Wanix - Mazda RX-7 FC Turbo II
Moderátoři: Amigo, riderhenry
Re: Wanix - Mazda RX-7 FC Turbo II
bohužel je to prasklé právě v místě největší komprese...oba - jak přední tak střední plate
90' 323F BG GT - ex daily
87' RX-7 FC TII - rotary monster
86' RX-7 FC - crazy swap boro project
92' RX-7 FD - barn find beauty
98' E39 523i - daily
01' MX-5 NBfl Sportive - boro cabrio - sold
77' RX-3 - amazing youngtimer
90' NA Miata 1.8 kompresor - smile machine
"if you don't care for a rotary engine, it won't care for you"
98' E39 523i - daily
takže proběhlo důkladné očištění všech cástí a nyní proměřuji jednotlivé rozměry a tolerance. Na výměnu budou všechny šály motoru - jak v rotorech, tak na krajních ironech, jsou chycené až hrůza. Zbytek motoru zatím dobrý, není sice v super stavu, na každé části se najde nějaká vada na kráse, ale hlavní funkční části jsou ok a v tolerancích, takže budou znovu použity (nemyslím tím těsnění - všechna jdou nové). Ulítnutá stěna na ironech se asi nakonec bude řešit tekutým kovem - dvousložkovým epoxi
98' E39 523i - daily
98' E39 523i - daily
Ahoj Wanix, ty irony naportuj a lízni na magnetce. Dráha po olejovým těsnění bude dle fotky mimo toleranci.
Jsem zvědavý, jak dlouho ti tam vydrží ten dvousložkový epoxid. Já osobně bych do toho nešel a raději bych sehnal někde jiný irony. Ale určitě ti to doporučil někdo, kdo už epoxid aplikoval a je s tím spokojený.
Housing exhaust budeš portovat?
Držím palce
Jsem zvědavý, jak dlouho ti tam vydrží ten dvousložkový epoxid. Já osobně bych do toho nešel a raději bych sehnal někde jiný irony. Ale určitě ti to doporučil někdo, kdo už epoxid aplikoval a je s tím spokojený.
Housing exhaust budeš portovat?
Držím palce
RX7 FD single GT35 - Uloženo
Celica ST185 - Uloženo
911 996.2 3.6 RWD Jezdí
Boxster S 987 3.2 - Prodáno
RX8 LHD - Prodáno
RX8 RHD - Prodáno
RX8 RHD JDM - Prodáno
Celica ST185 - Uloženo
911 996.2 3.6 RWD Jezdí
Boxster S 987 3.2 - Prodáno
RX8 LHD - Prodáno
RX8 RHD - Prodáno
RX8 RHD JDM - Prodáno
Tekutej kov ma obvykle jeden drobnej problem. Tepelnou odolnost.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)
Problému s tepelnou odolností jsem si dobře vědom. Tekuté kovy běžně prodávané v obchodech mají odolnost obvykle okolo 100st, max 150. Proto jsem hledal důkladněji a nalezl výrobce průmyslových tmelů používaných pro opravy armatur, potrubí a čerpadel, bloků motorů, ale také jako podklad pro komaxit. Tepelná odolnost je do 220st. Odolává vodě, saponátům, oleji, naftě, benzínu zředěným minerálním kyselinám. Věřím že tohle by už mohlo vydržet, ale raději ještě to diskutuji s výrobcem.
Dráha po olejovým těsnění je jedna z posledních věcí co ještě musím proměřit, s exhaust portem nemám v plánu nic velkého zatím
Dráha po olejovým těsnění je jedna z posledních věcí co ještě musím proměřit, s exhaust portem nemám v plánu nic velkého zatím
98' E39 523i - daily
98' E39 523i - daily
Doměřeny zbývající tolerance, dráha po olejovém těsnění byla k mému překvapení zcela ok - méně než 0.01mm, ono to na fotce vypadá celkem blbě, ale povrch v reálu je jak zrcadlo, žádné rýhy tam nejsou. Objednal jsem ten tekutý kov a na konci minulého týdne mi přišel, tak jsem se mohl pustit do opravy. Ze starých apex seal springs jsem si udělal pomocné formičky - vycházely rozměrově naprosto ideálně, zdrsnil jsem povrch ironu, dobře odmastil a začal postupně v malých vrstvách nanášet tekutý kov. Po úplném zatvrdnutí jsem odstranil formičky a dal se do broušení - nejprve dremelem a poté jemnými šmirgly. Na závěr jsem místa překontroloval koncovými měrkami, nikde nepřekročila mezera 0.05mm.
98' E39 523i - daily
98' E39 523i - daily
- speedy_s
- Kontaktovat uživatele:
přinejhorším si pak zase cvičně rozebereš a složíš motor
tak snad to bude držet
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S
Co se děje aktuálně?
