FABI - Mazda RX7 FD3S

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
200sxfabi

Re: FABI - Mazda RX7 FD3S

Příspěvek od 200sxfabi » 24 kvě 2021, 09:17

Mílý deníčku....stalo se....Tuším, že mě toho čeká ještě hodně a asi i starostí a sraní, ale zatím se nejvíc bojím toho, že až toto vše dodělám, že mi bude chybět ta radost z té stavby kterou mi to teď dělá :smt001

Přeobložená spojka kovokeramickým obložením - Renovák - 1950,-, ochota, a za 7 dní zpět doma - opět již po druhé maximální spokojenost - Nechť jim tento post přinese pár dalších zasloužených zákazníků.

Dále druhá strana dveří vyskočila z formy - již vyřízlé - zabrousit usadit kličku a nýty do dveří přimontovat a výplně jsou ready.

Dále připravuji pro CNC výrobu uložení tyče řízení. Vyrábět se bude nová objímka s možností výškového nastavení.

Složená zadní náprava a z částí i přední, nyní jen koumám zda si mohu dovolit dát to už na auto a nebo si tím zapeklím na nějaké další práce.
Spojka (2).JPEG
Spojka (1).JPEG
Řízení (2).JPEG
Řízení (1).JPEG
Carbon intoš (1).JPEG
Naposledy upravil(a) 200sxfabi dne 24 kvě 2021, 09:21, celkem upraveno 1 x.

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 24 kvě 2021, 09:19

Carbon intoš (2).JPEG
Těhlice (1).JPEG
Těhlice (2).JPEG

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 24 kvě 2021, 09:20

Nápravnice (4).JPEG
Nápravnice (3).JPEG
Nápravnice (2).JPEG
Nápravnice (1).JPEG
Nápravnice (1).jpg

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 28 kvě 2021, 07:49

Pracuji na oměření uložení, aby se mohlo vyrobit na CNC s možností výškového stavení. Ale po první náhledu nebude třeba výškově upravovat.
řízení (3).JPEG
řízení (2).JPEG
řízení (1).JPEG
Dále je poskládáno a složeno na zemi
spodek zadek (2).JPEG
spodek zadek (1).JPEG

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 28 kvě 2021, 07:50

poskládáno (3).JPEG
poskládáno (4).JPEG
poskládáno (5).JPEG
poskládáno (6).JPEG
poskládáno (7).JPEG

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 28 kvě 2021, 07:50

na zemi (1).JPEG
na zemi (2).JPEG
na zemi (3).JPEG
poskládáno (1).JPEG
poskládáno (2).JPEG

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 18 čer 2021, 12:07

Tak jsem si posledních 14 dní hrál s osazením komponentů do přístrojovky. Výsledek zde...opět z toho mám radost :) Zbylé elektrické věcičky je potřeba rozházet po motoru, uložit baterku, a po motoru vymyslet kam jaká čidla.

Dále jsem ve fázi oměřování řízení aby se mohlo dokrestil uložení, ale to vidím na dýl. Ale na řadě je asi nejsložitější forma a to je forma celého předku auta. Zatím se tomu straním ale během týdne dvou snad začnu dělat na seskládání a přípravě předku. Po rozměření sklonu splitteru se bude muset přední lízo nárazníku udělat úplně jinak, aby mi díly seděli do sebe. Jsem na to velmi zvědav.

Auto musí být do půlky srpna ready na odjezd k elektrikáři :smt006 Po návratu z ele a dodělání chladičů oleje se může v podstatě statovat.
Dash samotný.jpeg
dash celý.jpeg
dash komplet v aute.jpeg

Lancer

Příspěvek od Lancer » 18 čer 2021, 20:08

Ta palubovka vypadá hodně dobře profesionální práce a přístup 8)

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 20 čer 2021, 11:06

Lancer píše:
18 čer 2021, 20:08
Ta palubovka vypadá hodně dobře profesionální práce a přístup 8)
Děkuji mnohokrát :smt006 snažím se :smt001

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 21 čer 2021, 20:38

Jak budeš řešit popisky na palubku? Vyřezaná nálepka, vodou přenositelná nálepka, šablona a barva, laser + barva, nebo jenom natištěný nápis na nálepce?
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 22 čer 2021, 08:34

