst výkonu a krouťáku by to určitě stálo :) . Zvuk fakt nádhera, začal jsem jezdit se staženym okýnkem :lol: . Je to výfuk určenej pro GC8 turboImprezy, ale protože je Legacy o něco větší tak se musel střed o cca 15 cm prodloužit a z důvodu zachování původních úchytů na tlumiči je trochu zalezlej, ale nic hroznýho.

Takhle to zní komplet s downpipem:

Srovnání :D

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Poslední věc co jsem za léto stihnul udělat byla výměna oleje převodovka + zadní diff. Na první fotce je vidět že olej v převodovce už měl asi něco najeto, navíc v něm byly maličký šponky a piliny - takže zdroj hučení při rychlostech nad 80km/h odhalen.. Pokud se to bude zhoršovat, tak bych to viděl na převodovku z Imprezy GT, kratší převody bych uvítal, sériová je dost dlouhá a má mezeru mezi trojkou a čtyřkou.

Převodovka, jako převodovej olej to takhle moc nevypadá :lol:

Obrázek

Diff na tom byl o něco líp

Obrázek

Takový jsem si nechal vyrobit znáčky :)

Obrázek

Tak a to je zatim všechno co mám, pokračování někde příště. Plánů je spousta, nechte se překvapit, ale všechno je to o penězích.. :smt003. Nejdřív mám v plánu vyřešit takový ty důležitější věci jako uložení ramen, uložení řízení, vyvaření zadních lemů atd. Pak možná lepší brzdy, silnější stabilizátory, se ještě uvidí.
Naposledy upravil(a) JakubHQV dne 28 pro 2018, 13:39, celkem upraveno 1 x.

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 14 úno 2012, 11:22

Tomuhle projetku fandim! :)

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 14 úno 2012, 22:08

Díky :D

JakubHQV

Příspěvek od JakubHQV » 28 dub 2012, 21:17

Tak už zas konečně po dloooooooooouhý pauze jezdíme :D . Na začátku března jsem si zašel pro značky a vydal se na první jarní projížďku. Najel jsem asi 35km, bezva vyjížďka, bohužel s následkama :(

Obrázek

Obrázek

Tenhle chladič mi vydržel cca 100km :lol: . Další ojetej už jsem nechtěl riskovat tak jsem si ošéfoval novej. Horší to bylo s hadicema, s těma hlavníma k chladiči a dalšíma dvěma k vodní pumpě ani tak ne, spíš s těma spodníma co vedou vodu zespod bloku. Dvě ze tří jsem posháněl různě po autodílech páč se mi nechtělo čekat 14dní+ na nový, nakonec jsem ale čekal týdny 3 protože se mi nepodařilo ke kolínku k výměníku u oil filtru sehnat alternativu, potřeboval jsem 90° kolínko aby se při ohnutí nezmenšil průtok. Mezi laborovánim s hadicema se mi nezdála loužička na vnitřnim límci předního kola, věděl jsem že to nebude nic dobrýho když to byla brzdová kapalina. Taky že ne, začali téct oba přední repasovaný brzdiče (nekvalitní aftermarket gumičky?). Doba dodání origo opravný sady byla 2-6 týdnů, po třech týdnech jsem to vzdal protože se mi naštěstí podařilo narychlo sehnat od Toma Doudy komplet přední brzdiče i s deskama z Imprezy, dorazily pár dní po tom co mi přišlo kolínko. Rovnou jsem objednal i nový ovzdušňováky (kdybych věděl kolik budou stát, tak bych si to asi rozmyslel :lol: ) a průtokáče. Jenomže když jsem kontroloval zadní brzdy, zjistil jsem že chčijou taky :roll: . Tak jsem tam dal zpět origo gumičky a zatim dobrý, tak uvidim co to bude dělat. A teď je na čase to tu zaspamovat fotkama :D

EDIT 2018: Samozřejmě již před lety zjištěno že to bylo způsobeno ponecháním starých pístků - byl jsem otroubený a šetřil tam, kde je to blbost...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

I nový silentbloky na výfuk radši, nechci ho pak někde tahat za sebou :lol:

Obrázek

Nový brzdiče, ještě před lakem, takhle bych si je na auto nedal :)

Obrázek
Naposledy upravil(a) JakubHQV dne 28 pro 2018, 14:26, celkem upraveno 2 x.

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 29 dub 2012, 00:01

:shock: No ty kraavo to je teda boro :shock:
To auto te musi milovat za tu peci :D

Odpovědět