Nakoupil jsem nový šály na rotory i eshaft od higgiho, mám domluvený větší vstřiky na sekundáry (1000cc), zkontroloval jsem turbo.
Především se ale aktuálně věnuju zkoumání portování a jeho vlivu na (přeplňovaný) motor. Jen tak něco vrtnout do ironů je přístup hodný garážníka Lojzy z vesnice, nikoli inženýra. Koupit si na portování šablonku od Racing Beat nebo Mazdatrixu postrádá jakoukoli vlastní tvořivost, myšlení či kreativitu, proto vytvořím návrh vlastní. Nejprve jsem provedl výpočet okamžitého objemu jedné komory v závislosti na natočení eshaftu, dá se to určit poměrně snadno analyticky dle vzorce, přičemž jsem nezapomněl věnovat pozornost rozdílu výpočtového profilu rotoru (část kružnice) oproti skutečnému. Rozdíl je pouhých 0,3%, takže to lze zanedbat. Následně přišel na řadu 3D modelář - vynesení základní geometrie housingu ("osmička") a umístění sériového sacího portu. Tady člověk zavzpomínal na klasiku - tužka, papír, kružítko a další rýsovací potřeby.
Po odměření se to dalo naházet do 3Dčka, přidat rotor a pak přišla těžší část to celé správně rozpohybovat (tady jsem si musel nechat poradit, takový profík v 3D nejsem). Poté jsem rozjel citlivostní analýzu na povrch portu v závislosti na poloze rotoru - kdo přijde na to proč nemá rotor tvar "trojúhelníku", ale velkého kruhu, má bludišťáka
Výsledky vyšly moc pěkně, porovnal jsem otevření a zavření portu se sériovým časováním, a odychylky byly minimální, odpovídající decentnímu portování, které už na motoru bylo. Vytvořil jsem tři modifikace portu, které budu dále zkoumat a nechal si vyjet výsledky. S těmi jsem byl posléze nadmíru spokojen, časování jedné varianty mi vyšlo skoro na chlup stejné jako porting template kterou prodává Racing Beat
Teď mě čeká část nejtěžší - modifikace simulačního programu. Kdyby to byl pístový motor, tak je to brnkačka, jenže pro Wankel tam možnost není.
Hotová simulace, která bude schponá podávat rozumné výsledky a ne jen kopu nesmyslů mi následně pomůže v rozhodování jaké portování zvolit na reálném motoru. Aby to dokázalo taky jednou běžet, tak mi dorazila z Ameriky taková jedna srandička...
Musím říct že jsem Wankelovým motorem zcela fascinován. Našel jsem skvělé knížky o něm a jeho úpravách, získávám mnoho informací na zahraničních fórech. A čím víc toho o něm člvěk ví, tím víc si uvědomuje jak strašně moc toho ještě neví...
Nakoupil jsem nový šály na rotory i eshaft od higgiho, mám domluvený větší vstřiky na sekundáry (1000cc), zkontroloval jsem turbo.
Především se ale aktuálně věnuju zkoumání portování a jeho vlivu na (přeplňovaný) motor. Jen tak něco vrtnout do ironů je přístup hodný garážníka Lojzy z vesnice, nikoli inženýra. Koupit si na portování šablonku od Racing Beat nebo Mazdatrixu postrádá jakoukoli vlastní tvořivost, myšlení či kreativitu, proto vytvořím návrh vlastní. Nejprve jsem provedl výpočet okamžitého objemu jedné komory v závislosti na natočení eshaftu, dá se to určit poměrně snadno analyticky dle vzorce, přičemž jsem nezapomněl věnovat pozornost rozdílu výpočtového profilu rotoru (část kružnice) oproti skutečnému. Rozdíl je pouhých 0,3%, takže to lze zanedbat. Následně přišel na řadu 3D modelář - vynesení základní geometrie housingu ("osmička") a umístění sériového sacího portu. Tady člověk zavzpomínal na klasiku - tužka, papír, kružítko a další rýsovací potřeby.
Hotová simulace, která bude schponá podávat rozumné výsledky a ne jen kopu nesmyslů mi následně pomůže v rozhodování jaké portování zvolit na reálném motoru. Aby to dokázalo taky jednou běžet, tak mi dorazila z Ameriky taková jedna srandička...
Musím říct že jsem Wankelovým motorem zcela fascinován. Našel jsem skvělé knížky o něm a jeho úpravách, získávám mnoho informací na zahraničních fórech. A čím víc toho o něm člvěk ví, tím víc si uvědomuje jak strašně moc toho ještě neví...
98' E39 523i - daily
98' E39 523i - daily
Mad skills! 
tož ja ti fandim, citim to zapaleni.