Awatar píše:
21 čer 2021, 20:38
Jak budeš řešit popisky na palubku? Vyřezaná nálepka, vodou přenositelná nálepka, šablona a barva, laser + barva, nebo jenom natištěný nápis na nálepce?
Stejně jako číselník na přepínačích....kancelářská štítkovačka :smt001

https://www.cdrmarket.cz/dymo-omega-s07 ... 3vEALw_wcB

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 22 čer 2021, 12:11

200sxfabi píše:
22 čer 2021, 08:34
Stejně jako číselník na přepínačích....kancelářská štítkovačka :smt001

https://www.cdrmarket.cz/dymo-omega-s07 ... 3vEALw_wcB
Jako je to jednoduchý a praktický, používá se to, ale nějak se mi víc líbí takový čistý design:
Obrázek
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 29 čer 2021, 11:08

Awatar píše:
22 čer 2021, 12:11
Jako je to jednoduchý a praktický, používá se to, ale nějak se mi víc líbí takový čistý design:
Jo vypadá to pěkně, ale asi zvolím v tomto případ jednodušší cestu :smt001

Začal se skládat předek pro výrobu formy. Bude to pořádnej kousek a jsem zvedav jak to celé dopadne. Rozhodl jsem se neriskovat a formu udělám třídílnou. Věřím, že to bude lepší i pro případné budoucí opravy. body je spasované, stačí donalepit světla, dále se musí zatmelit spáry, vyrobit přesahy formy a dělení forem. Jelikož má auto odjet v půlce srpna ne ele, cíl je stihnout do té doby formu, hodit tam motor, na hrubo chladiče, doosadit motorák elekronikou, saharu, čidla rozházet, aby se to nějak pěkně vše pozapojovalo. Trochu hoňky teď ale vše jde cca podle plánu.

V rámci elektroinstalace se mi výrazně přifoukl rozpočet, jelikož jsem byl namotivován to PMU jednotky. Moc to Markovi nedalo zabrat, při představě kompletní absence pojistek a relátek.

Na cestě jsou brzdy (desky a adaptéry). Dále pak se budou objednávat olejové chladiče a brzdové vedení na výrobu nových rozvodů.
IMG_3595.jpeg
IMG_3602.jpeg
IMG_3600.jpeg
IMG_3596.jpeg

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 01 črc 2021, 12:07

Naskytlo se mi trochu času tak ještě nějaké informace k výrobě kompozitů.

Vzhledem k tomu, že zde není moc odezva tak ty svoje poznatky zde zveřejňuji méně a méně ale výroba, která mě čeká bude myslím technologicky docela zajímavá záležitost tak jsem si řekl, že by to zasloužilo pár řádek navíc.

Už jsem o tom mluvil mockrát, ale čeká mě výroba jednodílného předku auta - kapota blatníky a přední nárazník v jednom kuse. Blatníky budou mít řez vedený nad odvodem vzduchu z poza kol. Celý předek auta má dvě potažmo tři kritická místa, kvůli kterým jsem dlouho přemýšlel zda budu riskovat výrobu jednodílné formy doufajíc, že výrobek pak půjde vyrvat a nebo neriskovat a udělat vícedílnou formu. Kritická místa jsou nádechy v nárazníku na olejáky vodníka a brzdy VS v úplně příčném směru zalomené ohyby blatníků do podběhu a výdechy pro odchozí vzduch. Vzhledem k tomu, že se velmi pravděpodobně stane to, že se to jednou zničí, potřebuji mít možnost komfortních obnov poškození. Proto jsem se rozhodl pro výrobu formy na tři díly....nárazník kapota tak, aby vše šlo vyloupnout směrem vpřed a dále pak oba blatníky zvlášť tak, aby šly vyloupnout do stran. Narozdíl od většiny forem, zde nebudu dělat žádné tuhostní výztuhy. Jelikož se bude jednat o velký výrobek, tuším složitosti při vyloupávání chci tedy aby se s formou dalo hýbat, ohýbat atp a proto pevnost se doladí jednorázovým přimontovaným prknem nebo nějakou jinou výztuhou formy.

