Je to už má čtvrtá Primera a třetí GT. Nedám na tyhle auta dopustit, rozepisovat se nějak moc asi nemá smysl, spousta lidí ví o co jde. Nenápadný sedan s velice dobrým a propracovaným podvozkem už v sérii a motorem SR20DE. Veliká výhoda je, že si člověk může tohle auto doladit k obrazu svému z nepřeberného množství aftermarket/performance dílů a taky díky "puzzle systému" skládání auta z ostatních Nissanů té doby. Ale to by bylo na dlouhé povídání, takže přejdu k mé Primeře.
Srdcem auta je motor SR20VE (k tomu jsem se dostal koupí vínové Primery, kterou měl původně Lukyisek a pak chvíli Tom - sr20detn14 a víceméně je právě motor jedinou věcí, co mi z vínové Primery zůstala), takže jsem šel cestou atmosférického motoru.
Karoserie:
Po delší době hledání jsem sehnal krásné, neshnilé, naprosto sériové GT v sedanu s ověřeným nájezdem 150tkm původem z Německa, jeli jsme pro něj s přítelkyní do Polska k hranicím mezi DE/PL a najeli přes 1200km
Motor + převodovka:
SR20VE (z výroby 190k, 196Nm) - perfektní stav, čistý, všude okolo 13,5Baru, původně ve vínové Primeře nalazeno u Coobcio.pl - "piggyback" EcuMaster 2 - 212k/224Nm na BA95.
Po pár úpravách (CAI, zap.kabely Splitfire) přišla na řadu Nistune Real Time ECU Type 4 - naladěno Tofojem na BA98+ (perfektní práce, díky), na brzdě jsem zatím nebyl, ale rozdíl je to znatelný - rozhodně lepší průběh, víc "síly" i ve spodním pásmu otáček, omezovač nastaven na 7800ot/min.
CAI z nerezi vyvedeno do nárazníku (krásná práce, díky Jagymu a Adamovi) s "velocity stack" a filtrem K&N (nový filtr od Simoty).
Zapalovací kabely Splitfire Twin Core 8.8mm, palivové čerpadlo z Imprezy WRX, menší baterie, silnější vodní chladič, spojka Exedy (nové svíčky NGK Iridium MAX - BKR6EIX-P ).
Převodovka je z Nissanu Pulsar VZ-R (SR16VE), je oproti GT převodovce kratší a má samosvor, originální VLSD byl nahrazen Helical torsen LSD od MFactory, převodovka byla komplet rozebrána a překontrolována, nové zesílené kolečka 3+4.st. v převodovce, nové gufera, nové ložiska na diffu + nová poloosa. Za převodovku děkuju Maťovi (Almeragt).
Podvozek + brzdy:
Tlumiče Bilstein B6 + Eibach ProKit pružiny, vše na podvozku vyměněno (čepy,ramena,tyče, ložiska v těhlicích,atd.), všude PU od Strongflexu + zkrácené horní ložiskové ramena kvůli většímu odklonu (nyní cca 1,7° - opět díky Jagymu a Adamovi).
Brzdy - posilovač brzd z P11C, sériové GT třmeny, kotouče ATE (kryogenní úprava) - 280mm přední, 278mm zadní a desky od pana Pavlíčka ve směsi DS 1.11 přední a DS2500 zadní. Pancéřové hadice HEL. Brzdová kapalina Motul RBF 600.
Kola jsou od O.Z a to konkrétně model Ultraleggera 16"x7" a osvědčené pneu Federal 595 RS-R v rozměru 205/45 r16.
Výfuk:
Svody SSAC 4-2-1, zbytek komplet nerez, DE-CAT, středový tlumič byl Magnaflow, ale začal po čase rezonovat, nahrazen jiným a teď mě ještě čeká vyměnit koncák od Magnaflow, taky je už hlučnější a po nastartování chvíli rezonuje (nový koncák Dynomax). Výfuk vyroben na zakázku opět přes Jagyho.
Interiér:
Volant z N15 GTi -obšitý kůži (je menší než klasické kormidlo v Primeře), pedály OMP, budík na teplotu oleje, na místě řidiče je sedačka Bimarco Futura, pásy Sabelt. Zadní sedačky jsou uschované v garáži
Určitě bude ještě pár věcí, na které jsem zapoměl, tak kdyžtak doplním. Mám na ni rád to, že je to vážně nenápadný sleeper. Na okreskách je jako doma a dokáže překvapit leckoho a ledasco. A i přes to, že je to "jen" předokolka, společně s podvozkem, samosvorem a vyvážením téměř neznám nedotáčivost, chová se naprosto neutrálně a když člověk chce, tak i lehce přetáčivě a krásně se do zatáčky stáčí. Poměr váha/výkon + vysokootáčkový motor je na okreskové ježdění víc než dostatečný a hlavně neskutečně návýkový a zábavný.
Každopádně bych chtěl poděkovat mé přítelkyni za obrovskou podporu (a pevné nervy
Přes zimu je Primera v garáži a nejezdí se s ní - je to prostě víkendovka (za rok 2017 najela jen něco málo přes 3000km)
Je ale pravda, že po těch cca 7-8 letech s Primerama začínám pomalu uvažovat o změně koncepce hnané nápravy. Takže je možné, že bude během roku na prodej, pokud se objeví něco, co by mě opravdu zaujalo. A samozřejmě taky někdo, kdo by tu hromadu investovaných peněz a času do Primery dokázal rozumně ocenit.
Tady nějaké foto auta od kamaráda a Pana fotografa Petra Bači + nějaké odkazy s fotogalerií (pokud budou odkazy vadit, odstraním).
https://www.garaz.cz/fotogalerie/testy/ ... vic-type-r
https://www.garaz.cz/fotogalerie/report ... h-kotarech