Jsem zvedavy k jakemu tvaru se nakonec dohrabes, tipl bych si, že to bude nejaka agresivnejsi verze tech prodavanych šablon.
vyjimečnost na prvnim miste
tož ja ti fandim, citim to zapaleni.
Jsem zvedavy k jakemu tvaru se nakonec dohrabes, tipl bych si, že to bude nejaka agresivnejsi verze tech prodavanych šablon.
vyjimečnost na prvnim miste
93´Rx-7 FD
Nejvetsi zisk podlemne prinese zmenseni kompresnich ztrat unikem stlaceneho obsahu prostorem pro svicky.
Coz sice castecne resi uprava otvoru do tvaru uzkeho obdelniku ale na motoru jsem to jeste nevidel.
Coz sice castecne resi uprava otvoru do tvaru uzkeho obdelniku ale na motoru jsem to jeste nevidel.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
MeTaN: díík 
Woyta: vím co mysíš, ale jak bys chtěl něco takového realizovat? Přidávat materiál vůbec není taková sranda jako odebírat, navíc si myslím že by se pro takové řešení musel vyvinout nový typ svíček (ony už ty "běžné" rotary svíčky jsou celkem psycho)
Woyta: vím co mysíš, ale jak bys chtěl něco takového realizovat? Přidávat materiál vůbec není taková sranda jako odebírat, navíc si myslím že by se pro takové řešení musel vyvinout nový typ svíček (ony už ty "běžné" rotary svíčky jsou celkem psycho)
98' E39 523i - daily
98' E39 523i - daily
Jo tohle video mezi wankelisty je zname.
https://www.youtube.com/watch?v=m3pCLjHZmhM
Sloty pro civky a nesymetricky rotor.
Ale to uz je asi o tom udelat vlastni odlitek a obrobit si ho.
To by mozna slo udelat jako diplomovou praci v nejake mensi slevarne. Treba v jicine je slevarna, kde odlevaji motory do trakturku. A pak to obrobit.
No experimentuje se s laserem misto svicek ale v praxi to jeste nikde neni.
Sloty pro civky a nesymetricky rotor.
Ale to uz je asi o tom udelat vlastni odlitek a obrobit si ho.
To by mozna slo udelat jako diplomovou praci v nejake mensi slevarne. Treba v jicine je slevarna, kde odlevaji motory do trakturku. A pak to obrobit.
No experimentuje se s laserem misto svicek ale v praxi to jeste nikde neni.
Woyta: jop tohle video samozřejmě znám, jenom mi přijde že bude někde zádrhel protože jinak by to už Mazda určitě zkoušela...
Trinom: pecka!
To je tak když vám přijde hromada pytlíků s odpory kondíky apod., řeknete kouzelné zaklínadlo abraka-trinom a z hromady součástek je funkční standalone
Ten kluk má fakt šikovné ruce, patří mu velké díky a uznání!
Trinom: pecka!
To je tak když vám přijde hromada pytlíků s odpory kondíky apod., řeknete kouzelné zaklínadlo abraka-trinom a z hromady součástek je funkční standalone
Ten kluk má fakt šikovné ruce, patří mu velké díky a uznání!
98' E39 523i - daily
98' E39 523i - daily
možná ta štěrbina má špatný vliv na spotřebu a emise, proto to tak mazda nemůže vyrábět.
[URL=https://matchnow.info]Sexy Womans from your city[/URL]
tohoto manika pooznate?
http://www.aquamist.co.uk/forum2/vbulle ... php?t=1590
odporucam pozriet komplet topic, su tam velmi zaujimave veci vratane navrhu a vyroby vlastnych apex seals atd...a samozrejme, samotne auto stoji za to...
http://www.aquamist.co.uk/forum2/vbulle ... php?t=1590
odporucam pozriet komplet topic, su tam velmi zaujimave veci vratane navrhu a vyroby vlastnych apex seals atd...a samozrejme, samotne auto stoji za to...
ZXman: myslím že by se tím mohlo zhoršit šíření plamene, což by pak vedlo k tomu co píšeš, ale kdo ví...
raddy: hodně pěkné stránky, ty jsem neznal, water/alcohol injection zatím není na pořadu dne, ale ja se říká nikdy neříkej nikdy
Pokračuju dále v práci, jedna z potřebných věcí pro úpravu simulačního programu je znát plochy pro přestup tepla, aby to správně počítalo termodynamiku, od které pak přímo závisí výkon. Některé plochy se dají určit analyticky přes výpočtové vztahy, pro jiné bylo třeba použít trochu sofistikovanější nástroje
Takže se vzal rotor a šel na snímkování 3D kamerou, následoval postprocessing v počítači a import do 3D modeláře, kde se po následných úpravách a vytvoření pomocných křivek daly určit hledané plochy 
A mezitím zbrojím na léto...
raddy: hodně pěkné stránky, ty jsem neznal, water/alcohol injection zatím není na pořadu dne, ale ja se říká nikdy neříkej nikdy
Pokračuju dále v práci, jedna z potřebných věcí pro úpravu simulačního programu je znát plochy pro přestup tepla, aby to správně počítalo termodynamiku, od které pak přímo závisí výkon. Některé plochy se dají určit analyticky přes výpočtové vztahy, pro jiné bylo třeba použít trochu sofistikovanější nástroje
A mezitím zbrojím na léto...