Druhou kritickou záležitostí bude předěly formy VS utěsnění pro infuzi pryskyřice. V hlavě mám jednoduché řešení, uvidíme jak se osvědčí.

No a samotným oříškem bude výroby kapotáže, celá bude karbonová, ještě si pohrávám v myšlenkou udělat pohledovku karbon a do spod dát kevlar pro zvýšení určité pružnosti. To se ještě uvidí. Dvě odlišnosti zde budou, které pro mě budou nové.

Vždy jsem se snažil dodržet pohledovou vrstvu z jednoho kusu látky aby nebyly vidět předěly. Zde se to určitě nepovede u tak složitého tvaru, novinkou tedy bude výroba šablon a nakladení látek do formy tak, aby to nějak vypadalo. Rozvrhnout překlady látek spoje atp.

No a další srandou bude systém infuze. Výrobek je tak velký, že by se u konvenčního systému mohlo stát, že podtlak nedokáže protáhnout pryskyřici celým výrobkem. Proto zde bude pokus návrhu podtlakových sektorů, přičemž každý sektor se bude ventily otevírat dle prosycení jednotlivých sektorů tak, aby se bezpečně prosytil celý výrobek.

Asi takto:

Pokud bude forma těsnit, pokud se to prosytí celé, pokud to půjde vyloupnout pak stačí udělat ořez a uložit rychloupínáky.

Zde došlo v průběhu vývoje taky ke změně. Lízátko nárazníku mělo být původně okopírováno a spodní část nárazníku měla být vodorovná tak, aby dosedla na splliter. Po složení auta na zem jsem ale zjistil, že je nápravnice asi o 1,5cm níž než lízo tzn že bych měl spliter do kopce a autu místo přítlaku by dával vztlak. Proto se musí od nápravnice nasměrovat pod uhlem vpřed a vznikne tak mezi lízem a splitterem cca 3-5cm mezera. Rozhodl jsem se tedy, že lízo prodloužíme svislou rovinou dolu. Tato rovina se pak ořízne přesně podle finální polohy splliteru. Vyřežou se díry na chladiče, na brzdy (ty se lehce zvětší), vyřežou se otvory v kapotě dolepí se sítě proti kamenům, dodělají se upínáky.

Takže takto ve stručnosti k následujícím plánům. Dalším výrobkem bude splliter, kde mám hodně nápadů a opět to bude experiment, zde zase experiment v kontextu pevnostního sendviče karbonového.

Držte palce :smt006

Tom_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom_ » 01 črc 2021, 16:35

Krasna prace. Myslim si ze odezva moc neni z toho duvodu, ze malokdo to umi , tudiz se nepousti do nejakych konverzaci, ale za mne pecka projekt. Kdyby jsi potreboval udelat svody nebo vyfuk, tak se ozvi :wink:

bkralik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bkralik » 03 črc 2021, 10:45

Přesně jak píše Tom_ - neber to tak, že tady moc lidí nereaguje, já rozhodně nemám znalosti na to, abych se tu mohl vyjádřit, ale moc (opravdu moc) jsem rád, že si tu o tom můžu přečíst! Tvoje a (a zrovna teď i Awatarovo) vlákno je radost k podívání.
Co se týká té infuze u velké plochy - neuvažoval si o tom tam tu pryskyřici cpát tlakem? Vím že u velkých věcí (elektrické cívky, transformátory, atd) se občas dělá VPI, kdy na jedné straně taháš vakuum, ale na druhé tam právě cpeš tu pryskyřici tlakem...
2000 MX-5 NB 1.6 - Twilight blue
(non-jdm) 2002 Mini Cooper S R53 - Dark silver
(non-jdm) 1980 Alfa Romeo GTV6 - Červená

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 03 črc 2021, 23:08

Když už jdeš do PMU, tak se vyprdni na ty přepínače a dej tam pořádný tlačítka :mrgreen:
http://shop.ecumaster.cz/index.php?rout ... uct_id=144
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

RSteam

Příspěvek od RSteam » 05 črc 2021, 08:09

Ako písal bkralik predo mnou :) o výrobe viem hovno aj čo sa týka foriem +- viem o čo sa jedná a zo zvedavosti si rad prečítam ale čo môžem komentovať :lol: Projekt určite sledujem a neboj ak by mi niečo bilo do očí tak určite upozorním alebo sa spýtam - prečo zrovna takto nie inak :smt001
Toyota Corolla TS DGR XYZ UR-Racing WhiteLine A-M-A Exhaust OZ HKS Mishimoto™
モータースポーツが大好き Narita dog Fight! 成田ドッグファイト!___showoff imports

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 05 črc 2021, 12:40

Awatar píše:
03 črc 2021, 23:08
Když už jdeš do PMU, tak se vyprdni na ty přepínače a dej tam pořádný tlačítka :mrgreen:
http://shop.ecumaster.cz/index.php?rout ... uct_id=144
Díky všem za zpětnou vazbu, díky dík.

Jinak k tlacitkum….z prvu to byl plán, pak když jsem zjistil ze je k tomu třeba jednotka za nelevno tak sem z toho upustil. Pak jsem zjistil ze jednotka je potřeba pokud to má byt trochu modifikovatelne do budoucna no a mezitím se u mě o to víc prohloubila chut to designove pojmout spis víc oldschool. Takže teď už bych si je tam nedal hlavně kvůli vzhledu. Jsem docela pyšný na to jak to uvnitř vypadá a ta moderní tlačítka by tam podle mě moc nesedla designove.

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 05 črc 2021, 18:00

Tak z velké části připraveno k vytmelení spar a může se laminovat - během snad 14 dní se na to vrhnu. :smt001
PPříprava forma předek.jpeg
PPříprava forma bok.jpeg

frogyn

Příspěvek od frogyn » 06 črc 2021, 08:10

Super progress :) je radost se koukal a ať už jde o tenhle project, SX nebo jiné vždy rád sleduju a beru z toho dost motivace :) určitě pokračuj a držím palce v dalším postupu stavbou :)

RSteam

Příspěvek od RSteam » 06 črc 2021, 10:28

Otázka fabi keď si sa tak do toho pustil, možno si to už spomínal niekde ale je v pláne zakryť komplet spodok auta s plynulým prechodom na zadný difuzor? Myslím, že by to bolo najväčšie plus pre stabilitu auta vo vysokých rýchlostiach.
Toyota Corolla TS DGR XYZ UR-Racing WhiteLine A-M-A Exhaust OZ HKS Mishimoto™
モータースポーツが大好き Narita dog Fight! 成田ドッグファイト!___showoff imports

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 06 črc 2021, 15:28

frogyn píše:
06 črc 2021, 08:10
Super progress :) je radost se koukal a ať už jde o tenhle project, SX nebo jiné vždy rád sleduju a beru z toho dost motivace :) určitě pokračuj a držím palce v dalším postupu stavbou :)
Super tak to jsem rad, ze to má takový vedlejší efekt. Díky

RSteam píše:
06 črc 2021, 10:28
Otázka fabi keď si sa tak do toho pustil, možno si to už spomínal niekde ale je v pláne zakryť komplet spodok auta s plynulým prechodom na zadný difuzor? Myslím, že by to bolo najväčšie plus pre stabilitu auta vo vysokých rýchlostiach.
Podlaha….no náročný téma. Ano podlaha je v plánu ale až v budoucnu. Je to hodně komplexní věc. V tuto chvíli v podstatě kvůli budoucí podlaze budu ladit úhel spliteru a do kabelaze si zamotame kabely k převodovce a diferencialu pro případný problém s chlazením a následnou implementaci olejovych čerpadel. Podlaha na FD není úplně jednoduchá. Má to dost členitý spodek do toho ten výfuk, který mají předokolky pekne v tunelu. Uvidíme, bude to určitě jedno z témat pro budoucí vývoj.

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 18 črc 2021, 15:33

Tak po cca 14 hodinách laminování je hotový první ze tří dílů formy. Šlo to pěkně, jen fyzický náročné a zdlouhavé. Cca 35 kilo materiálu. Nic většího už nikdy vyrábět nechci :smt003 :smt005
gel (1).JPEG
gel (2).JPEG
gel (3).JPEG
gel (4).JPEG
gel (5).jpeg

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 18 črc 2021, 15:33

1.jpeg
2.jpeg
3.jpeg

Odpovědět