98' E39 523i - daily
98' E39 523i - daily
Díky!
Prý kdo si hraje nezlobí...

Dneska jsem se pustil do první fáze portování. Na motoru už bylo provedený streetport, nicméně poněkud odfláknutý - vyfotil jsem stav před a po, je tam dobře patrné jaké měl hrubé tahy, moc to nechápu, když už něco dělám tak snad pořádně ne? Primární porty byly netknuté, na nich velké úpravy neplánuju, takže jsem pouze vyhladil celý kanál, protože v sérii není nijak opracován po odlévání - stopy po něm jsou jasně patrné na druhé fotce. Klíčová je hlavně oblast, ve které proudící plyny mění svůj směr o 90 stupňů, některé zdroje uvádí že pouze provedením takové úpravy na všech kanálech sériového motoru lze získat až 10% výkonu...
Prý kdo si hraje nezlobí...

Dneska jsem se pustil do první fáze portování. Na motoru už bylo provedený streetport, nicméně poněkud odfláknutý - vyfotil jsem stav před a po, je tam dobře patrné jaké měl hrubé tahy, moc to nechápu, když už něco dělám tak snad pořádně ne? Primární porty byly netknuté, na nich velké úpravy neplánuju, takže jsem pouze vyhladil celý kanál, protože v sérii není nijak opracován po odlévání - stopy po něm jsou jasně patrné na druhé fotce. Klíčová je hlavně oblast, ve které proudící plyny mění svůj směr o 90 stupňů, některé zdroje uvádí že pouze provedením takové úpravy na všech kanálech sériového motoru lze získat až 10% výkonu...
98' E39 523i - daily
98' E39 523i - daily
pecka, pecka... venuj se tomu poradne at mame co ocumovat 
93´Rx-7 FD
že prý Vánoce jsou ještě daleko nebo co...?
98' E39 523i - daily
98' E39 523i - daily
Ahoj, tak jsem zpátky a po dlouhé době se konečně zase začíná něco dít. Na motor jsem prakticky půl roku pořádně nesáhnul, což mě velmi štvalo, ale časově to mám aktuálně dost kritické. Co se týče simulačního programu, potřebné výsledky mám. Vzhledem k významným odlišnostem wankelu oproti klasickému písťáku rozhodně nelze simulaci brát jako predikci budoucího výkonu (což u písťáků umí), nicméně pro pozorování vlivu změn časování a průtoku kanálů je postačující. Nebylo možné vytvořit úplně dokonalý model, ale byla snaha o maximální možné přiblížení se realitě. Z výsledků se ověřil můj předpoklad - že nevýhody zvolené úpravy kanálů (bridgeport) se výrazně projeví už při nejdecentnějším provedení, proto nemá smysl se upejpat a zvolím tedy nejradikálnější provedení ze tří variant návrhu, aby byly výhody maximální.
No co si budem povídat, jakmile máte provést první úběr materiálu, pěkně se vám rozbuší srdce, protože víte že po tomto zásahu už není cesty zpět. První naznačení díry důlčíkem. Vyvrtání děr skrz. Následuje několik hodin práce s dremlem rozhozených do několika večerů a výsledek je na světě. Není to úplně dokonalé jako od stroje, ale s výsledkem jsem spokojen. Následně jsem všechny součásti důkladně očistil a také vylisoval staré ložiska a nahradil novýma. Pokud se mi povede dobře si připravit vše potřebné, začnu příští týden konečně skládat motor...tož tak držte palce!
No co si budem povídat, jakmile máte provést první úběr materiálu, pěkně se vám rozbuší srdce, protože víte že po tomto zásahu už není cesty zpět. První naznačení díry důlčíkem. Vyvrtání děr skrz. Následuje několik hodin práce s dremlem rozhozených do několika večerů a výsledek je na světě. Není to úplně dokonalé jako od stroje, ale s výsledkem jsem spokojen. Následně jsem všechny součásti důkladně očistil a také vylisoval staré ložiska a nahradil novýma. Pokud se mi povede dobře si připravit vše potřebné, začnu příští týden konečně skládat motor...tož tak držte palce!
98' E39 523i - daily